ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Συνέδριο στον ΟΛΠ για την γαλάζια επιχειρηματικότητα

«ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΡΑΣΗ ΓΗΣ-ΘΑΛΑΣΣΑΣ»

10/11/2014

Στις 10,11 και 12 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί διακρατική συνάντηση με θέμα τη Γαλάζια Ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ως συνέχεια σχετικών εκδηλώσεων με θέμα την Ναυτιλία και την Γαλάζια Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Συγκεκριμένα, οι δύο πρώτες ημέρες (10 & 11 Νοεμβρίου) διοργανώνονται από το Εθνικό Σημείο Επαφής ESPON, με στόχο η συνάντηση αυτή να παράξει προβληματισμό, αλλά και να παρουσιαστούν όλες τις διαστάσεις που η Γαλάζια Ανάπτυξη έχει για την Εδαφική Συνοχή στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ειδικά σε χρόνους οικονομικής κρίσης και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά και στην ολοκληρωμένη διαχείριση του αιγιαλού και των παράκτιων ζωνών γενικότερα.
Η συνάντηση, με τίτλο «Ολοκληρωμένη ανάπτυξη μέσα από τη διάδραση γης-θάλασσας: διαστάσεις και προοπτικές γαλάζιας ανάπτυξης στην Ελλάδα», μέσα από μια σειρά θεματικών προτεραιοτήτων και τεκμηρίωσης από εθνικούς και διακρατικούς εμπειρογνώμονες στοχεύει να αναδείξει τις μορφές διάδρασης γης-θάλασσας ως βασικά στοιχεία ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών αλλά και ολοκληρωμένων στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης, ανταποκρινόμενη, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη σχηματοποίησης ενός αποτελεσματικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (Maritime Spatial Planning).
Σε συνέχεια της Διακρατικής Συνάντησης εργασίας, το Εθνικό Σημείο Επαφής ESPON σε συνέργεια με την SDMed Observation, Planning and Ecoinnovation (www.sd-med.org) προγραμματίζει την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014 εκδήλωση στην αίθουσα του ΟΛΠ που θα θέτει στο επίκεντρο του εθνικού και ναυτιλιακού ενδιαφέροντος την έξυπνη διάσταση της γαλάζιας ανάπτυξης υπογραμμίζοντας την νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, ως εργαλεία-διεξόδους από την ανεργία που μαστίζει σήμερα, κυρίως τους νέους.
Η εκδήλωση μέσα από μια σειρά από θεματικές προτεραιότητες και τεκμηρίωση από ειδικούς επιστήμονες θα αναδείξει διαστάσεις της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», Έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, με έμφαση στις πολιτικές επιχειρηματικότητας των νέων στον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης, πολιτικές που μπορούν να ασκηθούν από τα διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης και που στόχο έχουν την ανάδειξη του εδαφικού δυναμικού (territorial capital) προς όφελος της απασχόλησης στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης. Ο διαδραστικός και εργαστηριακός χαρακτήρας της Συνάντησης αποτελούν σημαντικά εργαλεία καινοτομίας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές πρακτικές.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «η επιλογή του Πειραιά ως χώρου υποδοχής των Συναντήσεων, έγινε με στόχο την επισήμανση της σημασίας του, τόσο για την χώρα μας, όσο και για την Ευρώπη. Όπως είναι γνωστό, ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα της Μεσογείου, πρόκειται να φιλοξενήσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας, τον Μάϊο του 2015. Στη Συνάντηση αυτή που θα επιθυμούσαμε να αποτελέσει πρόδρομο της Ευρωπαϊκή Ημέρας Ναυτιλίας στο ζήτημα της Γαλάζιας Ανάπτυξης, καλούνται να συμμετάσχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, καθώς και ειδικοί επιστήμονες».


ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου