Όμως σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Νέας Ουαλίας στην Αυστραλία που ασχολήθηκε με το κατά πόσο συνδέεται το ροχαλητό και η υπνική άπνοια με τις αλλοιώσεις στον εγκέφαλο.
Μελέτησαν 13 ασθενείς οι οποίοι είχαν σοβαρή υπνική άπνοια για να δουν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους. Οι μαγνητικές και οι φασματογραφίες στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν ότι υπήρχε πτώση του οξυγόνου στον εγκέφαλό τους από τις συνεχόμενες διακοπές της αναπνοής τους από το ροχαλητό και το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας.
Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, όλο αυτό επηρέαζε σημαντικά και μάλιστα αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου τους. Τόνισαν δε, ότι είναι πολύ πιο σοβαρό να παρουσιάζει κανείς πτώση της οξυγόνωσης τους εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου από ότι όταν είναι ξύπνιος.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι τα παροδικά επεισόδια υποξίας προκαλούν επικίνδυνες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο με κίνδυνο να υπάρξουν μακροχρόνιες επιπτώσεις, οι οποίες μάλιστα, είναι ακόμα πιο ανησυχητικές στα παιδιά, καθώς προκαλούνται προβλήματα στην ψυχοκινητική τους ανάπτυξη.
medicalland.gr