ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Τελικά είναι το μέλι καλύτερο από τη ζάχαρη;

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/12/telika-einai-to-meli-kalytero-apo-th-zaxarh.html#ixzz2mjfuPJ3z


  
Η μείωση της πρόσληψης σακχάρων έχει πολλά οφέλη όπως είναι η διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα σας και η συντήρηση του βάρους του σώματος σας.
Εντούτοις, η ερώτηση παραμένει:Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα γλυκαντικής ουσίας για το τσάι σας, τον καφέ, ή άλλα τρόφιμα ή ποτά, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε μέλι ή ζάχαρη;

Η απάντηση είναι εύκολη: το μέλι είναι σίγουρα καλύτερο από την επεξεργασμένη ζάχαρη. Παρόλο που 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη έχει 16 θερμίδες ενώ μια κουταλιά του γλυκού μέλι έχει 22, όταν χρησιμοποιείτε μέλι χρειάζεστε πολύ μικρότερη ποσότητα για να έχετε το ίδιο γλυκαντικό αποτέλεσμα, συνεπώς λαμβάνεται λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον το μέλι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι προκαλεί μικρή αύξηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα.

Η ραφιναρισμένη ζάχαρη είναι μια "αρνητική" θρεπτική ουσία. Κυριολεκτικά δεν έχει καμία διατροφική αξία και χρησιμοποιώντας την αναγκάζετε ουσιαστικά το σώμα σας να χρησιμοποιήσει ήδη αποθηκευμένα θρεπτικά συστατικά για να την επεξεργαστεί.

Το μέλι αφ' ετέρου έχει πολλές ευεργετικές θρεπτικές ουσίες, ένζυμα και αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες καταπονούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι πολύ σημαντικό το μέλι να μην έχει υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, καθώς αυτό μπορεί να καταστρέψει πολλά από τα ένζυμα που περιέχει. Επιπρόσθετα, αποτελεί άμεση πηγή ενέργειας καθώς αφομοιώνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό και είναι πλέον κατάλληλο για άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα.


Μερικά από τα πολλά μειονεκτήματα και αρνητικές επιδράσεις που έχει η ζάχαρη είναι :

- προκαλεί προβλήματα στα δόντια και τα ούλα

- μειώνει την ποσότητα της βιταμίνης Ε και την πρόσληψη των πρωτεϊνών και αυξάνει την πιθανότητα καταστροφής τους πριν απορροφηθούν από τον οργανισμό 

- αυξάνει την αρτηριακή πίεση

- αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων

- μειώνει τη λειτουργικότητα των ενζύμων

- αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας (αύξηση του ποσοστού λίπους στον οργανισμό)∙ πιο συγκεκριμένα η ζάχαρη μετατρέπεται σε λίπος 2-5 φορές περισσότερο από το άμυλο

- αυξάνει την κατακράτηση υγρών και την εμφάνιση κυτταρίτιδας

- αυξάνει την όρεξη και το αίσθημα της πείνας σε παχύσαρκα άτομα

- προκαλεί ορμονικές διαταραχές

- έχει αρνητικές επιδράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα

- αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης αρτηριοσκλήρωσης

- μπορεί να προκαλέσει τροφική αλλεργία

- αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer

- συμβάλλει στη δημιουργία ελεύθερων ριζών που προκαλούν οξειδωτικό στρες και οδηγεί σε πρόωρη γήρανση

- είναι εξαιρετικά εθιστική και συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού των ημικρανιών και κατάθλιψης
Καλό θα ήταν να δίνετε στα μικρά παιδιά μέλι αντί για ζάχαρη αφενός για να συνηθίζουν σε φυσικές γεύσεις και αφετέρου για να μην εθιστούν στη ζάχαρη.


Από πολλές έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση μελιού βελτιώνει την ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να επεξεργάζεται τη γλυκόζη, ενώ η επεξεργασμένη ζάχαρη έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ικανότητα αφομοίωσης της με την πάροδο των χρόνων.

Μελέτες δείχνουν ότι ένα άλλο όφελος του μελιού είναι η μείωση των συμπτωμάτων των αλλεργιών (τα καλύτερα αποτελέσματα προκύπτουν όταν το μέλι προέρχεται από την περιοχή που κατοικείτε ή από περιοχές με παρόμοια χλωρίδα).
Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας μελιού βοηθά στην συντήρηση σταθερών τιμών γλυκόζης στο αίμα.

Τέλος, όταν ένας οργανισμός υποφέρει από κρυολόγημα, πυρετό, άσθμα κλπ, τα ούρα του μετατρέπονται από όξινα σε αλκαλικά. Η συχνή κατανάλωση ζάχαρης παίζει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή αυτή, με αποτέλεσμα να γίνετε πιο επιρρεπείς σε αυτές τις παθήσεις. Αντίθετα αν καταναλώνεται δύο φορές την ημέρα (πρωί-βράδυ), δύο κουταλιές μέλι σε ένα ποτήρι νερό, η οξύτητα του σώματος παραμένει σταθερή και έτσι ο οργανισμός έχει περισσότερη αντοχή σε αυτές τις καταστάσεις.
Συμπερασματικά, το μέλι έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη ζάχαρη και είναι απαραίτητο να το εντάξουμε στον καθημερινό μας διαιτολόγιο ως υποκατάστατο της. Χρησιμοποιείστε λοιπόν το μέλι όσο περισσότερο μπορείτε και μειώστε την καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης στο ελάχιστο!


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/12/telika-einai-to-meli-kalytero-apo-th-zaxarh.html#ixzz2mjfuPJ3z

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου