ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Τί τρώνε τα Χριστούγεννα σε άλλες χώρες του κόσμου;


Posted: Δεκεμβρίου 25, 2014 at 12:44 πμ, Last Updated: 

Christmas-dinner

Νομίζατε ότι όλοι τρώνε γαλοπούλες και χοιρινό τα Χριστούγεννα; Λάθος! Ένα μικρό γευστικό ταξίδι στον κόσμο θα σας πείσει.

Κάθε χώρα έχει τις δικές της γευστικές προτιμήσεις κι ενώ η γαλοπούλα και το χοιρινό μοιάζουν πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων, κάποιες χώρες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε άλλα κρεατικά, όπως επίσης και διαφορετικά γλυκά. Αποτέλεσμα; Το ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό της Αυστραλίας ή της Σουηδίας.

Ψητή χήνα με κάστανα, Γαλλία
Το χριστουγεννιάτικο γεύμα στη Γαλλία σερβίρεται μετά τη μεταμεσονύχτια λειτουργία και ονομάζεται Le Reveillon. Παρ’ όλο που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, συνήθως περιλαμβάνει φουά γκρα σαν ορεκτικό, στρείδια και καπνιστό σολομό, ενώ το κυρίως πιάτο είναι χήνα με γέμιση από κάστανα, αλλά και γαλοπούλα ή άλλα ψητά κρέατα. Όλα πάντα συνοδεύονται με σαμπάνια, ενώ το γεύμα κλείνει με buche de noel, δηλαδή κορμό με κρέμα βουτύρου.
Κρέας και ζυμαρικά, Ιταλία
Το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων στη νότια Ιταλία είναι γνωστό και ως το Γεύμα των Επτά Ψαριών, καθώς αυτή την ημέρα πολλοί επιλέγουν να νηστέψουν, τρώγοντας ψάρι. Το κυρίως γεύμα της ημέρας των Χριστουγέννων, όμως, τους αποζημιώνει με το ψητό κρέας, τα ζυμαρικά, τα ορεκτικά και τον αφρώδη οίνο. Το πανετόνε είναι αυτό που κλείνει το χριστουγεννιάτικο γεύμα και είναι γλυκό ψωμί με σταφίδες και αρωματισμένο με λεμόνι και πορτοκάλι. Σερβίρεται σε φέτες με γλυκιά κρέμα από μασκαρπόνε και αποξηραμένα φρούτα.

Θαλασσινά, Ισπανία
Το παραδοσιακό γεύμα της παραμονής Χριστουγέννων πραγματοποιείται 10-12 το βράδυ στην Ισπανία και συνήθως ξεκινάει με tapas από διάφορα τυριά, πατέ και αλλαντικά. Η σούπα με θαλασσινά είναι επίσης πολύ δημοφιλής, ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ από το τραπέζι δεν λείπουν και τα άσπρα σπαράγγια, όπως και διάφορες ποικιλίες από θαλασσινά πιάτα όπως angulas (μικρά χέλια), langostinos (μεγάλες γαρίδες) και besugo (ψητό φαγκρί).
Γαρίδες, κοτόπουλο, αρνί, γαλοπούλα, Αυστραλία
Τα Χριστούγεννα στο νότιο ημισφαίριο διαφέρουν πολύ από αυτό που έχουμε εμείς υπόψη, καθώς εκεί ο Δεκέμβριος είναι ένας από τους πιο ζεστούς μήνες. Στην Αυστραλία, τα χριστουγεννιάτικα μπάρμπεκιου δίνουν και παίρνουν με γαρίδες, κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί και μοσχάρι να είναι ανάμεσα στα δημοφιλή πιάτα. Οι πιο παραδοσιακοί προτιμούν τη γαλοπούλα σε τραπέζι κανονικό κι όχι στο… όρθιο, ενώ πολλές φορές το κρέας σερβίρεται κρύο, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Το επιδόρπιο που προτιμούν είναι η Pavlova, μαρέγκα με κρέμα και φρέσκα φρούτα, αλλά και το πανετόνε είναι ευρέως αγαπητό.

Κρεατόπιτες, Αργεντινή
Στην Αργεντινή, το μοσχάρι, το χοιρινό και η γαλοπούλα είναι πολύ δημοφιλή στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το οποίο πραγματοποιείται το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων. Πρωταγωνιστές στο τραπέζι, όμως, είναι και οι κρεατόπιτες, οι οποίες διαφέρουν από νοικοκυριό σε νοικοκυριό, με αγαπημένη την πίτα που περιέχει κομμάτια μπριζόλας, αβγού, κρεμμύδια και μπαχαρικά. Το γεύμα τους συνοδεύει ένα ποτήρι σαμπάνιας, αλλά και μηλόξυδο με χυμό και κομμάτια φρούτων, ενώ την ημέρα των Χριστουγέννων σε κάποια μέρη τρώνε ψητό… παγόνι.
Ψητή χήνα και κυπρίνος, Γερμανία
Τα Χριστούγεννα στη Γερμανία γιορτάζονται 2 ημέρες, στις 25 και 26 Δεκεμβρίου. Την παραμονή των Χριστουγέννων οι οικογένειες και πάλι μαζεύονται, αλλά το γεύμα δεν είναι κάτι ξεχωριστό. Την ημέρα των Χριστουγέννων, όμως, το κυρίως γεύμα αποτελείται συνήθως από ψητή χήνα και κυπρίνο, τα οποία συνοδεύονται από πατάτες, λαχανικά τύπου κατσαρό λάχανο και ξινολάχανο, ενώ παραδοσιακό θεωρείται και το ψήσιμο platzchen (χριστουγεννιάτικα κουλουράκια). Το κέικ φρούτων ονόματι Christstollen συνήθως κλείνει γλυκά το γεύμα.

Κρύα πιάτα με κρέας και ψάρι, Σουηδία
Την παραμονή των Χριστουγέννων στη Σουηδία έχουν… μπουφέ. Ο μπουφές τους αποτελείται από ένα συνδυασμό κρύων πιάτων με ψάρι και κρέας, συμπεριλαμβανομένου και του παραδοσιακού julskinka, που είναι το χριστουγεννιάτικο χοιρινό. Τα ζεστά πιάτα περιλαμβάνουν κεφτέδες, λουκάνικο, κόκκινο λάχανο και καραμελωμένες πατάτες, ενώ το παραδοσιακό γλυκό τους είναι το risgrynsgrot, πουτίγκα ρυζιού με αμύγδαλο, το οποίο έχει την έννοια του δικού μας φλουριού: όποιος το βρει, παίρνει έξτρα δώρο. Το ζεστό κόκκινο κρασί με μπαχαρικά και σταφίδες, επίσης, δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι τους. πηγή: clickatlife.gr


Πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2014/12/%cf%84%ce%af-%cf%84%cf%81%cf%8e%ce%bd%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b5.html#ixzz3N2joRpn9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου