ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Το «Guilty» στο Ναύπλιο: Ένα Super Yacht που... βγάζει μάτι!!!


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 17.6.15 | 
 Η σκηνή διαδραματίστηκε χθες το βράδυ στο Ναύπλιο, όταν στα ανοιχτά έκανε την εμφάνισή του ένα «αλλόκοτο» κατασκεύασμα, το οποίο όλοι όσοι έβλεπαν δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ήταν.Η απορία τους λύθηκε όταν το…«κατασκεύασμα» πέρασε το φανάρι στην είσοδο του λιμανιού και πλησίασε κοντά και διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ένα σκάφος το οποίο για πολλούς είναι ήδη μοναδικό στον κόσμο. Ήταν το «Guilty»(ένοχος στα ελληνικά), η θαλαμηγός του κ. Δάκη Ιωάννου που προκάλεσε σχόλια και αναταραχές από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στις ελληνικές θάλασσες, αφού η χρωματική πανδαισία στο εξωτερικό του, άφησε άφωνους όσους το αντίκρισαν για πρώτη φορά.
Το εντυπωσιακό πολύχρωμο γιωτ Guilty, θυμίζει έργο τέχνης. Ουσιαστικά, περί αυτού πρόκειται.
Το 35μετρό γιωτ, ανήκει στον Κύπριο επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης, Δάκη Ιωάννου. Το ίδιο το σκάφος, αποτελεί συλλεκτικό κομμάτι τέχνης. Το μοναδικό γιωτ Guilty, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του διάσημου αμερικάνου καλλιτέχνη Jeff Koons και της ιταλίδας σχεδιάστριας σκαφών Ivana Porfiri.
Αν και ο καλλιτεχνικός του σχεδιασμός φέρνει στο νου τις δημιουργίες του Pop Art καλλιτέχνη Roy Lichtenstein, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, το Guilty έχει ως σημείο αναφοράς το καμουφλάζ των πλοίων του πολεμικού ναυτικού της Βρετανίας, κατά τη διάρκεια του 1ου παγκοσμίου πολέμου.
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του σκάφους κ. Ιωάννου, στόχος του σχεδιασμού του Guilty, είναι να προκαλεί αντιδράσεις στο κοινό. «Κάναμε αυτό που θέλαμε. Το στυλ δεν επηρεάζει» λέει για το ναυτικό του αριστούργημα ο Δάκης Ιωάννου. «Σχεδιάσαμε το γιώτ με αντιστυλιστική μέθοδο. Δεν βάλαμε κανόνες, πρόγραμμα ή σχέδιο».
 Η Ivana Porfiri δούλεψε αρχικά με τον Ιωάννου, προκειμένου να τελειοποιήσουν το λειτουργικό κομμάτι του σκάφους, πριν αναλάβει ο Jeff Koons το καλλιτεχνικό σχεδιασμό.Η τεχνική που χρησιμοποίησε ο Koons, ονομάζεται Razzle Dazzle. Πρόκειται για τεχνική που χρησιμοποιήθηκε από το πολεμικό ναυτικό στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως παραλλαγή των πολεμικών πλοίων. Με αυτή την τεχνική, η ορατότητα των πλοίων, μπέρδευε τους εχθρικούς παρατηρητές.
Η διαδικασία σχεδίασης του γιωτ, ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη. Όλο το βάψιμο του σκάφους, έγινε στο χέρι. Όταν ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του σκάφους, η Ivana Porfiri, έστειλε το σχέδιο στον Koons και εκείνος δημιούργησε τρισδιάστατα (3-D) σχέδια στο στούντιο του».
Στις πλευρές του πλοίου, Koons έπαιξε με την ιδέα των πυραμίδων, μια όαση και μια οφθαλμαπάτη. «Όταν η θάλασσα είναι ήρεμη, τότε παίρνετε μια αντανάκλαση, και η επίδραση στο πρότυπο είναι ο διπλασιασμός, γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο αφηρημένο” λέει ο καλλιτέχνης. Σίγουρα το Guilty, αποτελεί σκάφος στολίδι για τις θάλασσες της χώρας μας και είναι βέβαιο πως οι σχεδιαστές του, κατάφεραν τον στόχο τους…

Οι αντιδράσεις του κόσμου ποικίλουν…

Όταν το yacht «Guilty» του Δάκη Ιωάννου έκανε πριν λίγα χρόνια την «παρθενική του εμφάνιση» στα ελληνικά νησιά, οι περισσότεροι έμειναν άφωνοι. Κάποιοι χαρακτήρισαν το yacht ως κακόγουστο. Κάποιοι άλλοι ως… φοβιστικό!

ΠΗΓΗ : "   http://www.argolikeseidhseis.gr    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου