Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι στρατιωτικοί που εκτελούν 24ωρη υπηρεσία διανυκτερεύσεως… τις καθημερινές δικαιούνται απαλλαγή την επόμενη εργάσιμη ημέρα και όσοι εκτελούν την ως άνω υπηρεσία Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και τις επίσημες αργίες δικαιούνται απαλλαγή οποιαδήποτε ημέρα εντός της επόμενης εβδομάδας .
Η διάρκεια της απαλλαγής του στρατιωτικού προσωπικού από υπηρεσία είναι 24ωρη και αφορά απαλλαγή από όλες τις δραστηριότητες της επόμενης ημέρας. Στην πραγματικότητα όμως, τα στελέχη των ΕΔ απαλλάσσονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, μόνον κατά 8 ώρες καθότι καθημερινά εργάζονται επί 8ώρου στα πλαίσια των 40 ωρών εργασίας την εβδομάδα. Κατά συνέπεια η απαλλαγή μετά την εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας μολονότι θεωρείται 24ωρη, στην πράξη απαλλάσσει το στρατιωτικό προσωπικό μόνο για τις 8 ώρες του πρωινού της εργάσιμης ημέρας. Επίσης για τις 24ωρες υπηρεσίες που εκτελεί το στρατιωτικό προσωπικό Σάββατο, Κυριακή και επίσημες αργίες απαλλάσσεται στην ουσία μόνο επί 8ώρου εντός της επόμενης εβδομάδας, έχοντας εργαστεί επί 24ώρου (τρία (3) 8ωρα) κατά την διάρκεια αργίας (ημέρας πέραν του 5νθημέρου). Επισημαίνουμε δε ότι το προσωπικό των ΕΔ λόγω της ιδιαίτερης φύσης του έργου του, απασχολείται διαχρονικά πέραν του κανονικού ωραρίου σε πλήθος δραστηριοτήτων (υπηρεσίες, ασκήσεις, εκπαιδεύσεις, εκδηλώσεις, αντιπροσωπείες κτλ) για τις οποίες δεν αμείβεται υπερωριακά αλλά και ούτε κάποια άλλη μέριμνα έχει ληφθεί.
Με δεδομένο ότι η οικονομική αποζημίωση των στελεχών για τις πραγματικές υπερωρίες που πραγματοποιούν δεν είναι εφικτή λόγω έλλειψης πόρων πιστεύουμε ότι πρέπει να καθιερωθούν άλλου τύπου «αμοιβές» όπως είναι για παράδειγμα η καθιέρωση απαλλαγών ούτως ώστε να διασφαλίζεται κατά το δυνατόν και σύμφωνα πάντα και με τις ανάγκες των Μονάδων, η θεσμοθετημένη 40ωρη εβδομαδιαία υπηρεσία. Η ανταμοιβή αυτή είναι καθ’ όλα δίκαιη, δεν επιβαρύνει οικονομικά τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και θα συντελέσει κατά την γνώμη μας στην βελτίωση του ηθικού των στελεχών που έχει υποστεί πλήγμα από τις μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές τους. Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάστε:
1. Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε την καθιέρωση χορήγησης 2 απαλλαγών για κάθε 24ωρη υπηρεσία που εκτελείται από Δευτέρα έως Παρασκευή, προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον 16 ώρες εργασίας που εργάζονται τα στελέχη των ΕΔ ;
2. Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε την καθιέρωση χορήγησης 3 απαλλαγών για κάθε 24ωρη υπηρεσία που εκτελείται Σάββατο Κυριακή και επίσημες αργίες, προκειμένου να καλυφθούν πραγματικά τα τρία 8ωρα (24 ώρες συνολικά) που εργάζεται το στρατιωτικό προσωπικό τις ημέρες αυτές, ημέρες μεγάλης βαρύτητας καθώς αφορούν εργασία πέραν του 5νθημέρου και των προβλεπόμενων 40 ωρών την εβδομάδα.
3. Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε την καθιέρωση χορήγησης απαλλαγής από την εργασία (σε ωριαία βάση) για τις συνολικές ώρες εργασίας – απασχόλησης πέραν των 40 ωρών την εβδομάδα.
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Ιωάννης Κεφαλογιάννης
Βασίλης Οικονόμου
Μαρία Αντωνίου
Γιώργος Βαγιωνάς
Γεράσιμος Γιακουμάτος
Στέργιος Γιαννάκης
Βασίλης Γιόγιακας
Χρήστος Κέλλας
Χρήστος Μπουκώρος
Γεώργιος Στύλιος
Συμεών Κεδίκογλου
Γεώργιος Κουμουτσάκος
Απόστολoς Βεσυρόπουλος
Γιώργος Κασαπίδης
Δημήτρης Κυριαζίδης
Μάνος Κόνσολας