Το ραντάρ που ονομάζεται MFAS (Multi-Function Active Sensor: ενεργητικός αισθητήρας πολλαπλών λειτουργιών) αναμένεται ότι θα αναβαθμίσει σημαντικά τη δυνατότητα ναυτικής επιτήρησης του αεροχήματος παρέχοντας περιμετρική (360ο) κάλυψη μίας ευρείας γεωγραφικής περιοχής σε όλες τις καιρικές συνθήκες και επιταχύνοντας τον εντοπισμό, ταυτοποίηση και ιχνηλάτηση στόχων.
Της παρθενικής πτήσης του αεροχήματος με το νέο ραντάρ έχουν προηγηθεί περισσότερες από 40 δοκιμαστικές πτήσεις του αισθητήρα επί διαφόρων πλατφορμών που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.
Κατά τη συγκεκριμένη δοκιμή, η οποία αποτελεί την αρχική από σειρά προγραμματισμένων, το MFAS λειτούργησε στην κύρια διαμόρφωση του που ονομάζεται MSS (Maritime Surface Surveillance: ναυτική επιτήρηση επιφανείας) και η οποία επιτρέπει τη συνεχή επιτήρηση της επιφανείας ευρείας περιοχής. Επίσης, κατά τη δοκιμή αξιολογήθηκε και η λειτουργία πρόσθετων ζεύξεων δεδομένων που έχουν εγκατασταθεί στο αερόχημα.
Υπενθυμίζεται, ότι εκτός από το ραντάρ MFAS το MQ-4C είναι επίσης εξοπλισμένο με ηλεκτρο-οπτικό / υπερύθρων (IO/IR) αισθητήρα που παρέχει τη δυνατότητα λήψης εικόνων και βίντεο, με σύστημα ηλεκτρονικών μέσων υποστήριξης που επιτρέπει τον γεωγραφικό εντοπισμό εχθρικών ραντάρ και με το σύστημα αυτόματης εξακρίβωσης (AIS: Automatic Identification System) που επιτρέπει τον εντοπισμό και ιχνηλάτηση των πλοίων που είναι εξοπλισμένα με τερματικά του συστήματος.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι σε επιχειρησιακή χρήση το MQ-4C Triton θα παρέχει 24ωρη, επτά ημέρες την εβδομάδα κάλυψη οπουδήποτε στον κόσμο. Ειδικότερα με τα αεροχήματα και την υποδομή που θα αποκτήσει το Ναυτικό των ΗΠΑ σχεδιάζεται η διατήρηση πέντε συνεχών εναέριων περιπολιών σε διάφορες περιοχές του κόσμου.