Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι οι τηγανιτές πατάτες είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να φτιάξουμε ένα γρήγορο, νόστιμο και χορταστικό γεύμα, ειδικά όταν οι πατάτες είναι κατεψυγμένες και προτηγανισμένες, αφού το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις βάλουμε μέσα στο καυτό λάδι.

Αυτός ο εύκολος τρόπος όμως είναι και ο πλέον κατάλληλος για να μετατρέψουμε ένα αβλαβές κατά τα άλλα λαχανικό, μια ωρολογιακή βόμβα επιζήμια για την υγεία και τον οργανισμό.
Φυσικά ακόμα και η υγιεινή διατροφή έχει ανάγκη από την κατανάλωση λίπους, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε πως έχουν μαγειρευτεί και τι ποσότητες λιπαρών περιέχουν.
Το σημαντικότερο είναι να βεβαιωθείτε ότι τα λίπη που καταναλώνετε είναι ακόρεστα, καθώς αυτά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, μειώνουν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα, επίσης, μειώνουν τις φλεγμονές και ρυθμίζουν τους παλμούς της καρδιάς, τα ακόρεστα λίπη θα τα βρείτε κυρίως σε λαχανικά, σπόρους και ξηρούς καρπούς.
Τα κορεσμένα και trans λιπαρά που περιέχονται και στις τηγανιτές πατάτες θεωρούνται κακά λιπαρά, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακές, του κυκλοφορικού, ακόμα και εμφάνισης όγκου, αυξάνουν το επίπεδο της κακής χοληστερόλης και επίσης αυξάνουν το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα που μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια και έμφραγμα.
Οι τηγανιτές πατάτες είναι μια πραγματική «βόμβα» θερμίδων
Οι πατάτες σαν λαχανικό δεν είναι καθόλου επιβλαβές για την υγεία μας, ωστόσο μπορούν να γίνουν αρκετά ανθυγιεινές αν τις μαγειρέψουμε με λάθος τρόπο και καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες από αυτές.
Οι πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και υδατάνθρακες, ο οργανισμός μας μετατρέπει τη γρήγορη απορρόφηση υδατανθράκων σε ενέργεια, αν όμως δεν τη χρησιμοποιήσουμε τότε αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα.
Έτσι αν τρώτε συχνά πατάτες να είστε σίγουροι ότι το βάρος σας θα αυξηθεί, γιαυτό θα πρέπει να γνωρίζεται ότι μετά την κατανάλωση πατάτας θα πρέπει να αφιερώσετε κάποιο χρόνο στο γυμναστήριο ή να πάτε για τρέξιμο να απορροφήσει ο οργανισμός τους υδατάνθρακες, αλλιώς θα παρατηρείτε τη ζυγαριά συνεχώς να ανεβαίνει.
Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι οι πατάτες μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, γενικότερο όμως η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου, όπως και την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, δυστυχώς ούτε τα παιδιά απαλλάσσονται από αυτούς τους κινδύνους.
Είναι μεν γνωστό ότι πρέπει να καταναλώνουν υδατάνθρακες για μια υγιή ανάπτυξη, αλλά σπανίως τι είδος υδατανθράκων χρειάζονται.
Από την πρώιμη παιδική ηλικία θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά να αποφεύγουν τη κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες.
Για παράδειγμα, είναι σωστό να καταναλώνουμε δημητριακά ολικής άλεσης, επειδή απορροφούνται πιο αργά από το σώμα και περιέχουν τη κατάλληλη ποσότητα υδατανθράκων που χρειάζεται ο οργανισμός δίνοντας τους μια συνεχόμενη αίσθηση πληρότητας.
Ξεκινώντας πρώτα από τα παιδιά και μετά σε εμάς τους ίδιους, βεβαιωθείτε ότι θα εγκαταλείψετε τη κακή συνήθεια να τρώτε τηγανιτές πατάτες, τις οποίες αν θέλετε μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με δημητριακά ολικής άλεσης.
Για τους μικρούς μας φίλους μπορείτε να τους δίνεται δημητριακά ολικής άλεσης για πρωινό και μια νόστιμη πίτσα φτιαγμένη με αλεύρι ολικής άλεσης για το δείπνο.