ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΕΕ: Μείωση της χρήσης πλαστικών σακουλών

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

30/04/2015
Οι χώρες της ΕΕ θα υποχρεούνται να μειώσουν τη χρήση των κοινών και πιο ρυπογόνων πλαστικών σακουλών βάση της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας την οποία υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη
"Αυτή η νομοθεσία θα έχει οφέλη για όλους. Μιλάμε για ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταλήγουν ως μη επεξεργασμένα απόβλητα καταστρέφοντας το φυσικό μας περιβάλλον", δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ, Margrete Auken (Πράσινοι, Δανία), σε συνέχεια της έγκρισης από το ΕΚ της συμφωνίας σε δεύτερη ανάγνωση που επετεύχθη με το Συμβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο .
Δεσμευτικοί στόχοι για τη μείωση της σπατάλης
Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία θα δίνει στα κράτη μέλη της ΕΕ δύο επιλογές:
• είτε να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η μέση ετήσια κατανάλωση δεν θα υπερβαίνει τις 90 ελαφριές σακούλες ανά πολίτη έως τα τέλη του 2019 και τις 40 έως τα τέλη του 2025
• είτε, εναλλακτικά, να εξασφαλίσουν ότι, από τα τέλη του 2018, αυτές οι σακούλες δεν θα δίδονται στους αγοραστές δωρεάν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει επίσης τις επιπτώσεις της χρήσης οξο-βιοαποικοδομήσιμων πλαστικών υλικών στο περιβάλλον (πλαστικά υλικά που διασπόνται σε μικρότερα κομμάτια). Μέχρι το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει μέτρα για την πανευρωπαϊκή επισήμανση των βιοαποικοδομήσιμων και λιπασματοποιήσιμων πλαστικών σακουλών.


ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου