ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΤ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΟ 0,25%. «ΠΑΛΕΥΕΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΗΓΗ :   "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "
06/12/2013
Αμετάβλητο διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό της επιτόκιο, στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, ενώ όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ αναμένει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,1% το 2014 και κατά 1,5% το 2015.
 

Επίσης, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει στα ίδια περίπου επίπεδα τους επόμενους μήνες, στο 1,1% το 2014, έναντι 1,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, και στο 1,3% το 2015, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 2%.
Σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, ο πληθωρισμός του 2013 αναθεωρήθηκε κατά 0,1% προς τα κάτω και του 2014 κατά 0,2%.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως «η απόφαση της μείωσης των επιτοκίων το Νοέμβριο αποδείχθηκε πλήρως δικαιολογημένη».
Όπως σημείωσε «η νομισματική πολιτική θα παραμείνει επεκτατική. Είναι πιο εύκολο για τις χώρες να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με πληθωρισμό κοντά στο 2% παρά στο μηδέν, υποστήριξε ο κ. Ντράγκι. Αυτός είναι ο λόγος που δράσαμε».
Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι «αναμένουμε χαμηλό πληθωρισμό για παρατεταμένη περίοδο και στην συνέχεια σταδιακή ανοδική κίνηση προς τα επίπεδα πληθωρισμού κοντά στο 2%».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει και άλλα μέτρα αν χρειαστεί για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης και να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Όπως δήλωσε η ΕΚΤ είναι τεχνικά έτοιμη να εισαγάγει αρνητικά επιτόκια.
Όσον αφορά τη χορήγηση τρίτου γύρου LTRO ο κ. Nτράγκι υποστήριξε πως η ΕΚΤ θέλει να βεβαιωθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή δανείων στην πραγματική οικονομία.
«Οπότε και αν είναι να κάνουμε μια επιχείρηση ανάλογη με αυτήν του LTRO, θα διασφαλίσουμε πως θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματική οικονομία. Θα διασφαλίσουμε πως η επιχείρηση δεν θα χρησιμοποιηθεί για να επιχορηγήσει τον σχηματισμό κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα», είπε.
Τέλος, ζήτησε από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να συνεχίζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας για την τόνωση της δυναμικής της ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου