ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Mε εντολή του Ρώσου Πρόεδρου σε ενέργεια το σχέδιο «Αρκτική»


Posted: Δεκεμβρίου 24, 2014 at 9:23 μμ, Last Updated: 
poutin
Σύμφωνα με πλήθος άρθρων μας το τελευταίο διάστημα στο Pentapostagma.gr, η Ρωσία θέτει σε εφαρμογή το απόλυτο σχέδιο «Αρκτική». Με λίγα λόγια τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, που ανήκουν στην Ρωσία θα χρησιμοποιηθούν για να ενδυναμώσουν την ήδη προβληματική οικονομία της χώρας. Το ρούβλι κατρακυλάει στις διεθνείς αγοράς , με πιέσεις από την δύση, για αυτό και ο ρώσος πρόεδρος έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο αυτό.

Συγκεκριμένα σε τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον επικεφαλής της ρωσικής ενεργειακής Gazprom, προκειμένου να δώσει το έναυσμα για την έναρξη των εργασιών στη νέα ζώνη εξόρυξης, το λεγόμενο οικόπεδο Νο1, στο τεράστιο κοίτασμα Μποβανένκοβο, στη χερσόνησο Γιαμάλ της Αρκτικής, αναφέρει η ιστοσελίδα της ρωσικής προεδρίας kremlin.ru.
Η λειτουργία των νέων μονάδων εξόρυξης φυσικού αερίου στο Μποβανένκοβο, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην χερσόνησο Γιαμάλ, θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής κατά 50%, δηλαδή έως και έως 90 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.
Τα αποθέματα των κοιτασμάτων στο Μποβανένκοβο φτάνουν τα 5 τρισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τις τώρα μετρήσεις, από τον Οκτώβριο του 2012, οπότε και ξεκίνησαν οι εργασίες εξόρυξης.
Στο λεγόμενο οικόπεδο Νο2 η παραγωγή μέσα στο 2013 έφτασε τα 22,8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Φέτος η Gazprom αναμένει παραγωγή 38,4 δισ. κυβικά μέτρα από το κοίτασμα.
«Η αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου με τους ρυθμούς που αναμένονται από την Αρκτική, θα τονώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό την ενεργειακή ασφάλεια για ολόκληρη τη Ρωσία, ενώ θα ενισχύσει και τις εξαγωγές ενεργειακών πόρων», είπε ο πρόεδρος Πούτιν.΄
Οι στρατιωτικές ηγεσίες του κόσμου ετοιμάζονται πυρετωδώς για ένα νέο είδος (κυριολεκτικά) ψυχρού πολέμου στην Αρκτική. Όπως πιστεύουν, οι κλιματικές αλλαγές και η αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, θα ανοίξει νέες πηγές φυσικών πόρων, νέους ναυτιλιακούς διαδρόμους και πολύ πιθανόν νέες στρατιωτικές συγκρούσεις. Ήδη, η περιοχή σφύζει από στρατιωτικές δραστηριότητες.
Η Ρωσία, ο Καναδάς, και οι ΗΠΑ είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα διακυβεύματα στην περιοχή. Οι ΗΠΑ, που εξαιτίας των μετώπων του Ιράκ και του Αφγανιστάν, αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, δείχνουν μια σχετική διστακτικότητα στο να εμπλακούν ενεργά στον Βόρειο Πόλο. Παρόλα αυτά, διαθέτουν τον πιο ισχυρό στόλο πυρηνικών υποβρυχίων, που μπορούν να κινούνται κάτω από τον Β. Πόλο επί μήνες.
Από την πλευρά της, η Ρωσία, με το 1/3 του εδάφους της να είναι μέσα στον αρκτικό κύκλο, τηρεί την πιο επιθετική στάση, προσπαθώντας να επιβληθεί ως η αδιαμφισβήτητη υπερδύναμη της περιοχή.
pentapostagma.gr


Πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2014/12/m%ce%b5-%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%81%cf%8e%cf%83%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%b5-%ce%b5%ce%bd%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%b9.html#ixzz3N2gFD42D

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου