ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Οι βασικοί άξονες για την μετά το μνημόνιο εποχή

Στο 3,9% η ύφεση το 2013

06/11/2014
Από το 2015 θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο ρυθμιστικό πρόγραμμα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της νέας σχέσης της Ελλάδας με τους εταίρους στην μετά το μνημόνιο εποχή.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του προγράμματος αυτού και οι οποίοι περιλαμβάνουν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, την ενίσχυση των θεσμών, την ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος και το φορολογικό.
«Θέλουμε, πράγματι, να αναδείξουμε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική ελληνική οικονομία, η οποία να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και θα αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης, μιλώντας χθες στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2014» του ΕΒΕΑ και του Ι.Ε.Α.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί το κεντρικό σημείο αυτής της πολιτικής, εκεί θα στηριχθεί η προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας από εδώ και πέρα.
Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε, πάντως, πως στόχος δεν είναι μόνο να επιτευχθούν ρυθμοί μεγέθυνσης των επενδύσεων αλλά κυρίως η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του επενδυτικού υποδείγματος της χώρας.
«Το νέο επενδυτικό υπόδειγμα δεν θα είναι προσανατολισμένο  απλώς προς την εσωτερική κατανάλωση. Αυτό ήταν το πρόβλημα των περασμένων δεκαετιών. Αλλά ούτε θα είναι προσανατολισμένο και στα κέρδη που εξασφάλιζαν οι προστατευμένες εξαιτίας των διαφόρων στρεβλώσεων στις  εσωτερικές αγορές επιχειρήσεις. Εμείς θέλουμε να αποφύγουμε τις στρεβλώσεις. Να τις εξαφανίσουμε, να έχουμε πραγματικό ανταγωνιστικό περιβάλλον στον επιχειρηματικό κόσμο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.
Στο 3,9% η ύφεση το 2013
Στο μεταξύ, συρρίκνωση 3,9% παρουσίασε το ΑΕΠ του 2013, έναντι 3,3% που αναφερόταν στις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ύφεση.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το λάθος οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα που είχε ανακύψει σε δύο κλάδους της οικονομίας και συγκεκριμένα στην «έκδοση λοιπού λογισμικού» και στην «παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων».


ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου