ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΕΕ: ΑΠΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ Η ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

ΠΗΓΗ :  "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  "
26/11/2013
Τον Δεκέμβριο αναμένεται να αρχίσει η άρση των πρώτων κυρώσεων κατά του Ιράν, έπειτα από τη συμφωνία ανάμεσα στους Έξι και την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς, η ευρωπαϊκή πλευρά θα ξεκινήσει «τη χαλάρωση των κυρώσεων τον Δεκέμβριο», καθώς η συμφωνία για τα πυρηνικά θα εμποδίσει την Τεχεράνη «να κάνει τα πάντα και ο,τιδήποτε» στον τομέα του εμπλουτισμού του ουρανίου.
Όσον αφορά τη δυνατότητα που για πρώτη φορά δόθηκε στο Ιράν να εμπλουτίσει ουράνιο, τη στιγμή που όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ μέχρι σήμερα ζητούσαν από την Τεχεράνη να σταματήσει τη διαδικασία αυτή, ο Φαμπιούς υπογράμμισε ότι η δυνατότητα αυτή θα τεθεί εντός ενός περιοριστικού πλαισίου.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ προσπαθούν να κατευνάσουν το Ισραήλ μετά την προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν.
Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε επικοινωνία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου, τόν διαβεβαίωσε για την πρόθεση της Ουάσινγκτον να ξεκινήσει άμεσα διαβουλεύσεις με το Ισραήλ για τα επόμενα στάδια της διαπραγμάτευσης.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τον κοινό τους στόχο να αποτραπεί η Τεχεράνη από την απόκτηση πυρηνικού όπλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου