1)Όλα τα φρούτα που πρόκειται να αποξηρανθούν πρέπει να είναι ώριμα, καθαρά και καλής ποιότητας. Για υπερώριμα, σκουληκιασμένα ή φρούτα που έχουν στίγματα δεν γίνεται λόγος.

2)Κουκούτσια και φύτρες απομακρύνονται σχολαστικά πριν από την επεξεργασία. Τα μήλα ξεφλουδίζονται. Τα αχλάδια μπορούν να αποξηρανθούν και με το φλούδι και με τα κουκούτσια. Τα μανιτάρια τα καθαρίζουμε, σε γενικές γραμμές, κατά το μάζεμα. Το ξεφλουδισμένο φρούτο πρέπει να μπει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στον ήδη αναμμένο ξηραντήρα, ώστε να μη μαυρίσει και χαλάσει.
3)Ζεμάτισμα ή σύντομο βράσιμο φρούτων και λαχανικών διευκολύνει τόσο την αποξήρανση όσο και την επεξεργασία αργότερα στην κουζίνα.
4)Τα φρούτα κατά την αποξήρανση δεν μπαίνουν ποτέ το ένα πάνω στο άλλο, αλλά πάντοτε το ένα πλάι στο άλλο.
5)Για το στέγνωμα κατάλληλος είναι μόνο ο ξηρός , θερμός αέρας, που κυκλοφορεί ευκολότερα.
6)Γρήγορο στέγνωμα στην εκάστοτε σωστή θερμοκρασία αποτρέπει την απώλεια των θρεπτικών υλικών και την εμφάνιση μυκήτων.
7)Η διαδικασία αποξήρανσης ολοκληρώνεται όταν ενώ πιέζουμε τα φρούτα δεν βγαίνει καθόλου χυμός. Τα μανιτάρια οφείλουν να «θροϊζουν», τα λαχανικά να είναι στιλπνά και τα βότανα (χόρτα), εύθρυπτα.
8)Το έτοιμο αποξηραμένο αγαθό το αποθηκεύουμε σε σκοτεινό μέρος, σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς ή σε στεγνούς χώρους μέσα σε σκούρες χάρτινες σακούλες. Η θερμοκρασία στον αποθηκευτικό χώρο δεν πρέπει να ξεπερνά τους 15 βαθμούς.
*από το βιβλίο: «Αποξηραίνω και Συντηρώ μόνος μου»
*Σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με την αποξήρανση συντηρούνται για καιρό.