ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

Ενοποιούνται τα Μετοχικά Ταμεία για να σωθεί το ΜΤΣ

ΠΗΓΗ :  "   http://staratalogia.blogspot.gr   "

Προμηνύεται θύελλα αντιδράσεων από τους θιγόμενουςΠρο των πυλών είναι, καθώς φαίνεται, η ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων, που θα αποβεί μεν σωτήρια για το πολύπαθο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, αναμένεται όμως, από την άλλη, να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς θίγονται τα άλλα ΜΤ.

Ήδη, λιγότερο ή περισσότερο έντονα, οι μετοχομερισματούχοι του ΜΤΝ και του ΜΤΑ έχουν εκδηλώσει τη διαφωνία τους σε μια... τέτοια εξέλιξη. Και αυτό γιατί οι ίδιοι δεν βλέπουν κανένα όφελος από μια τέτοια εξέλιξη. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμανε «συναγερμός» μόλις έγινε γνωστή η ύπαρξη πίνακα σεπαρουσίαση της Μόνιμης Διακλαδικής Επιτροπής, που επεσήμανε μεγάλες αποκλίσεις στα μερίσματα του ΜΤΣ, του ΜΤΝ και του ΜΤΑ στους στρατιωτικούς με 35 χρόνια υπηρεσίας. Το μέρισμα στο ΜΤΣ ξεκινάει από τα 35,90 ευρώ για τον Λοχία και φτάνει στα 203,77 ευρώ για τον Α/ΓΕΣ, στο ΜΤΝ κυμαίνεται από τα 128,25 ευρώ για τον Κελευστή έως τα 416,47 ευρώ για τον Α/ΓΕΝ και στο ΜΤΑ ξεκινάει από τα 101,40 ευρώ για τον Σμηνία και φτάνει στα 288,60 για τον Α/ΓΕΑ.


Πολλοί εκτιμούν πως αυτή η συγκριτική παρουσίαση φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων. Μια πρόταση την οποία αναφέρει η μελέτη στο κεφάλαιο «Εξυγίανση-Βιωσιμότητα». Όπου, μάλιστα, για το ΜΤΣ αναφέρονται τα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί και έχουν προταθεί, αλλά και η διερεύνηση της δυνατότητας ενοποίησής του. Στην ίδια ενότητα σημειώνεται πως για το ΜΤΝ δεν υφίσταται θέμα εξυγίανσης και παρουσιάζονται οι εξελίξεις για τη βιωσιμότητά του, ενώ για το ΜΤΑ γίνεται μνεία στις προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητά του και στις προτάσεις του ΔΣ/ΜΤΑ για νέα έσοδα και αντιστάθμισμα απωλειών PSI.

Το θέμα της ενοποίησης παραμένει, άλλωστε, πάντα «καυτό» και συζητήθηκε αυτές τις ημέρες σε συνάντηση αποστράτων της ΕΑΑΣ με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει πως μετά τις αναλογιστικές μελέτες πρέπει να προχωρήσει η εξυγίανση των ΜΤ, αλλά και η ενδεχόμενη ενοποίησή τους. Την ίδια ώρα, πάντως, «όχι» στην ενοποίηση χωρίς προϋποθέσεις λέει το ΓΕΝ, που διακηρύττει πως τα οικονομικά στοιχεία του ΜΤΝ είναι υγιή και είναι βιώσιμο, ενώ ανάλογη είναι και η στάση του ΓΕΑ για το ΜΤΑ.

Εξανεμίστηκαν τα μερίσματα

Λιγότερο από το μισό μέρισμα του 2008 παίρνουν σήμερα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι δικαιούχοι του ΜΤΣ. Στον πίνακα παρουσιάζεται η σταθερότητα των μερισμάτων τα έτη 2008-2010 και χαρτογραφείται η εξέλιξη του μερίσματος από το 2008 έως το 2014. Είναι ενδεικτικό πως το μέρισμα του συνταγματάρχη το 2008 ήταν 280,38 ευρώ, για να περικοπεί, αφού έμεινε σταθερό επί μία τριετία, κατά 25% το 2011 και να πάει στα 210,28 ευρώ, κατά ακόμα 25% το 2012 και να φτάσει στα 157,71 ευρώ, ενώ μειώθηκε κατά 9% το επόμενο έτος, πέφτοντας στα 143,52 ευρώ. Τέλος, το 2014 μειώθηκε περαιτέρω κατά 4,10% και «προσγειώθηκε» στα 137,63 ευρώ.

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 08/11/2014 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου