ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
16/01/2014
Σε αναπτυξιακή τροχιά θα επιστρέψει η Ευρωζώνη, μετά από δύο χρόνια ύφεσης, σύμφωνα με προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία διόρθωσε προς τα πάνω τις προβλέψεις της και για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Συγκεκριμένα, προβλέπει πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,2% το 2014 έπειτα από ανάπτυξη 2,4% το 2013, κατά 3,4% το 2015 και κατά 3,5% το 2016.
Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 προβλέποντας επέκταση 3,2% από 3%, που ήταν στην πρόβλεψη που είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο του 2013.
Στη νέα έκθεση επισημαίνεται ότι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας το 2014 δεν θα προέλθει μονάχα από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες αλλά και από τις βιομηχανικές χώρες, οι οποίες είναι και ο βασικός λόγος που η Παγκόσμια Τράπεζα διόρθωσε τις προβλέψεις της.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα προγράμματα περικοπών και η πολιτική αβεβαιότητα δεν έχουν πλέον τόσο μεγάλη βαρύτητα, ενώ για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια υπάρχουν ενδείξεις ότι στις πλουσιότερες χώρες έχει ξεκινήσει μια φάση βιώσιμης ανάκαμψης.
Σαφής ενίσχυση της ανάπτυξης αναμένεται κυρίως στις ΗΠΑ. Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να επεκταθεί κατά 2,8% το 2014, μέγεθος σημαντικά ενισχυμένο από το προηγούμενο έτος.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πως στις αναπτυγμένες οικονομίες το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 2013 και 2016 από το 1,3 στο 2,4 % ενώ στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες από 4,8 στο 5,7 % κατά την ίδια περίοδο.
Η τράπεζα αναβάθμισε τις προβλέψεις της και για την Ευρωζώνη το 2014 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,1%, έπειτα από δύο χρόνια συρρίκνωσης. Ωστόσο, υποβάθμισε ελαφρώς τις προοπτικές ανάπτυξης για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 5,3%.
Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί την ίδια ώρα και για κινδύνους που ελλοχεύουν και που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων στο πλαίσιο μιας πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις αναδυόμενες οικονομίες.
 
ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ,     "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου