ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Κοινωνικό ντάμπινγκ: Αυστηρότερες επιθεωρήσεις εργασίας

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
16/01/2014
Το προσωπικό και οι πόροι που απαιτούνται για τις επιθεωρήσεις εργασίας στα κράτη μέλη πρέπει να ενισχυθούν, προκειμένου να εντοπισθούν τόσο η αδήλωτη εργασία όσο και η ψευδής αυτοαπασχόληση και να αντιμετωπισθεί το κοινωνικό ντάμπινγκ, σύμφωνα με ψήφισμα μη δεσμευτικού χαρακτήρα των ευρωβουλευτών.
«Οι επιθεωρήσεις εργασίας σε εθνικό επίπεδο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά την εφαρμογή της κοινωνικής νομοθεσίας και τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στην ΕΕ. Η πάταξη της αδήλωτης εργασίας, η οποία αντιστοιχεί σήμερα στο 18.8% του ΑΕΠ της ΕΕ, θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα από φόρους και τις κρατικές κοινωνικές παροχές. Ο τομέας των επιθεωρήσεων εργασίας πάσχει από έλλειψη προσωπικού ενώ οι προσπάθειες για διασυνοριακή συνεργασία προσκρούουν σε διάφορα εμπόδια», δήλωσε η εισηγήτρια Jutta Steinruck (Σοσιαλιστές, Γερμανία). Η έκθεση της τελευταίας σχετικά με τις αποτελεσματικές επιθεωρήσεις εργασίας ως στρατηγική βελτίωσης των συνθηκών εργασίας στην Ευρώπη εγκρίθηκε με 586 ψήφους υπέρ, 58 κατά και 47 αποχές.
Ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας
Οι ευρωβουλευτές προτείνουν τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για επιθεωρητές εργασίας που προσπαθούν να εντοπίσουν περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας, ώστε να βελτιωθεί η διασυνοριακή συνεργασία, αλλά και να εντοπιστούν και να καταγραφούν εικονικές εταιρίες και παρόμοιες δραστηριότητες.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η ανταλλαγή δεδομένων, καλούν επίσης την Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα καθιέρωσης μιας ευρωπαϊκής κάρτας κοινωνικής ασφάλισης ή παρόμοιου πανευρωπαϊκού ηλεκτρονικού εγγράφου, που θα υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την προστασία των δεδομένων.

Τα μέλη του ΕΚ προτρέπουν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει σε λειτουργία πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης για παραβιάσεις που αφορούν περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας.

Με το ψήφισμα τονίζεται επίσης η ανάγκη για τη λήψη νέων ευρωπαϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση του κοινωνικού ντάμπινγκ.

Κοινωνική προστασία 

Ένα άλλο ψήφισμα μη δεσμευτικού χαρακτήρα σχετικά με τη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας των αυτοαπασχολούμενων εγκρίθηκε επίσης την Τρίτη, με 587 υπέρ, 65 κατά και 39 αποχές.

Με το ψήφισμα αυτό, οι ευρωβουλευτές ζητούν ο ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων στην ΕΕ να τυγχάνει επαρκούς κοινωνικής προστασίας. Τα μέλη του ΕΚ ζητούν επίσης από τα κράτη μέλη να συντονίζουν καλύτερα τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων
.
 
ΠΗΓΗ : "    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου