ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

«Μεταβολή» από Καμμένο για τους Αξιωματικούς


ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μεταβολή» από Καμμένο για τους Αξιωματικούς
Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
    Την πρόθεση του να εξετάσει την ύπαρξη κάποιου είδους «προσωπικής διαφοράς» στις αμοιβές των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), έπειτα από την αναδίπλωση του υπουργείου Οικονομικών από κάποιες -μαξιμαλιστικές όπως περιγράφονται από στρατιωτικές πηγές- θέσεις του, έκανε γνωστή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμ­μένος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία εξέλιξη οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην απόσυρση της αρχικής πρότασης του υπουργείου Οικονομικών προς τουπουργείο Εθνικής Άμυνας, βάσει της οποίας θεσμοθετούνταν πολυετές «πάγωμα» στην ωρίμανση των μισθών των αξιωματικών των Ε.Δ. και -πρακτικάδημιουργούνταν μια «προσωπική διαφορά» ανάμεσα στη βαθμολογική και στη μισθολογική εξέλιξη.

    Πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η νέα πρόταση είναι σαφώς βελτιωμένη, αλλά διευκρινίζουν πως είναι αδύνατον να λείπει από το τελικό κείμενο η ύπαρξη κάποιας προσωπικής διαφοράς.   Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν ότιήδη έχουν κατατεθεί στο υπ. Οικονομικών ισοδύναμα περίπου 50 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-18 και αναμένουν τη σχετική απάντηση. Για τους αξιωματικούς είναι εξαιρετικά κρίσιμο μέγεθος ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, σε περίπτωση που -τελικά- θεσμοθετηθεί κάποια προσωπική διαφορά. Σε ό,τι αφορά το θέμα του υπολογισμού των συντάξι­μων αποδοχών των στρατιωτικών, το οποίο θεωρείται «κόκκινη γραμμή» από το ΥΠΕΘΑ, από το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις δεν θα επιφέ­ρουν σημαντικές αλλαγές στον υπολογισμό της σύνταξης. Μάλιστα, υπάρχει και σενάριο που προβλέπει τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών τους με βάση το υφιστάμενο καθεστώς.
    Το συγκεκριμένο θέμα είναι σημαντικό για δύο λόγους: πρώτον, διότι περιλαμβάνεται στη δεύτερη αξιολόγηση και θα πρέπει να έχει επιλυθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Και, δεύτερον, διότι συνδέεται άμεσα με την κυβερνητική σταθερότητα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι πριν από οποιαδήποτε συνεννόηση ανάμεσα στο οικονομικό επι­τελείο και το ΥΠΕΘΑ, προηγείται συζήτηση ανάμεσα στον κ. Αλ. Τσίπρα και τον κ. Π. Καμμένο.
    Στο τελευταίο έγγραφο που εστάλη από το ΥΠΕΘΑ προς το οικονομικό επιτελείο επισημαίνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εργασίας των στρατιωτικών. Τονίζεται, επιπλέον, ότι «οι “προσωπικές διαφορές” θα επιφέρουν “πάγωμα” μισθολογικών ωριμάνσεων για 4-7 έτη για μεγάλη κατηγορία στελεχών.   Πέραν των άλλων συνεπειών, θα επέρχεται μείωση των καθαρών τους αποδοχών ένεκα επιβολής επιπρόσθετων κρατήσεων, ενώ θα υφίστανται μειώσεις και για τα νεοεισερχόμενα στελέχη». Το σχετικό έγγραφο, το οποίο εστάλη και στο πρωθυπουργικό γραφείο, κλείνει με την εξής επισήμανση: «Εν κατακλείδι, το ΥΠΕΘΑ προσέφερε πέραν των αναλογούντων στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας. Ωστόσο, ένεκα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσεως, των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και του εθνικού ρόλου των Ε.Δ., το ΥΠΕΘΑ θα εξέταζε σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την ύπαρξη “προσωπικών διαφορών” έχοντας την τεχνική δυνατότητα να αποστείλει ανάλογο μισθολόγιο στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και το ποσό των ισοδύναμων μέτρων».

Αναρτήθηκε από Ανδρεας στις 3:00 π.μ. 
Αντιδράσεις: 
ΠΗΓΗ: " http://roykoymoykoy.blogspot.gr    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου