The Moon of Alabama (USA)
«Σχέδιο Β» του Κέρι – Επίθεση στη Συρία από το Λίβανο – Με σαουδαραβική και τουρκική βοήθεια
Χθες περιγράψαμε αυτό που μοιάζει με ένα σαουδοτουρκικό σχέδιο να δημιουργηθεί μια σαλαφοσουνιτική πολιτοφυλακή στο βόρειο Λίβανο η οποία στη συνέχεια θα επιτεθεί στις γειτονικές συριακές περιοχές που κατέχονται από την κυβέρνηση της Συρίας. Ένα τέτοιο νέο μέτωπο στη σύγκρουση στη Συρία θα συνεπαγόταν αναγκαστικά μάχες στο Λίβανο, καθώς το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ στηρίζει ενεργά τη κυβέρνηση της Συρίας. Η επιχείρηση θα αποσταθεροποιούσε το Λίβανο, πιθανώς φέροντας το πίσω στις βάναυσες εποχές του λιβανικού εμφυλίου πολέμου.
Δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση για ένα τέτοιο σχέδιο χθες, απλά μερικές ενδείξεις, όπως το πλοίο με όπλα από την Τουρκία που ψάρεψε η Ελληνική Ακτοφυλακή ενώ ήταν στο δρόμο του για το βόρειο Λίβανο.
Η ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου επιβεβαιώθηκε σήμερα.
Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε με σιγουριά ότι το σχέδιο είναι μέρος του «Σχεδίου Β» των ΗΠΑ για να επιτύχουν μια βίαιη «αλλαγή καθεστώτος» στη Συρία, αλλά γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν για το σχέδιο.
Στη στήλη του στη Washington Post σήμερα, ο ανεπίσημος εκπρόσωπος τύπου της CIA, David Ignatius, γράφει για τον Σαουδάραβα Αναπληρωτή Διάδοχο Mohammed bin Salman:
«Ο νεαρός Σαούντ είναι μερικές φορές πιο τολμηρός από σοφός, όπως στο πόλεμο του στην Υεμένη, η απόφασή του να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και η νέα προσπάθεια του να αποσταθεροποιήσει το κυριαρχημένο από την Χεζμπολάχ Λίβανο».
Η Συρία δεν αναφέρεται σε αυτό το μέρος της στήλης του Ιγνατίου, αλλά κάθε ικανή σουνιτική πολιτοφυλακή στο Λίβανο, που δημιουργήθηκε από σαλαφιστικές ομάδες στην Τρίπολη και σουνίτες πρόσφυγες από τη Συρία στα λιβανικά στρατόπεδα, θα επεκτεινόταν στη Συρία και είναι απειλή για την κυβέρνηση στη δυτική Συρία.
Ο Ντ. Ιγνάτιος, όπως σίγουρα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενημερώθηκε από τους ίδιους τους Σαουδάραβες.
Το παραπάνω απόσπασμα συνεχίζει:
Αλλά ο ρόλος του σαν πράκτορα ανταλλακτηρίου νομισμάτων είναι αλάνθαστο. « θέλει να μεταβάλει τη Σαουδική Αραβία πολύ γρήγορα «, δήλωσε ο Adel Al-Toraifi, Σαουδάραβας υπουργός πληροφοριών, ο οποίος ό ίδιος μόλις επισκέφτηκε τη Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα.
Εγώ λέω ότι αυτό το σχέδιο παραείναι τολμηρό για να έχει αναπτυχθεί μόνο στα μυαλά των τουρκικού και σαουδαραβικού καθεστώτων. Οι ΗΠΑ μάλλον δεν ενημερώθηκαν μόνο, αλλά συμμετέχουν ενεργά. Η δυνατότητα ενός τέτοιου σχεδίου για την αντιμετώπιση των πρόσφατων συριακών και ρωσικών επιτυχιών στο πεδίο της μάχης αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από το Washington Institute, μια δεξαμενή σκέψης που ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από το λόμπι του Ισραήλ.
Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Κέρι ανάφερε ένα «Σχέδιο Β» αν η πρόσφατη παύση των εχθροπραξιών στη Συρία αποτύχει:
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προκάλεσε εκτεταμένες σκέψεις, όταν ανάφερε, στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της περασμένης εβδομάδας, «σημαντικές συζητήσεις» εντός της κυβέρνησης του πρόεδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για ένα «Σχέδιο Β» στη Συρία. Η κερδοσκοπία ανατροφοδοτήθηκε περαιτέρω από έναν «ανώτερο αξιωματούχο» που είπε στο CBS News ότι οι εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται περιλαμβάνουν « ’όμοια-με-στρατιωτικά’ μέτρα που θα καταστήσουν πιο δύσκολο για το καθεστώς και τους συμμάχους του να συνεχίσουν την επίθεσή κατά των αμάχων και των υποστηριζόμενων ανταρτών από τις ΗΠΑ ».
Μια βίαιη σαλαφιστική πολιτοφυλακή από το Λίβανο που θα κυκλοφορήσει στη Συρία θα ήταν σίγουρα ένα « ’όμοιο-με-στρατιωτικό’ μέτρο που θα δυσκολεύει το καθεστώς και τους συμμάχους του ».
Ο συγγραφέας του τελευταίου συνδεδεμένου κείμενου, Gareth Porter, απέρριψε την πιθανότητα ενός πραγματικού «Σχεδίου Β», αλλά δεν είχε ακόμη συμπεριληφθεί το σενάριο πλοκής του Λιβάνου στις εκτιμήσεις του. Και συνέχιζε:
Ο Κέρι άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ήταν ακόμη παίκτης στο συριακό διαγωνισμό για την εξουσία. Όσον αφορά το σχόλιο του προεδρεύοντα Bob Corker ότι οι Ρώσοι είχαν «πραγματοποιήσει τους σκοπούς τους» στη Συρία, υποστήριξε ότι οι Ρώσοι και η συριακή κυβέρνηση μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο του Χαλεπίου, αλλά ότι «η διατήρηση ενός εδάφους ήταν πάντα δύσκολη». Ο Κέρι υποστήριξε ότι οι Ρώσοι δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν την αντιπολίτευση από το να πάρει τα όπλα που χρειάζεται για να συνεχίσει το πόλεμο, εφ” όσον οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να την υποστηρίζουν. Δεν έδωσε καμία εξήγηση για τον εν λόγω ισχυρισμό .
Το σαουδοτουρκικό λαθρεμπόριο όπλων στον Λίβανο είναι μια εξήγηση για τον ισχυρισμό που έκανε ο Κέρι. Η Συρία και η Ρωσία βρίσκονται σε διαδικασία κλεισίματος των συροτουρκικών συνόρων. Εάν οι Σαουδάραβες μπορούν να κατασκευάσουν έναν αγωγό όπλων στο βόρειο Λίβανο θα γίνει αρκετά δύσκολο για τη Συρία και τους συμμάχους της να κρατήσουν το συριακό έδαφος κοντά στα σύνορα του Λιβάνου.
Σε χτεσινή ομιλία του, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Νασράλα, συζήτησε πολύ τη γενική σαουδαραβική απειλή στο Λίβανο, αλλά δεν ανέφερε τη πλοκή της σουνιτικής πολιτοφυλακής:
«Οι Σαούντ οι οποίοι απειλούν την Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ και το Μπαχρέιν, απειλούν το Λίβανο με τον ίδιο τρόπο», κατέληξε ο Σαγιέντ Νασράλα, απευθυνόμενος στους Σαουδαράβες: « Το πρόβλημά σας είναι μαζί μας, δεν είναι με τη χώρα ή με τους Λιβάνους …».
Ο Νασράλα έχει δίκιο, αλλά οι Σαουδάραβες δεν θα τους νοιάζει όταν ο λαός του Λιβάνου και η χώρα θα πληγωθούν λόγω κάποιου φαύλου συστήματος να επιτεθεί στη Συρία και τη Χεζμπολάχ. Ούτε και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπάρχουν εμφανή σημάδια για ένα σχέδιο για να χρησιμοποιηθούν οι ελεγχόμενες από τους Σαούντ σουνιτικές πολιτοφυλακές του Λίβανου εναντίον της συριακής κυβέρνησης και των υποστηρικτών της. Οι ΗΠΑ, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ πιθανόν ότι εμπλέκονται σε αυτό το σχέδιο. Αλλά ακόμα δεν ξέρουμε αν θα εφαρμοστεί ποτέ αυτό το σχέδιο.
Η πρόσφατη απειλή των Σαούντ να στείλουν το στρατό τους στη Συρία κατέληξε να είναι μια καθαρή εκστρατεία (παρα-) πληροφόρησης για να προκαλέσει σύγχυση στη πλευρά της συριακής κυβέρνησης. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για το σχέδιο στο Λίβανο και το «Σχέδιο Β», μπορεί επίσης να είναι καθαρή εξαπάτηση και στη σφαίρα της φαντασίας για να κερδίσουν κάποια επιρροή για τις επόμενες διαπραγματεύσεις.
Αλλά το πλοίο που ψάρεψε η Ελληνική Ακτοφυλακή ήταν πραγματικό και ένα τέτοιο σχέδιο θα είχε καλή πιθανότητα να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη Συρία και τους υποστηρικτές της.
Η συμβουλή μου προς τη συριακή κυβέρνηση και τους σύμμαχους της είναι να προετοιμαστούν τώρα για να το αντιμετωπίσουν τελικά.
Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμων Πολιτικά, Αθήνα, 2.3.2016