ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Στις μεγάλες προτεραιότητες η μετανάστευση

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
28/01/2014
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα
 
Ένα διαχρονικό αίτημα, που θέτει η Ελλάδα  για ένα μείζον ευρωπαϊκό πρόβλημα, αυτό της μετανάστευσης και της λαθρομετανάστευσης, και το οποίο η σημερινή κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στις μεγάλες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, είναι η δίκαιη  κατανομή βαρών και  η εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της αλληλεγγύης, η οποία, θεωρητικά, προβάλλεται και τυγχάνει υποστήριξης σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Το ερώτημα που ενδιαφέρει πολλά κράτη μέλη, είπε ο Υπουργός  Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, προεδρεύων, κατά την άτυπη  σύνοδο του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, που έγινε στην Αθήνα, είναι «το πώς μεταφράζεται η αρχή της αλληλεγγύης σε συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές  και το πώς υλοποιείται μέσω της σταδιακής δημιουργίας μηχανισμών κατανομής βαρών».
Η Αλληλεγγύη, επισήμανε, και ιδιαίτερα έναντι των εταίρων που δοκιμάζονται και που γειτνιάζουν με περιοχές συγκρούσεων όπως και η κατανομή ευθυνών στους διάφορους τομείς πρέπει να συνοδεύεται από υπευθυνότητα.
Σημειώνουμε, πως το θέμα έχει τεθεί και σε ανώτατο, ευρωπαϊκό επίπεδο, από τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είπε, μεταξύ άλλων:
«Θέλουμε πάντα ένα ορθό κανονιστικό πλαίσιο που να μη μεταχειρίζεται άδικα και δυσανάλογα χώρες που γεωγραφικά είναι πύλες εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα. Άρα, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε όλα τα Συμβούλια, σε όλες τις θέσεις των Συμβουλίων και στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πάντα μέσα από τη λογική αυτή, ότι θα μοιραστούμε σωστά, δίκαια και αποτελεσματικά το πρόβλημα και θα δώσουμε μια λύση, η οποία θα είναι λύση και ανθρωπιστική, αλλά και αποτελεσματική».
«Είμαστε θύματα μιας δυσανάλογης κατάστασης», επισήμανε, «που απορρέει από τη γεωγραφία, αλλά και από τις αδράνειες τις θεσμικές, τις οργανωτικές και τις οικονομικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα και στην προκειμένη περίπτωση οι χώρες, όπως η Μάλτα, η Ιταλία, η Κύπρος, να υφιστάμεθα αυτές τις πιέσεις, χωρίς να υπάρχει μια κίνηση πραγματικής αλληλεγγύης.
Αν η Ελλάδα πρόκειται να σηκώσει το βάρος και για άλλους οι οποίοι ζητούν μία λύση ανάγκης και αγωνίας στην Ευρώπη, αυτό είναι ανυπόφορο και άδικο. Και δε μπορεί να το δεχθεί η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
  
Το θέμα έχει τεθεί, επίσης, στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων και από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα,  ως ένα μείζον πολιτικό ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πώς θα μπορούσε να γίνει η δίκαιη κατανομή βαρών
Σύμφωνα με ειδικούς  στο θέμα, δεν έχουν, ακόμη, οριστεί τα κριτήρια κατανομής, ανά κράτος μέλος της ΕΕ, των δικαιούχων, διεθνούς  προστασίας,  και αυτών, που μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.
Μια πρόταση είναι, τα κριτήρια αυτά να περιλαμβάνουν την έκταση ενός κράτους, τον πληθυσμό το ΑΕΠ, τη δυνατότητα της κοινωνίας να εντάξει στους κόλπους της τους μετανάστες, και τους πρόσφυγες.
Η αλληλεγγύη, επισημαίνουν, θα πρέπει να αφορά όλο το φάσμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και του ασύλου.
Ελλάδα και λαθρομετανάστευση
Σύμφωνα με την τέταρτη εξαμηνιαία έκθεση  λειτουργίας του χώρου Σένγκεν, για την περίοδο από 1ης Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2013, στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2013, εντοπίστηκαν 24.805 περιπτώσεις παράνομης διέλευσης των συνόρων, δηλαδή αύξηση κατά 7,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2012 και αύξηση κατά 155% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Όπως αναφέρει η έκθεση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από το 2008 μεταξύ δύο διαδοχικών τριμήνων, και η οποία πιθανότατα συνδέεται, αφενός, με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στη Μεσόγειο και, αφετέρου, με τις αλλαγές της πολιτικής ασύλου στην Ουγγαρία.
Κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2013 η Ουγγαρία εντόπισε περισσότερες περιπτώσεις παράνομης διέλευσης των συνόρων από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος, με ποσοστό 35 % επί του συνόλου της ΕΕ, ακολουθούμενη από την Ιταλία και την Ελλάδα, αμφότερες με ποσοστό 26% επί του συνόλου της ΕΕ.
Οι μετανάστες από την Αλβανία έφθασαν, την ίδια περίοδο σε 3 098, και εντοπίστηκαν κυρίως στην Ελλάδα.
Οι Σύροι
Ο αριθμός των Σύρων, οι οποίοι εντοπίστηκαν για παράνομη διέλευση των συνόρων της ΕΕ, αυξήθηκε από 2.024 το δεύτερο τρίμηνο του 2012 σε 2.784 το δεύτερο τρίμηνο του 2013, κυρίως στο Αιγαίο πέλαγος (1.322 άτομα).
Μετά τη δρομολόγηση της ελληνικής επιχείρησης ΑΣΠΙΔΑ, οι εντοπισμοί αυξήθηκαν, επίσης, στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, από 159 περιπτώσεις εντοπισμού το δεύτερο τρίμηνο του 2012 σε 1 059 το ίδιο τρίμηνο του 2013. Το καλοκαίρι του 2013, οι εκτοπισθέντες Σύροι εξακολούθησαν να αυξάνονται (1.840 τον Ιούλιο του 2013και 3.413 τον Αύγουστο του 2013), ιδίως στα ιταλικά θαλάσσια σύνορα, καθώς και στα τουρκοβουλγαρικά χερσαία σύνορα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, η Ελλάδα φιλοξενεί γύρω στις 20.000 πρόσφυγες από τη Συρία.
Πόσα χρήματα χορηγούνται στην Ελλάδα για τη λαθρομετανάστευση
Την επταετία 2014-2020, αναμένεται να  χορηγηθούν στην  Ελλάδα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Εξωτερικών Συνόρων και Επιστροφής  447 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή, που το συνολικό κόστος διαχείρισης της μετανάστευσης την ίδια περίοδο, υπολογίζεται, ότι θα ξεπεράσει το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ.
Την επταετία 2007-2013 η Ελλάδα έλαβε  400 εκατομμύρια ευρώ, για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, και τη διαχείριση των λαθρομεταναστών που έφθασαν στη χώρα.
Εφαρμογή του κεκτημένου του Σένγκεν
Όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση, μετά την τελευταία επίσκεψη στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2013, η Επιτροπή επισημαίνει την πρόοδο που σημειώθηκε στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της χώρας και καλεί την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή του σχεδίου δράσης Σένγκεν, ενώ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας, μεταξύ άλλων μέσω του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, του μελλοντικού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και μέσω της συνδρομής του Frontex.
 
ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου