ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Δείτε πώς διασπείρονται τα μικρόβια στο αεροπλάνο… How Sneeze Particles Travel Inside An Airplane

ΠΗΓΗ : "        " 

Posted: Νοεμβρίου 7, 2014 at 6:32 μμ, Last Updated: 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών…κατάφεραν με τη βοήθεια της τεχνολογίας να προσομοιώσουν ηλεκτρονικά την πορεία του νέφους σωματιδίων που προκύπτει μετά από το φτέρνισμα ενός συναχωμένου επιβάτη.
Στο βίντεο βλέπουμε προσομοίωση του εσωτερικού ενός αεροσκάφους, κατά τη διάρκεια μιας γεμάτης από κόσμο πτήσης.

Ξαφνικά φτερνίζεται ένας επιβάτης που κάθεται σε ένα από τα μεσαία καθίσματα. Σχεδόν άμεσα, γύρω από τον συναχωμένο επιβάτη σχηματίζεται ένα νέφος αερίων σωματιδίων, τα οποία προφανώς έχουν υψηλό μικροβιακό φορτίο.
Ο εξαερισμός του αεροπλάνου είναι αυτός που θα καθορίσει την πορεία του μικροβιακού νέφους, δημιουργεί ένα τόξο μικροσωματιδίων που καλύπτει σχεδόν όλο το πλάτος της καμπίνας. Παρατηρούμε ότι τα μικρόβια διασπείρονται περισσότερο δεξιά και αριστερά από τον άρρωστο επιβάτη, ενώ κινδυνεύουν λιγότερο οι επιβάτες που κάθονται εμπρός ή πίσω του.
Αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού ή έχετε μαζί σας μικρά παιδιά, ίσως πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε θέση σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι ο συνεπιβάτης από το διπλανό κάθισμα φτερνίζεται επίμονα.
Δείτε το βίντεο:






Δεν ισχύει για τον Έμπολα
Μπορεί στο άκουσμα της λέξης «μικρόβια» να έρχεται στο μυαλό σας η απειλή του Έμπολα, θυμίζουμε όμως ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να τον κολλήσετε επειδή φτερνίστηκε κάποιος συνεπιβάτης σας στο αεροπλάνο. Αντίθετα, ο ιός της γρίπης μεταδίδεται εύκολα μέσω των μικροσωματιδίων που προκύπτουν από το φτέρνισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου