ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

«Αντίο» στη συνθήκη Σένγκεν και τα ανοιχτά σύνορα

ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr   " 



«Αντίο» στη συνθήκη Σένγκεν και τα ανοιχτά σύνορα
Του Γιώργου Παυλόπουλου
    Ενα βήμα πριν από την οριστική κατάργηση της Συνθήκης του Σένγκεν και του (θεμελιώδους) δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης προσώπων εντός των συνόρων της βρίσκεται η Ε.Ε., μετά τους αλλεπάλληλους αυστηρούς και έκτακτους ελέγχους οι οποίοι επιβάλλονται στα σύνορα αρκετών χωρών-μελών, με αφορμή το κύμα λαθρομεταναστών που προέρχονται κυρίως από τη Μέση Ανατολή και τη Συρία. Μετά την Ουγγαρία, την Τσεχία, τηΣλοβακία, την Αυστρία και τη Βρετανία, χθες ήταν η σειρά τηςΙταλίας, που δήλωσε έτοιμη να «κατεβάσει την μπάρα» στησήραγγα του Μπρένερ, η οποία συνδέει τη χώρα με την Αυστρία -κάτι που έγινε μετά από αίτημα που υπέβαλε το Βερολίνο.
    Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε η κυβέρνηση της Βαυαρίας, επικαλούμενη «ρεκόρ αφίξεων τις τελευταίες ώρες» και ζητώντας χρόνο και βοήθεια προκειμένου «να αναδιοργανωθεί και να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί».
    Κι αυτό τη στιγμή που η αστυνομία του γερμανικού κρατιδίου δήλωνε «κορεσμένη» από την τεράστια ανταπόκριση των πολιτών στην έκκληση για προσφορά βοήθειας σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, νερό, ρούχα, φάρμακα και παιχνίδια) -σε βαθμό, μάλιστα, που να τους καλέσει μέσω Twitter να σταματήσουν τις προσφορές επειδή έχει καταστεί αδύνατη η διαχείριση των ειδών που έχουν σωρευτεί! «Δεν πιστεύω ότι το Σένγκεν έχει τελειώσει. Όμως, εάν δεν καταστεί δυνατό μακροπρόθεσμα να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες περί ασύλου, διαβλέπω σίγουρα τον κίνδυνο η κατάσταση που δημιουργείται να διαβρώσει και να θέσει άμεσα σε κίνδυνο τη σχετική Συνθήκη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέφαν Μάγερ, από τα γνωστότερα στελέχη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και ειδικός στις εξωτερικές σχέσεις, αφήνοντας πρακτικά όλα τα σενάρια ανοιχτά. Οφείλουμε δε να υπενθυμίσουμε ότι το κρατίδιο της Βαυαρίας, στο οποίο κυριαρχούν οι σαφώς πιο συντηρητικοί (έως ακροδεξιοίΧριστιανοκοινωνιστές, έχει επιβάλει έκτακτους ελέγχους στα σύνορα άλλη μία φορά στο πρόσφατο παρελθόν, χωρίς τότε να υπάρχει πίεση από πρόσφυγες και μετανάστες: στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G7, όταν το επιχείρημα που επικαλέστηκε ήταν η αποτροπή εισόδου εξτρεμιστικών στοιχείων από διάφορες περιοχές της Ευρώπης που είχαν πρόθεση να προκαλέσουν επεισόδια...
    Σε κάθε περίπτωση, η αθρόα έλευση προσφύγων στην Ευρώπη συνεχίζεται και τα μέτωπα έντασης πολλαπλασιάζονται. Έτσι, χθες, εκατοντάδες αλλοδαποί που επιδιώκουν να περάσουν από το γαλλικό Καλέ στη Βρετανία απέκλεισαν τη σιδηροδρομική σήραγγα της Μάγχης, σταματώντας τα δρομολόγια του Eurostar, ενώ στηΒουδαπέστηο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο χώρο συγκέντρωσης προσφύγων, οι οποίοι ζητούν πιεστικά να μεταβούν στη Γερμανία.
    Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα εξεταστεί στη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα στηΜπρατισλάβα οι πρωθυπουργοί της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας, ενώ ανάλογες συναντήσεις προγραμματίζονται σε όλα τα επίπεδα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου