ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Στο πλευρό της Ελλάδας Γιουνκέρ και Σουλτς

Αρνητικός ο «Ολλανδός»
28/01/2014
Στις Βρυξέλλες έχει μετατοπιστεί από χθες το κέντρο βάρους, καθώς ο μεν πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιεί επίσκεψη, για σειρά υποχρεώσεών του υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο δε υπουργός των Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετέφερε τα ελληνικά επιχειρήματα στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο κ. Σαμαράς μίλησε χθες σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα, ενώ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζ. Ντολ και σήμερα θα είναι από τους βασικούς ομιλητές στο Συνέδριο «Industry matters», που διοργανώνει η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιομηχανιών.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, δύο χρόνια μετά την τελευταία τους επαφή στη Μόσχα.
Η συνάντηση, πραγματοποιείται στις 5 το απόγευμα στη βελγική πρωτεύουσα και στη διάρκειά της θα εξεταστεί η πορεία των διμερών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία, αλλά και η πορεία των σχέσεων της Μόσχας με τις Βρυξέλλες. 
Αν και η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του κ. Σαμαρά ως προεδρεύοντος στην ΕΕ, εκτιμάται πως θα σταθεί η αφορμή για «επανεκκίνηση» των ελληνορωσικών σχέσεων.
Στο μεταξύ, δυσφορία προκαλεί στην Αθήνα η συμπεριφορά του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επιμένει να υποτιμά τις ελληνικές προσπάθειες και χθες «υποτροπίασε» και πάλι.
Αφού εκτίμησε ότι η παρούσα αξιολόγηση, που έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο «έχει διαρκέσει πολύ» και «είναι προς το κοινό συμφέρον τόσο το δικό μας όσο και της Ελλάδας να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατόν», δεν παρέλειψε να υιοθετήσει και πάλι ύφος «ιεροεξεταστή»:
«Θα ακούσω ποια είναι τα εκκρεμή ζητήματα και ποια πρόοδο μπορούμε να σημειώσουμε. Θα ακούσω επίσης από τον Έλληνα υπουργό σε ποια σημεία μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο», είπε χαρακτηριστικά.
 
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, Ντάισελμπλουμ και Ρεν υπογράμμισαν την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.
 
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, αφού εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αξιολόγηση, καθώς «απαιτείται περαιτέρω δουλειά», κάλεσε την Ελλάδα και την τρόικα να πράξουν τα μέγιστα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι μόνο όταν υπάρξει θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ελληνικό ζήτημα θα επανεξεταστεί στο Eurogroup, και άρα και το ενδεχόμενο εκταμίευσης κάποιας δόσης.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι ευρωεκλογές και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού που παρατηρείται σε όλες τις χώρες δεν αποτελούν δικαιολογία για την καθυστέρηση της διαδικασίας της αξιολόγησης, ενώ χαρακτήρισε φυσιολογικό να καταγράφεται αποπληθωρισμός στις χώρες όπου έχει προκληθεί εσωτερική υποτίμηση μέσω της μείωσης του (εργασιακού) κόστους, προειδοποιώντας ωστόσο για τους κινδύνους από παρατεταμένο αποπληθωρισμό.
 
Από την πλευρά του ο επίτροπος Ρεν ανέφερε ότι τα κλιμάκια της τρόικας θα επιστρέψουν «σύντομα» στην Αθήνα με σκοπό την ολοκλήρωση του ελέγχου, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στις συζητήσεις που συνεχίζονται έχει μεν υπάρξει πρόοδος αλλά θα χρειαστεί εντατική εργασία τις επόμενες εβδομάδες τόσο σε δημοσιονομικό, όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο.
 
Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών είπε ότι προσδοκά μια καταρχήν συμφωνία με την τρόικα ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου, ούτως ώστε η απόφαση για την έγκριση της επόμενης δόσης των δανείων να ληφθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.

Ο Γ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα σημεία με την τρόικα, ωστόσο, όπως επισήμανε, η ελληνική πλευρά παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις.
 
Κατά την παρέμβασή του στο Eurogroup, o Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 830 εκατομμύρια ευρώ.
 
«Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας. «Αλλάζει όλη την εικόνα και γι' αυτό ζήτησα από τους εκπροσώπους της Τρόικας να επαναπροσδιορίσουν την όλη κατάσταση», ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι το βασικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που ήταν το δημοσιονομικό κενό, «έχει λυθεί με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης».

Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2015, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει περιοχές από τις οποίες αναμένει εξοικονόμηση και οι οποίες έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα. 

Σχετικά με την λεγόμενη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» που αφορά διαρθρωτικές αλλαγές, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι θα εφαρμοστεί στο 80%. 

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, ο Γ. Στουρνάρας εξήγησε στους ομολόγους του ότι καμία επιχείρηση δε ζητάει ομαδικές απολύσεις.

Ερωτηθείς πότε θα ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι θα ξεκινήσει μόλις η Eurostat επικυρώσει τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, περί τις 24 Απριλίου.
 
Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, θα ανοίξει μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. 

Τέλος, ερωτηθείς για το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις αποδοχές των ενστόλων, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογηθεί.
Σε άλλο μήκος κύματος ο Γιουνκέρ
Την ίδια ώρα, ο προκάτοχος του κ. Ντάισελμπλουμ, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, προχώρησε χθες στην παραδοχή ότι πριν από έναν και πλέον χρόνο απειλήθηκε κι’ αυτή η ίδια η υπόσταση της Νομισματικής Ένωσης, από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Μιλώντας στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο κ. Γιουνκέρ, επικρατέστερος υποψήφιος για τη διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε επίσης ότι η κρίση χρέους στη Νομισματική Ένωση εξακολουθεί ακόμη να παραμένει, η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή αποτελεί αναγκαιότητα την οποία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις με μερική επιτυχία, ωστόσο η οικονομική και δημοσιονομική κρίση και ως εκ τούτου η κρίση της Ευρώπης, θα ξεπεραστεί μόνον όταν θα μειωθούν οι αριθμοί των ανέργων.
Υπεραμυνόμενος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ίδιος θεωρεί πως οι χώρες- μέλη της μπόρεσαν να ξεπεράσουν σημαντικά καλύτερα την κρίση «επειδή υπήρχε η Ευρώπη, επειδή υπήρχε το ευρώ, επειδή υπήρχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επειδή θα υπάρχει μια ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία και μια Τραπεζική Ένωση» και αυτός είναι ο δρόμος για το πώς θα αποφεύγονται παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον, ώστε να μην είναι οι φορολογούμενοι αυτοί που θα καλούνται πρώτοι, όταν τίθεται θέμα διάσωσης τραπεζών.
Ως πιθανός επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα υποστηρίξει, όπως ανέφερε στη συνέντευξή του, τη δια νόμου διασφάλιση κατώτερων μισθών σε όλες τις χώρες- μέλη της ΕΕ, ώστε «καθένας που εργάζεται να μπορεί να ζήσει από την εργασία του».
Ως προς το αν θα υπάρξουν οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», θεωρεί ότι ποτέ δεν θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη για την ΕΕ, κατά το πρότυπο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κάτι που δεν θα το ήθελε και ο ίδιος, καθώς, όπως παρατηρεί, «η ΕΕ δεν μπορεί να ενισχυθεί, αποδυναμώνοντας τα εθνικά κράτη», τα οποία θα πρέπει να έχουν αρμοδιότητες εκεί όπου βρίσκουν καλύτερες ρυθμίσεις από την ΕΕ, η οποία δεν μπορεί να φροντίζει για τα πάντα». Από την άλλη πάλι, η τραπεζική κρίση έδειξε πως χρειάζονται ισχυρότερες ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup.
Ενθάρρυνση από Μ. Σουλτς
«Βήματα προς τα εμπρός» πέτυχε η Ελλάδα την περασμένη χρονιά και κατέγραψε «αξιοσημείωτο» πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για τις ευρωεκλογές Μάρτιν Σουλτς, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει την προσπάθεια της χώρας μας. 
«Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει αρκετές δυνατότητες. Στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξή της. Αν αυτό προϋποθέτει για την Ελλάδα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και άλλους όρους για τα επιτόκια, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε για αυτά» δήλωσε ο κ. Σουλτς στο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών, το οποίο τον ανέδειξε, με ποσοστό 97,3%, επικεφαλής για τις ευρωεκλογές και πρόσθεσε ότι θεωρεί ζητούμενο για τους Έλληνες στις προσεχείς ευρωεκλογές την πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί, «εάν δηλαδή θα πρόκειται για μια πλειοψηφία που θα τους βοηθήσει στην προσπάθεια της οικονομικής αναδιάρθρωσης και δεν θα τους φορτώσει με νέα βάρη». Κεντρικός πόλος αυτής της πλειοψηφίας είναι κατά τον κ. Σουλτς, η σοσιαλδημοκρατία.
Κληθείς από την Deutsche Welle, στο περιθώριο του συνεδρίου, να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη εβδομάδα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με την οποία ο κ. Σουλτς «επιθυμεί να είναι ο εκλεκτός υποψήφιος της κυρίας Μέρκελ», ο Γερμανός πολιτικός απάντησε:
«O κ. Τσίπρας είναι προφανώς εκνευρισμένος, διαφορετικά δεν θα μου επετίθετο. Το καταλαβαίνω. Υπάρχει και η πολιτική της δημοκρατικής αριστεράς, την οποία εκπροσωπώ και η οποία είναι σε θέση πραγματικά να αλλάξει την Ευρώπη».
Στο ίδιο συνέδριο, ο αρχηγός του SPD και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έθεσε ως κεντρικό σημείο της προεκλογικής καμπάνιας για τις ευρωεκλογές τα οφέλη που έχει αποκομίσει η Γερμανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το χρέος της να βοηθήσει οικονομικά τους εταίρους της.
«Ο εργάτης στη Volkswagen, ο μηχανολόγος στην BASF, η υπάλληλος στη Siemens και ο οδηγός στην εταιρεία μεταφορών επιβιώνουν επειδή λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνον όταν αυτή λειτουργεί, είναι ασφαλείς οι θέσεις εργασίας στη Γερμανία. Αυτοί είναι οι ψηφοφόροι μας και θα πρέπει να τους εξηγήσουμε γιατί δεν ευσταθούν οι φόβοι ότι είμαστε ο αρχιταμίας της Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιθέτως, εμείς είμαστε οι κερδισμένοι της ευρωπαϊκής ενοποίησης», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ και έκανε λόγο για «ιστορική δέσμευση» της Γερμανίας, καθώς, όπως είπε, οι λαοί της Ευρώπης δέχθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τη Γερμανία ξανά στην ευρωπαϊκή οικογένεια, παρά τη γενοκτονία που διαπράχθηκε στο όνομα του γερμανικού λαού, στήριξαν και συμμετείχαν στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησής της.
«Είναι πια καιρός να δώσουμε και εμείς κάτι πίσω από αυτά που τότε μας έδωσαν άλλοι», κατέληξε ο κ. Γκάμπριελ.
 
ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου