ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Η Βουλγαρία ενδέχεται να αγοράσει ελληνικά αεροσκάφη F-16 Block 30

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma      " 

Posted: Οκτωβρίου 7, 2014 at 3:02 μμ, Last Updated: 
111003a
Η βουλγαρική αεροπορία, θα « αποσύρει από την ενεργό υπηρεσία » όλα τα μαχητικά αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής, που υπηρετούν στις πολεμικές μοίρες της χώρας, από το 2020, γράφει σήμερα η βουλγαρική εφημερίδα «Trud».

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Georgi  Bliznashki αποφάσισαν ότι από το 2020 « θα καθηλωθούν στο έδαφος»,  όλα τα ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη  και ελικόπτερα, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση . Συγκεκριμένα η βουλγαρική πολεμική αεροπορία διαθέτει σήμερα 15 μαχητικά τύπου MiG-29, έξι πεπαλαιωμένα μαχητικά αεροσκάφη  MiG-21 και 25 βομβαρδιστικά Su-14, όλα ρωσικής κατασκευής . Από την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, θα χάσουν την δουλειά τους  περισσότεροι από 300 πιλότοι, μηχανικοί και τεχνικοί»,  γράφει η βουλγαρική εφημερίδα .
Ο  βούλγαρος υπουργός Άμυνας Velizar Shalamanov εξήγησε αυτή την απόφαση λέγοντας ότι, η Βουλγαρία, θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από την Ρωσία σε ζητήματα στρατιωτικού εξοπλισμού . Κατά την άποψή του,  με την  αντικατάσταση του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού πρέπει επειγόντως να αγορασθούν τουλάχιστον  οκτώ μαχητικά αεροσκάφη  αξίας τουλάχιστον € 300.000.000.
«Εδώ εμπλέκεται και το όνομα της Ελλάδος». ’Όπως γράφει το Pentapostagma.gr εδώ και καιρό, όλα είναι προς πώληση από την κρατική περιουσία για να ξεχρεώσουμε την τρόικα.
Σύμφωνα λοιπόν με   στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν από την εφημερίδα «Trud», το ποσό αυτό θα είναι διαθέσιμο μόνο για μεταχειρισμένα  μαχητικά αεροσκάφη  F-16 .
«Δεν είναι σαφές πώς θα διαπραγματευτεί η χώρα την αγορά μαχητικών F-16 από «δεύτερο χέρι». Το 2013, η Βουλγαρία αγόρασε  μεταχειρισμένα μαχητικά από την Πορτογαλία.
Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν τουλάχιστον δύο επιλογές, είτε απευθείας από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, είτε  από την Ελλάδα, η οποία αγόρασε  πριν λίγα χρόνια νέες εκδόσεις του συγκεκριμένου μαχητικού με τα F-16 block 52 plus,  και είναι έτοιμη να απαλλαγεί  από τα μαχητικά αεροσκάφη! ,  γράφει το  δημοσίευμα.
Τα μαχητικά F-16 Block 30  υπηρετούν την πολεμική μας αεροπορία  το έτος 1989. Από τους υπόλοιπους πέντε χρήστες της έκδοσης αυτής (Αίγυπτος, Ν Κορέα, Ισραήλ, Τουρκία, ΗΠΑ) η Ελλάδα είναι µαζί µε τη Ν. Κορέα οι χώρες που δεν έχουν κάνει καµία ουσιαστική αναβάθμιση  στο συγκεκριμένο αεροσκάφος.
Στην πατρίδα μας  υπάρχουν πολλοί που είτε ζητούν να αποσυρθούν τα F-16 Block 30 στην δεκαετία του 2020, είτε να πωληθούν σε γειτονικές χώρες που αναζητούν μαχητικά για να αντικαταστήσουν τα δικά τους, υποστηρίζοντας ότι η συντήρηση τους δεν  δικαιολογείται πλέον από την απόδοση τους. Είναι όμως συμφέρουσα για την πολεμική αεροπορία αυτή η κίνηση ;
Να απωλέσει δηλαδή τα πλέον ευέλικτα και σύγχρονα αεροσκάφη της την στιγμή που οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο και σε λίγα χρόνια θα παραλάβουν το νέο τους αεροσκάφος F-35;
Στα αεροσκάφη αυτού του τύπου  τοποθετούνται αρχικά  οι νέοι πιλότοι για να ακολουθήσουν µετά στις νεότερες εκδόσεις των F-16,  χρησιμοποιώντας τα κατά κάποιο τρόπο ως ένα ακριβό  «εκπαιδευτικό αεροσκάφος» . Δεν έχει την πολυτέλεια αυτήν την δεδομένη στιγμή η πατρίδα μας να πωλεί  αεροπορικά συστήματα τέτοιας αξίας . Πρέπει και είναι αναγκαίο να βρεθούν τα χρήματα να αναβαθμιστούν τα  F-16  Block 30 τουλάχιστον  σε επίπεδο Block 50. Άλλωστε ο καιρός και οι προκλήσεις απαιτούν να είμαστε όσο τον δυνατόν  πιο έτοιμοι για αυτό που θα έρθει πιθανόν σύντομα στο Αιγαίο.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου