ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Πέντε υπερτροφές που θα έπρεπε ήδη να τρώτε

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/12/5-ypertrofes.html#ixzz2mjYCV5uo


 
Πολλές είναι οι υγιεινές τροφές που προστατεύουν τον οργανισμό από παθήσεις και του χαρίζουν ευεξία και ενέργεια. Ωστόσο, τις πέντε τροφές που ακολουθούν θα έπρεπε να τις τρώγατε ήδη.
Τα ξηροκάρπια αντιστέκονται στο θάνατο
Εάν αφαίρεσες τους ξηρούς καρπούς από τη διατροφή σου επειδή κάποιος σε έπεισε ότι παχαίνουν, διαπράττεις πιθανότατα ολέθριο σφάλμα. Μπορεί να ακούγεται δραματικό, αλλά η ετυμηγορία πρόσφατης έρευνας για τα οφέλη των ξηρών καρπών στην υγεία δεν επιδέχεται αμφισβητήσεων: η κατανάλωσή τους μειώνει τον κίνδυνο του θανάτου.
Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, δείχνει ότι η κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών κάθε είδους ημερησίως περιορίζει τον κίνδυνο θανάτου κατά 20% σε περίοδο 30 ετών.
Επίσης, οι άνθρωποι που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς σε συχνή βάση ζυγίζουν λιγότερο.

Η κινόα ήρθε για να μείνει
Αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2014 ως Διεθνές Έτος Οικογενειακής Καλλιέργειας.
Πάντως το έτος που διανύουμε έχει ανακηρυχθεί ωςΔιεθνές Έτος της Κινόα.
Αυτό το ψευδοδημητριακό -ένας σπόρος που συμπεριφέρεται ως δημητριακό- αποτελεί διατροφικό θαύμα. Η κινόα όχι μόνο είναι μια πλήρης πρωτεΐνη που περιέχει και τα εννέα αμινοξέα (καμμία άλλη φυτική τροφή δεν έχει αυτή τη διατροφική αξία), αλλά συμπυκνώνει μια σειρά απαραίτητων θρεπτικών συστατικών: ένα φλυτζάνι κινόα περιέχει οκτώ γραμμάρια πρωτεΐνης. Η ίδια ποσότητα καφέ ρυζιού περιέχει πέντε γραμμάρια. Επίσης περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου.
Φάε λάδι κι έλα βράδυ
Εάν νιώθετε ενοχές κάθε φορά που ρίχνετε ένα πλακάκι φρέσκο βούτυρο στην κατσαρόλα που κοχλάζει στο μάτι της κουζίνας, θα υιοθετήσετε την ακριβώς αντίθετη αντίδραση κάθε φορά που το παρακάνετε με το ελαιόλαδο. Με υψηλή περιεκτικότητα σε “καλά” λιπαρά, το ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της ελληνικής και της μεσογειακής εν γένει διατροφής, αποτελεί ασπίδα σε μια σειρά παθήσεις και ασθένειες: καρκίνοι, καρδιοπάθειες, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και άλλες.
Μια πρόσφατη έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, έδειξε ότι η κατανάλωση ελαιολάδου μαζί με τροφές ολικής άλεσης, λαχανικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς αυξάνει κατά 40% την πιθανότητα μια γυναίκα να ξεπεράσει τα 70 έτη ηλικίας χωρίς φυσικές ή πνευματικές παθήσεις και χωρίς να εκδηλώσει χρόνιες ασθένειες.
Η λαχανίδα σε αγαπάει. Εσύ;
Η λαχανίδα στη σαλάτα καταπολεμά τον καρκίνο χάρη στη σουλφοραφάνη. Η σουλφοραφάνη αναγνωρίστηκε χρόνια πριν ως μία από τις πιο σημαντικές ενώσεις που παρέχουν πολλά από τα οφέλη υγείας στα σταυρανθή λαχανικά και οι επιστήμονες ήξεραν επίσης ότι ένας μηχανισμός που αναμειγνύεται ήταν οι αποακετυλάσες των ιστονών ή HDACs. Αυτή η οικογένεια ενζύμων μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία των γονιδίων που καταστέλλουν τους όγκους.
Στο χυμό σας αποτελεί άριστη πηγή βιταμινών Α και C παρέχοντάς σας την ημερήσια ποσότητα που χρειάζεστε.
Και στο δείπνο εμφανίζεται στο πιάτο σας τσιγαρισμένη με σκόρδο και καυτερή πιπεριά, μαριναρισμένη με λίγο λεμόνι για να σας παράσχει αντιοξειδωτικούς συμπλοκοποιητές που βοηθούν τον οργανισμό να μειώσει τη χοληστερόλη και να αποβάλλει παχυντικά λιπαρά.
Έχεις “γκότζια”;
Το γκότζι μπέρι, από τότε που έγινε μόδα στη Δύση ορισμένοι το θεωρούν θεόσταλτη πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Άλλη μιλούν για μαρκετίστικη απάτη. Η αλήθεια είναι ότι το γκότζι μπέρι χρησιμοποιείται για αιώνες στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες Μόνο που εκεί, στην Κίνα, το καταναλώνουν μαγειρεμένο μαζί με άλλες τροφές. Δεν το καταβροχθίζουν με τις χούφτες.
econews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου