Συνέντευξη του «Έλληνα ήρωα» της Ρόδου, του Αντώνη Δεληγιώργη, που διέσωσε από ναυάγιο 20 πρόσφυγες, μεταξύ τους και μια έγκυο, δημοσιεύει ο βρετανικός «Guardian». Το πρωί της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο 34χρονος στρατιωτικός σταμάτησε με τη σύζυγό του Θεοδώρα για καφέ στην παραλία Ζέφυρος της Ρόδου. Καθόταν με την πλάτη στραμμένη στη θάλασσα όταν το σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες από την Ερυθραία και τη Συρία έπεσε στα βράχια.
​Η βρετανική εφημερίδα στο μακροσκελές δημοσίευμά της περιγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές της διάσωσης
Η βρετανική εφημερίδα στο μακροσκελές δημοσίευμά της περιγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές της διάσωσης. Όπως περιγράφει ο Α. Δεληγιώργης, πατέρας δύο παιδιών, η βάρκα διαλύθηκε μέσα σε λίγα λεπτά, λες και ήταν φτιαγμένη από χαρτί. Έφυγε απ’ την καφετέρια στις 10.10. Το Λιμενικό και το ΕΚΑΒ είχαν καταφτάσει, ένα Σούπερ Πούμα πετούσε πάνω από το σημείο, μαζί και ψαράδες με τα καΐκια τους. Στις 10.15 ο γεροδεμένος αξιωματικός είχε βουτήξει στο νερό.
Έβγαλε μόνος του 20 από τους 93 μετανάστες στη στεριά. Το νερό, εξηγεί, ήταν γεμάτο πετρέλαιο από τη βάρκα και πολύ πικρό, ενώ τα κοφτερά βράχια γλιστρούσαν.
Ο ίδιος κόπηκε άσχημα στα χέρια και στα πόδια του, αλλά το μόνο που σκεφτόταν ήταν να σώσει αυτούς τους ταλαίπωρους ανθρώπους.
Μέσα στο χάος της διάσωσης, ο 34χρονος δεν θυμάται πόσους άνδρες, γυναίκες και παιδιά έσωσε. Θυμάται όμως έναν άνδρα γύρω στα 40 να αφήνει την τελευταία του πνοή. Πνιγόταν, αλλά, παρά τις προσπάθειές του, ο Α. Δεληγιώργης δεν κατάφερε να τον φτάσει.
Ο ίδιος λέει ότι τον βοήθησαν οι τεχνικές επιβίωσης που έμαθε στον στρατό. Τα κύματα όμως έρχονταν συνεχώς, μεγάλα κι ανελέητα. Βρισκόταν στο νερό περίπου 20 λεπτά όταν είδε τη Ουεγκάσι Νεμπιάτ, που η φωτογραφία της έκανε τον γύρο του κόσμου, να γραπώνει το σωσίβιο. Η γυναίκα δυσκολευόταν πολύ να αναπνεύσει και ο στρατιωτικός να την τραβήξει έξω. Λιμενικοί που είχαν βουτήξει στο νερό με όλα τους τα ρούχα τον βοήθησαν και τότε εκείνος, ενστικτωδώς, τη σήκωσε στους ώμους του.
Την Παρασκευή μια άλλη γυναίκα που έσωσε γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι στο γενικό νοσοκομείο του νησιού. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, η γυναίκα, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, αποφάσισε να δώσει στον γιο της το όνομα του σωτήρα της.
​Ο ηρωισμός του Αντώνη Δεληγιώργη, γράφει ο «Guardian», ανύψωσε το ηθικό ενός λαού που παλεύει με τη χειρότερη οικονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας του
Ο ηρωισμός του Αντώνη Δεληγιώργη, γράφει ο «Guardian», ανύψωσε το ηθικό ενός λαού που παλεύει με τη χειρότερη οικονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας του. Δεν είναι όμως ο μόνος ήρωας. Όλη την εβδομάδα ακούγονται ιστορίες για μικρές και μεγάλες πράξεις καλοσύνης από τους νησιώτες προς τους πρόσφυγες. Μια γυναίκα έγδυσε το παιδί της για να φασκιώσει ένα βρέφος από τη Συρία, εκατοντάδες έσπευσαν να δώσουν τρόφιμα και ρούχα. «Είναι ψυχές κι αυτοί, όπως εμείς» λέει ο ψαράς Μπάμπης Μανιάς, ξεσπώντας σε λυγμούς, καθώς θυμάται το παιδί που έσωσε.
Όταν η δημοσιογράφος κάνει λόγο για ηρωισμό, ο Α. Δεληγιώργης μένει για λίγο σιωπηλός. Θεωρεί ότι έκανε ως άνθρωπος απλώς το καθήκον του. Ποτέ όμως δεν θα ξεχάσει το τρομαγμένο πρόσωπο της Ουεγκάσι Νεμπιάτ, όπως το αντίκρισε ο ίδιος – και όπως αποτυπώθηκε σε μια φωτογραφία σύμβολο της απελπισίας και της γενναιότητας.
Δείτε σχετικό βίντεο