ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Αποφασισμένες οι Η.Π.Α να παραμείνουν ισχυρή δύναμη στον Ειρηνικό.


 

Διπλωματικό «σκάκι» για την Ζώνη Αεράμυνας της Κίνας 

Ο Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α Joe Biden αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να ταξιδεύσει σε χώρες της Ασίας ώστε να διαβιβάσει το μήνυμα ότι η Washington είναι «αποφασισμένη να παραμείνει ισχυρή δύναμη στην περιφέρεια του Ειρηνικού».


Ο Biden «θα επιδιώξει να καταδείξει ότι ενώ η διοίκηση της χώρας είναι υπέρ του δέοντος δεσμευμένη με τις διενέξεις στη Μέση Ανατολή καθώς και με εγχώρια προβλήματα, εντούτοις  η χώρα των Η.Π.Α είναι αποφασισμένη να παραμείνει ισχυρή δύναμη στην περιφέρεια του Ειρηνικού», σύμφωνα με χθεσινή ανάλυση που πραγματοποίησε το Associated Press και σας παρουσιάζει το pentapostagma.gr.

Πράγματι, ένας από τους κύριους άξονες της εξωτερικής πολιτικής του Barack Obama κατά το διάστημα της πρώτης θητείας του αποτέλεσε η ενίσχυση της Αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιφέρεια της Ασίας-Ειρηνικού, αναφέροντας μάλιστα ότι οι Η.Π.Α «θα τα δώσουν όλα» για την στρατιωτική ηγεμόνευση.

Οι ένοπλες δυνάμεις των Η.Π.Α στοχεύουν να αυξήσουν σε σημαντικό βαθμό τον αριθμό των πολεμικών πλοίων που θα βρίσκονται στην περιφέρεια του Ειρηνικού (σ.σ. pentapostagma.gr – από το 50% του συνόλου του στόλου των πολεμικών πλοίων στο 60%).


Σύμφωνα με την έκθεση του Associated Press “έχει δημιουργηθεί έντονο κλίμα ανησυχίας από την πλευρά των Η.Π.Α για το γεγονός της ανάδειξης της Κίνας ως νέα υπερδύναμη, και την πολύ πιθανή αύξηση της επιρροής της απέναντι σε έτερα ασιατικά έθνη».


Η διοίκηση Obama ανακοίνωσε ότι ο Biden θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα της  νέας καθορισθείσας από την Κίνα Ζώνης Αναγνώρισης Αεράμυνας πάνω από την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας , μέσω απευθείας συζητήσεων με τους κινέζους ηγέτες.


Την προηγούμενη εβδομάδα, όπως σας ενημερώσαμε σε σχετικό μας άρθρο, η Κίνα καθόρισε Ζώνη Αεράμυνας ανακοινώνοντας ότι όλα τα στρατιωτικά και επιβατικά αεροσκάφη θα πρέπει να ενημερώνουν την κυβέρνηση της Κίνας προτού εισέλθουν στην περιοχή.  



Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την Ζώνη Αεράμυνας, προχωρώντας μάλιστα στην αποστολή δύο βομβαρδιστικών αεροσκαφών B-52 πάνω από τις διαφιλονικούμενες νήσους στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας ως μία πρώτη πράξη πρόκλησης απέναντι στη διακήρυξη της Κίνας.

pentapostagma.gr


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/12/apofasismenes-oi-hpa-na-parameinoun-isxyrh-dynamh-ston-eirhniko.html#ixzz2mS4ki6mt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου