Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών στόχος είναι να γίνεται αυτόματη διεκπεραίωση αιτημάτων ως 5.000 ευρώ και χαλάρωση των όρων για διαδικτυακές συναλλαγές με το εξωτερικό. Στόχος να επιστρέψει το… «στρώμα capital» και να μειωθούν οι προμήθειες στις τράπεζες.
Επτά κινήσεις για «λασκάρισμα» των capital controls

Mέχρι το τέλος του έτους είναι εφικτό να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, υπό την προϋπόθεση της οικονομικής σταθερότητας, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης. Οπως ανακοίνωσε σχεδιάζεται να χαλαρώσουν άμεσα τα capital controls στα εξής σημεία:
– Σε περίπτωση που δεν εξαντλούνται τα ημερήσια όρια ρευστότητας των Τραπεζών το εναπομείναν ποσό μπορεί να αξιοποιείται σε εβδομαδιαία βάση.
– Όλα τα αιτήματα για εισαγωγές έως και 5.000 ευρώ τα αναλαμβάνουν οι τράπεζες και δεν ασχολείται η αρμόδια Επιτροπή.
– Δίνεται η δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμού σε φοιτητές.
– Γίνεται εντατικό ξεκαθάρισμα όλων των αιτημάτων που λιμνάζουν.
– Γίνεται ουσιαστική χαλάρωση στις διαδικτυακές συναλλαγές εξωτερικού.
– Ενοποιείται το πλαίσιο κανόνων.
– Δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους Βουλευτές να ανοίξουν ειδικό λογαριασμό λίγων εβδομάδων που θα λήξει μετά την προεκλογική περίοδο για τις δαπάνες τους.
Εξετάζονται κίνητρα αλλά και συστάσεις για να επανέλθουν στο τραπεζικό σύστημα τα «στρώμα capital» δηλαδή τα κεφάλαια που αποσύρθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Τέλος ο υπουργός σημείωσε ότι χρειάζεται οι τράπεζες να προβούν αμέσως σε μείωση των αλλεπάλληλων προμηθειών με τις οποίες επιβαρύνονται επιχειρήσεις και πολίτες εξαιτίας των ελέγχων κεφαλαίων.