ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Deutsche Welle: Μεγάλη η «διαρροή» σημαντικών «εγκεφάλων» από την Ελλάδα προς τη Γερμανία!

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma,    " 

Posted: Οκτωβρίου 13, 2014 at 11:56 μμ, Last Updated: 
Dw
Μετά από το δημοσίευμα του Guardian και η Deutsche Welle καταπιάνεται με τους νέους Έλληνες που επιθυμούν να «ανοίξουν τα φτερά τους» σε ξένες χώρες για να βρουν την τύχη τους…

Mε ένα εκτενές άρθρο εξηγεί το φαινόμενο της «διαρροής» σημαντικών «εγκεφάλων» από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. Παρά το γεγονός ότι πέτυχαν σε κάποιο πανεπιστήμιο στη χώρα τους, σημειώνει, πάρα πολλοί νέοι φεύγουν πλέον στο εξωτερικό να σπουδάσουν. Μόνο στη Γερμανία, μεταξύ 2012 και 2013, υπήρξε αύξηση κατά 13% των εισαγόμενων φοιτητών από Ελλάδα. Οι στατιστικές υπηρεσίες της Γερμανίας ανεβάζουν τον αριθμό σε 6000 φοιτητές, εκ των οποίων οι 1.100 ξεκίνησαν εξαρχής τις πανεπιστημιακές σπουδές τους στη χώρα.
Το μέλλον δεν φαίνεται να είναι ανθηρό για τα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς το ποσοστό του εθνικού προϋπολογισμού προς την παιδεία ολοένα και περισσότερο μειώνεται.
Η απόφαση της Αλεξίας Παπαϊωάννου να σπουδάσει στη Γερμανία, μολονότι πρώτευσε στις περσινές πανελλαδικές εξετάσεις, είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην Ελλάδα. «Η ‘πρώτη των πρώτων’ μεταναστεύει», είχε γράψει εκείνο το διάστημα εφημερίδα. Η 18χρονη Αλεξία, η οποία είχε συγκεντρώσει 19.728 μόρια στις εξετάσεις, σπουδάζει εν τω μεταξύ εδώ και έναν χρόνο Νομική στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.
Και η Έλενα Αποστολάκη αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της στη Γερμανία μετά το bachelor στο τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Στο μεταξύ κάνει master Βορειοαμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. «Το brain drain είναι για εμένα μόνον η μισή αλήθεια γιατί πολλοί από τους φίλους μου έμειναν στην Ελλάδα και αγωνίζονται», λέει η ίδια και συμπληρώνει: «Στόχος μου είναι να κάνω το διδακτορικό μου στο Βερολίνο, να εργαστώ μερικά χρόνια στη Γερμανία και στη συνέχεια να επιστρέψω στην Ελλάδα».
Η 27χρονη δεν είναι όμως βέβαιη εάν θα βελτιωθεί η κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια. Πόσο μάλλον που η ανεργία, ειδικά των νέων, συνεχίζει να βρίσκεται στα ύψη.
Η DW φέρνει ακόμη το παράδειγμα του Πανεπιστημίου της Κρήτης που επισήμως βρίσκεται στα 100 καλύτερα του κόσμου, για να επιβεβαιώσει τις δραματικές επιπτώσεις που έχει η μείωση των παροχών. Από το 2011 έως και το 2013 τα χρήματα που έχει λάβει το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχουν περικοπεί πέραν του 50%.
Από την μεριά της η διευθύντρια του Ινστιτούτου Goethe στην Αθήνα, Ούρλικε Ντρίσνερ, σημειώνει: «Οι αιτήσεις που έχουμε για γερμανικά μαθήματα έχουν ανέβει στο κατακόρυφο». Το 2009 μετείχαν στα προγράμματα περίπου 1700 ενδιαφερόμενοι και τώρα ξεπερνούν τους 2000.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περαιτέρω αύξηση, αλλά η κ. Ντρίσνερ παραδέχεται πως αυτό δεν έχει να κάνει με κάποια αναστροφή της κρίσης, αλλά διότι αρκετοί δεν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας.
Η ελληνίδα καθηγήτρια πανεπιστημίου, Σκέβη Παπαϊωάννου λέει: «Τα χρήματα για την έρευνα που φέρουν εις πέρας τα πανεπιστήμια έχει μειωθεί δραματικά. Δεν μπορείς πλέον να προσφέρεις τα ελάχιστα στους φοιτητές, καθώς δεν έχουν μείνει χρήματα». Σημειώνει, δε, πως αν η κατάσταση δεν αλλάξει, ο αριθμός των νέων που θα αναζητήσουν τη τύχη τους στο εξωτερικό, θα μεγαλώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου