ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Κομισιόν: Επιστροφή επιδοτήσεων και από την Ελλάδα

ΓΙΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

23/12/2014
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης των λογαριασμών, απαιτεί να της επιστραφούν συνολικά 102 εκατομμύρια ευρώ από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και τη Σλοβενία που αφορούν κονδύλια της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, τα οποία, όπως υποστηρίζει δαπανήθηκαν αδικαιολόγητα από τα κράτη μέλη.

Τα ποσά  αυτα θα επιστραφούν στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω της μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ ή των πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών. 
Το ποσό που ζητείται από την Ελλάδα είναι 92,86 εκατομμ.ευρώ, και από αυτά τα 88,96 αφορούν επιστροφή από στρεμματικές ενισχύσεις, εξαιτίας, σύμφωνα με την Επιτροπή, αδυναμιών στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτοτεμαχίων (ΣΑΑ), και στους επιτόπιους ελέγχους.
Σημειώνεται, πως τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για τη διαχείριση των περισσότερων ενισχύσεων στο πλαίσιο της ΚΓΠ, κυρίως μέσω των οικείων οργανισμών πληρωμών.
Είναι, επίσης, επιφορτισμένα με τους ελέγχους, πχ τον έλεγχο των αιτήσεων για άμεσες ενισχύσεις που υποβάλλουν οι γεωργοί.
Η Επιτροπή διενεργεί πάνω από 100 ελέγχους κάθεχρόνο, για να εξακριβώσει αν οι έλεγχοι των κρατών μελών και τα μέτρα που έλαβαν για την αντιμετώπιση των ελλείψεων είναι ικανοποιητικά, ενώ της έχει δοθεί η εξουσία να ανακτά τα οφειλόμενα ποσά εάν από τους ελέγχους προκύπτει ότι η διαχείριση και ο έλεγχος από το κράτος μέλος δεν επαρκούν για να διασφαλίζεται η σωστή διάθεση των πόρων της ΕΕ

Blog:marina anastas.kourbela

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ,    "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου