ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Πόσο θεραπευτική είναι αλήθεια η χρήση αλόης;

Πόσο θεραπευτική είναι αλήθεια η χρήση αλόης;

Πόσο θεραπευτική είναι αλήθεια η χρήση αλόης;

Γίνεται τόση συζήτηση γύρω από την αλόη και τις θεραπευτικές της ιδιότητες, που θέλησα κι εγώ να το ψάξω λίγο παραπάνω. “Το δώρο της φύσης”, “το βότανο της αθανασίας”, “το ελιξήριο της ζωής” είναι οι χαρακτηρισμοί που βρήκα παντού στο διαδίκτυο. Βρήκα επίσης, τόσο σε ξένα όσο και σε ελληνικά sites, αναλυτικές οδηγίες για το πώς να βγάλω το ζελέ αλόης από το φύλλο και άφθονες συνταγές για σπιτικά καλλυντικά ή ρόφημα αλόης. Πόσο θαυματουργή είναι αλήθεια η αλόη βέρα; Είναι πράγματι ένα φυτό τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γνωστό εξάλλου από την αρχαιότητα, και προφανώς είναι θαυματουργό. Τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω διαβάζοντας σε forums τις απόψεις πολλών ανθρώπων που την έχουν δοκιμάσει. Μην σας ξεγελάει όμως το ότι είναι ένα φυτό. Όταν πρόκειται για την υγεία, είναι σημαντικό να δίνετε βαρύτητα στις οδηγίες χρήσης, στις σωστές δοσολογίες και τις ιατρικές προειδοποιήσεις.

Το ζελέ της αλόης όταν εξαχθεί απευθείας από το φύλλο μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά και με βάση τις συστάσεις του γιατρού σας ή ενός ειδικού υγείας.

Η αλόη ως φυτό

Η αλόη είναι ένα φυτό με γκριζοπράσινα παχιά και σαρκώδη φύλλα, τα οποία έχουν περιμμετρικά μικρά λευκά αγκάθια. Με μια πρώτη ματιά θυμίζει κάκτο, αλλά ανήκει στην κατηγορία των κρίνων και συγγενεύει με το σπαράγγι, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Το καλοκαίρι βγάζει άνθη με ζωηρά χρώματα, συνήθως κιτρινοκόκκινα, σε μορφή καμπάνας. Σε ύψος φτάνει μέχρι τα 70 εκατοστά και ευδοκιμεί σε τροπικά και εύκρατα κλίματα.
πόσο θεραπευτική είναι η χρήση αλόης

Η αλόη στην υπηρεσία της ομορφιάς

Η αλόη λατρεύει την επιδερμίδα σας και ξεχωρίζει για την αναπλαστική, επουλωτική και ενυδατική της δράση. Ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά της αλόης περιλαμβάνονται οι βιταμίνες Α, C και E. Η βιταμίνη Α είναι γνωστή για τις αναπλαστικές της ιδιότητες στα κύτταρα και χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμητολογία ως αντιρυτιδικό συστατικό. Η βιταμίνη C βοηθά να δημιουργηθεί το κολλαγόνο του δέρματος και να διατηρηθεί η καλή υγεία του. Η βιταμίνη Ε με τις αντιοξειδωτικές και αναπλαστικές της ιδιότητες προστατεύει το δέρμα, προλαμβάνοντας τις βλάβες της κυτταρικής μεμβράνης. Λόγω όλων αυτών η αλόη είναι ένα από τα κύρια συστατικά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία καλλυντικών. Εμπιστευτείτε τα τυποποιημένα καλλυντικά με βάση αλόης για να αντιμετωπίσετε δερματικά προβλήματα όπως εγκαύματα, ψωρίαση, εκδορές, εκζέματα, ακόμη και τσιμπήματα εντόμων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την αλόη ως τροφή

Στα πρώτα αποτελέσματα αναζήτησης της google διαβάζω κείμενα που απαριθμούν τα καταπληκτικά οφέλη της πόσιμης αλόης. Ο πόσιμος χυμός αλόης θεωρείται ότι δρα θεραπευτικά για διάφορες παθήσεις του οργανισμού αλλά και προληπτικά. Εκτός από τις βιταμίνες που προαναφέρθηκαν, το ζελέ αλόης διαβάζω ότι περιέχει αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά συστατικά, σάκχαρα, πεπτικά ένζυμα και λιπαρά οξέα. Τονώνει τον οργανισμό, καθαρίζει τα όργανα από τις τοξίνες και βελτιώνει τις λειτουργίες τους. Ανακουφίζει από πεπτικά προβλήματα, όπως καούρες και δυσκοιλιότητα ενώ περιορίζει τους μυϊκούς και σκελετικούς πόνους. Ωστόσο, κι αν προχωρήσουμε την ανάγνωση λίγο παραπέρα, η κατανάλωση αλόης από το στόμα θέλει προσοχή! Μην παρακάμπτετε τις ετικέτες του σκευάσματος και μην λαμβάνετε κανένα σκεύασμα χωρίς τη γνώμη του γιατρού σας. Αν τελικά χρησιμοποιήσετε την αλόη ως τροφή, προτιμήστε και πάλι τα τυποποιημένα προϊόντα που έχουν επεξεργαστεί σωστά την αλόη και μην επιχειρήσετε σπιτικές συνταγές από τις αναρίθμητες που θα βρείτε στο διαδίκτυο.

Ποιά προϊόντα αλόης θα βρείτε στην αγορά

Στην αγορά υπάρχουν πολλά καλλυντικά βασισμένα στην αλόη βέρα τόσο για την φροντίδα του προσώπου και του σώματος όσο και των μαλλιών. Κρέμες ενυδάτωσης, ορός αντιγήρανσης, λοσιόν, σαμπουάν, αφρόλουτρο, αποσμητικό, η ποικιλία είναι μεγάλη. Καλό είναι βέβαια πριν επιλέξετε ένα προϊόν να τσεκάρετε αν η αλόη βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα συστατικά του. Στα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής διατίθεται επίσης φρέσκος χυμός αλόης, ενώ στα φαρμακεία θα βρείτε κάψουλες, εκχύλισμα σε ταμπλέτες, μασώμενα δισκία, έλαιο και σκόνη αλόης. Τελευταία είδα και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων να πωλείται τσάι αλόης και αλόη αποξηραμένη, την οποία καταναλώνετε αυτούσια ως σνακ μέχρι όμως τρία κομμάτια την ημέρα!

Τί να προσέξετε κατά τη χρήση της αλόης

  • Άτομα με αλλεργία στο σκόρδο, στο κρεμμύδι και σε άλλα φυτά της οικογένειας αυτής πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη αλόης.
  • Ένα από τα συστατικά του φυτού, η αλοΐνη, έχει καθαρτικές ιδιότητες και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει διάρροιες.
  • Η αλοΐνη δεν συνίσταται να καταναλώνεται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της λοχείας ή της περιόδου, γιατί προκαλεί μυϊκές συστολές στη μήτρα.
  • Άτομα με χαμηλή πίεση, αδυναμία ή νεφρική ανεπάρκεια δεν πρέπει να καταναλώνουν χυμό αλόης.
  • Η παρατεταμένη λήψη μεγάλων δόσεων από το φύλλο του φυτού της αλόης μπορεί να προκαλέσει εμετούς, κοιλιακές κράμπες, γαστρίτιδα ή νεφρίτιδα και σημαντική απώλεια καλίου στο έντερο.
  • Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που λαμβάνουν ανάλογη φαρμακοθεραπεία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι διάφορες μελέτες δείχνουν πως η χρήση της αλόης από το στόμα μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
  • Παιδιά κάτω των 12, ηλικιωμένοι και άτομα που υποφέρουν από νεφρικές ή καρδιακές νόσους πρέπει να προσέχουν κατά τη λήψη χυμού ή πολτού αλόης.
Η υπερβολική χρήση αλόης από το στόμα μπορεί να έχει παρενέργειες ή να προκαλέσει αλληλεπίδραση με άλλα βότανα και φάρμακα. Πριν χρησιμοποιήσετε την αλόη ως φάρμακο θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Your Turn!


ΠΗΓΗ : "  http://makelife.gr   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου