ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Εκπληκτική δυνατότητα από τα μανιτάρια να δημιουργούν μικροκλίμα.

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/11/manitaria-mikroklima.html#ixzz2lytWPDu8


 


Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν τα μανιτάρια παθητικούς διασπορείς που εξαρτώνταν από τον καιρό, αλλά τώρα ανακάλυψαν πως μπορούν να δημιουργούν τις δικές τους καιρικές συνθήκες...

Τα μανιτάρια έχουν την εκπληκτική ικανότητα να ελέγχουν τον καιρό, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) και του Κολεγίου Τρίνιτι στο Κονέκτικατ, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής (American Physical Society).

Τα μανιτάρια πάντα θεωρούνταν παθητικοί διασπορείς, καθώς η γενική αντίληψη ήταν ότι η διασπορά των σπόρων τους εξαρτιόταν από τα ρεύματα του αέρα.

Ωστόσο, η νέα έρευνα αντικρούει αυτή τη θεωρία υποστηρίζοντας πως τα μανιτάρια μπορούν να διασπείρουν τους σπόρους τους ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν άνεμοι δημιουργώντας ουσιαστικά το δικό τους μικροκλίμα.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν εξελιγμένες κάμερες, φώτα λέιζερ και μαθηματικά μοντέλα για να μελετήσουν πώς διάφορα είδη μανιταριών διασπείρουν τους σπόρους τους.

Μεταξύ άλλων μελέτησαν το μανιτάρι Πλευρώτους οστρεώδης (Pleurotus ostreatus), το δηλητηριώδες μανιτάρι Αμανίτης ο μυγοκτόνος (Amanita muscaria) και το εδώδιμο μανιτάρι Σιτάκε (Lentinula Edodes).

Όπως προέκυψε, τα μανιτάρια δημιουργούν ροή αέρα αφήνοντας την υγρασία τους να εξατμιστεί και δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια διαφορά θερμοκρασίας που με τη σειρά της δημιουργεί ένα μικρό ρεύμα αέρα που όμως είναι ικανό να μεταφέρει τους μικροσκοπικούς σπόρους των μανιταριών έως και δέκα εκατοστά.

Η ικανότητα των μανιταριών να δημιουργούν τους δικούς τους ανέμους βοηθά τους σπόρους να βρουν νέες κατάλληλες τοποθεσίες για να φυτρώσουν.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδεχομένως όλα τα είδη μανιταριών μπορούν να επιτελέσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία.

«Η έρευνά μας δείχνει πως τα μανιτάρια ελέγχουν το τοπικό περιβάλλον και δημιουργούν ανέμους όταν δεν φυσά στη φύση», δήλωσε η Δρ. Emilie Dressaire, καθηγήτρια μηχανικής των υγρών στο Κολέγιο Τρίνιτι.

Πηγή: econews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου