ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Προϋπολογισμός με συζήτηση για... Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Έντονη αντιπαράθεση

08/12/2014

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους εξελίχθηκε χθες η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015 στη Βουλή, η οποία υπερψήφισε το κείμενο.
Ωστόσο, οι ομιλίες των περισσότερων βουλευτών επικεντρώθηκαν στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αντιπαράθεση έγινε σκληρή.
Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται και η συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα ζητήσει μια τεχνική παράταση ολίγων εβδομάδων του υπάρχοντος προγράμματος.
Χθες, 155 βουλευτές υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό, 134 ψήφισαν κατά και ένας παρών, σε σύνολο 290 βουλευτών.
Η πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου ψήφισε ναι, όπως είχε κάνει γνωστό από την ομιλία της στη Βουλή.
Ακόμη, ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός ψήφισε παρών. Απούσα ήταν η βουλευτής Γιαταγάνα
Σκληρή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όπου υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού 2015, λέγοντας πως είναι σταθμός για τη χώρα.
Η ψήφιση πρώτου ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού, η ψήφιση Προέδρου Δημοκρατίας και η έναρξη συνταγματικής αναθεώρησης «αποτελούν επανάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, όπου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Σαμαράς μίλησε σε υψηλούς τόνους και χαρακτήρισε πολλές φορές «υπονομευτή» τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα του είπε ότι «είστε ο εκπρόσωπος όλων εκείνων που μας έφεραν στην κρίση και ο υπονομευτής κάθε προσπάθειας για να βγει η χώρα από την κρίση. Είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα. Δεν είστε ο επαναστάτης που οραματίζεται το μέλλον, αλλά το τελευταίο αποκούμπι των βολεμένων».
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι «η συμφωνία για την επόμενη μέρα είναι στο τραπέζι», σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει μικρή καθυστέρηση για τεχνικούς λόγους αλλά υποστήριξε ότι από την επόμενη χρονιά θα μας δοθεί μια πιστωτική γραμμή στήριξης που θα μας προφυλάσσει από διεθνείς αναταράξεις.
«Η επιτήρηση για τον επόμενο χρόνο σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει την αυστηρή και ασφυκτική επιτήρηση του μνημονίου» πρόσθεσε.
Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Αν είναι ή δεν είναι το χρέος βιώσιμο ένας το αποφασίζει… οι αγορές».
«Το πρόβλημά μας είναι να απομακρύνουμε την πολιτική αβεβαιότητα, εκλέγοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την τωρινή Βουλή» είπε ο κ. Σαμαράς.
«Απόψε μας απαγόρευσε ο αλαζονικός κ. Τσίπρας την ελευθερία γνώμης. Όποιος δεν ψηφίσει Προϋπολογισμό και ψηφίσει Πρόεδρο ο κ. Τσίπρας θα τον θεωρήσει εξωνημένο. Διέγραψε τη λέξη συνείδηση από τους Βουλευτές», απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς.
«Τέτοια βάναυση προσβολή δεν έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια. Οι βουλευτές κατάλαβαν τι αντιπροσωπεύετε. Οι βουλευτές δεν θα δεχθούν να τρομοκρατηθούν», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς απέρριψε το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις: «Δεν είδατε ότι ο κόσμος δεν θέλει εκλογές στις δημοσκοπήσεις;», είπε απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα.
Αλ. Τσίπρας: Όχι σε συναίνεση, συμφωνία για εκλογές
Να συμφωνήσει στην ημερομηνία των εθνικών εκλογών σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός δεν εγκριθεί από 180 Βουλευτές κάλεσε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας.
Απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Σας καλώ να προσφέρετε στη χώρα την τελευταία θετική υπηρεσία που σας απομένει. Εφόσον δεν λάβετε ψήφο από 180, ελάτε αύριο το πρωί να συμφωνήσουμε την ημερομηνία των εκλογών».
Ο κ. Τσίπρας απέρριψε τις προτάσεις για «συναίνεση» λέγοντας προς τον πρωθυπουργό: «Αλλο πράγμα η συνεννόηση και ο πολιτικός πολιτισμός που δεν τον θέλετε, άλλο η συναίνεση. Σε ποια πολιτική θα υπάρξει η συναίνεση; Στο να κυβερνάτε τη χώρα με ηλεκτρονική αλληλογραφία; Στην απαγόρευση συναθροίσεων; Σε ένα κράτος που κάνει το λιοντάρι στον 20χρονο απεργό πείνας, αλλά σκύβει το κεφάλι στην τρόικα;».
«Τέτοια συναίνεση δεν μπορείτε να έχετε. Δεν είναι πολιτικό το ζήτημα, είναι περισσότερο ηθικής τάξης. Δεν θα τα ισοπεδώστε όλα. Η σχέση πολίτη και πολιτικού συστήματος θα αποκατασταθεί», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να εξηγήσει την δήλωσή του ότι «έχει τους 180» και «έχει μαξιλαράκι».
Υπενθύμισε μάλιστα ότι «ακόμη και αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές ψηφίσουν, δεν βγαίνουν τα κουκιά» και ότι «τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουν καταλήξει ακόμη και με συνεδριακές αποφάσεις τους ότι δεν ψηφίζουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας». «Όταν λέτε έχουμε τους 180, έχουμε μαξιλαράκι, τι ισχυρίζεστε; Ότι έχετε συμφωνήσει με Βουλευτές να σπάσουν τη γραμμή του κόμματός τους;», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην λέξη «αποστασία» που έχει χρησιμοποιήσει ο κ. Τσίπρας είπε στον Α. Σαμαρά: «Σας ενοχλεί η αποστασία, ίσως επειδή σε άλλες εποχές είχατε πρωταγωνιστήσει».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους βουλευτές να δηλώσουν τι θα ψηφίσουν στην προεδρική εκλογή: «Αν ένας βουλευτής έχει άλλη άποψη, να βγει να το πει καθαρά, δυνατά, ντόμπρα και παστρικά. Και να το πει τώρα» τόνισε, προκαλώντας ενόχληση στα έδρανα της ΝΔ.
«Όταν καταψηφίζεις ένα Προϋπολογισμό ουσιαστικά ζητάς την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης. Μπορείς τον Δεκέμβρη να ζητάς παραίτηση της κυβέρνησης, αλλά παράταση της θητείας τον Γενάρη; Ποια επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος μπορεί  να το επιφέρει αυτό;», είπε και συνέχισε: «το όχι στον Προϋπολογισμό σημαίνει όχι σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το όχι σήμερα και το ναι αύριο είναι αποτέλεσμα μεθοδεύσεων. Καθαρές κουβέντες».
Για τα σενάρια παράτασης του μνημονίου σε συνδυασμό με εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πρόκειται για «τέχνασμα και εξαπάτηση». «Όποια παιχνίδια και να παίξετε, σε συνεργασία με την τρόικα και τους δανειστές, δεν θα ξεγελάσετε κανένα» είπε και εκτίμησε ότι «οι δανειστές και η τρόικα ένα στόχο έχουν: να ψηφιστεί Πρόεδρος για να δοθεί παράταση στον Α. Σαμαρά».
«Για μας δρόμος επιστροφής δεν υπάρχει. Είναι το δικό μας «there is no alternative» που έλεγε κάποτε η Θάτσερ», δεσμεύθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι «ο λαός κλείνει τα αυτιά του στην κινδυνολογία και την τρομοκρατία. Όσο και να εκβιάζετε δεν θα καταφέρετε να επιβάλλετε στη χώρα ένα καθεστώς μεταδημοκρατίας».
Αλ. Παπαρήγα: Όχι σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δε θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι το κρίσιμο είναι να τεθεί το αίτημα της ανάκτησης των απωλειών για τον λαό.
«Το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην ανέβει το κίνημα. Όλα τα άλλα θα τα κουλαντρίσουν», είπε χαρακτηριστικά.
Η Αλέκα Παπαρήγα παραδέχθηκε ότι μπορεί να προκύψουν εθνικές εκλογές από τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τόνισε αναφερόμενη σε αυτό το ενδεχόμενο: «δεν τις φοβόμαστε ούτε τις απευχόμαστε».
Φ. Κουβέλης: Δεν συναινούμε στη συνέχιση των ίδιων πολιτικών
«Δεν συναινούμε στη συνέχιση των ίδιων συντηρητικών πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας. Καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης από το βήμα της Βουλής.
Έκανε λόγο για αλλαγή πολιτικής επισημαίνοντας πως οι  εκλογές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια δημοκρατική διαδικασία, μέσα από την οποία ο λαός επιλέγει το περιεχόμενο της πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις απαιτήσεις των δανειστών μας λέγοντας πως είναι «απαράδεκτες» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτοπαγιδεύτηκε αφού εφάρμοσε την τακτική «πρώτα υλοποιώ τις δεσμεύσεις και μετά θα διαπραγματευτώ».
Τι είπαν οι ανεξάρτητοι
Από την πλευρά τους, ο Κ. Γιοβανόπουλος αν και ξεκαθάρισε ότι δε θα ψηφίσει τ τον προϋπολογισμό, είπε ότι «ίσως» ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά για αποστασία, εξαπέλυσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος μιλώντας επί του Προϋπολογισμού του 2015.  Όσον αφορά στην στάση του δήλωσε ότι «δεν μπαίνω σε μαντρί. Και αν ήμουν σε μαντρί, θα έβγαινα».

πηγη : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου