Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), κυκλοφόρησε ψήφισμα, για την ανάγκη της ενίσχυσης της νομικής και δικαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, κατά την λήψη αποφάσεων σχετικά με τον διαχωρισμό τους από την οικογένεια, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα  Kommersant.

Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο , ανακοίνωσε ότι σε ορισμένες χώρες έχουν  ληφθεί αποφάσεις για  το διαχωρισμό παιδιών από τις  φυσικές οικογένειες τους,  λόγω μεγάλης αμέλειας, και αυτό είναι ακόμα πιο τραγικό, ειδικά όταν οι αποφάσεις είναι αμετάκλητες, όπως για παράδειγμα, σε περιπτώσεις υιοθεσίας χωρίς γονική συναίνεση. Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης συνέστησαν  να αποφεύγεται η  ρήξη των οικογενειακών δεσμών, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και τις απόψεις των παιδιών.
Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται ώστε να θέσουν  σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές διαδικασίες που θα προστατεύουν αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα των παιδιών, λαμβάνοντας  υπόψη τις απόψεις τους (ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά τους), κατά την λήψη  δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τον «διαχωρισμό τους» από την οικογένεια ή την επιστροφή της σε αυτή.
Σε αυτήν την περίπτωση, μόνο ένα δικαστήριο μπορεί να καθορίσει τι ταιριάζει καλύτερα για τα συμφέροντα του παιδιού, ανακοίνωσε το συμβούλιο της Ευρώπης.  Αν το δικαστήριο κρίνει ότι είναι αναγκαίο να αποχωριστεί  το παιδί από την οικογένεια του , θα πρέπει να δίνει παράλληλα  το δικαίωμα να διατηρεί το παιδί αυτό  τακτικές προσωπικές σχέσεις και άμεση επαφή με τους δύο γονείς, εκτός από τις περιπτώσεις, που είναι αντίθετες προς τα συμφέροντά του. Πλήρης ρήξη των οικογενειακών δεσμών, καθώς και  απομάκρυνση των παιδιών από την γονική μέριμνα, χωρίς γονική συναίνεση, η Ευρώπη ζητά να αποφεύγεται  όποτε είναι δυνατόν, παρέχοντας παράλληλα και μια  περιοδική επανεξέταση των εκδοθεισών  αποφάσεων για τέτοια θέματα.
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, ο αριθμός των παιδιών που χρειάζεται  φροντίδα στις χώρες μέλη  της Ευρώπης επεκτείνεται σταθερά. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά αποστέλλονται στους συγγενείς, σε ανάδοχες οικογένειες, σε δημόσια ή σε ιδιωτικά ιδρύματα,  παρά σε υιοθεσία.
Το άρθρο τονίζει στην συνέχεια ότι,  στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχουν  λεπτομερή στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των παιδιών των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων και των μεταναστών.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποίησε ότι η φτώχεια δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο για την απομάκρυνση του παιδιού από τη γονική μέριμνα, αλλά αυτό να αποτελεί μια ένδειξη για την ανάγκη να δοθεί μια επιπλέον  υποστήριξη σε  μια τέτοια οικογένεια. Το κράτος πρέπει να παρέχει τις άπορες οικογένειες  υλικό και κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, για να αποφευχθεί ο αδικαιολόγητος αποχωρισμός  των παιδιών και να αυξηθεί το ποσοστό των επιτυχών επανενώσεων  με τους γονείς.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, επισημαίνει  ότι οι κακές αποφάσεις εισάγουν διακρίσεις και παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών και των γονέων, ειδικά όταν λαμβάνονται χωρίς τη συγκατάθεσή τους .