ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ο Ολλάντ υποσχέθηκε δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma.gr     "

 
614863-le-president-francais-francois-hollande-et-son-homologue-turc-abdullah-gul-a-ankara-en-turquie-le-27
O Γάλλος Πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογό του στην ΆΓΚΥΡΑ, 27/01/14
AFP
Βρυξέλλες,Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά
O Πρόεδρος της Γαλλίας François Hollande, κατά την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία στις 27/01/14, διασκέδασε τους φόβους των Γάλλων σχετικά με μιά πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ένωση, ανακοινώνοντας ότι η γνώμη τους θα γίνει σεβαστή μετά από διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
“Δεν υπάρχει λόγος να προσθέτουμε φόβο, ο γαλλικός λαός θα δώσει την άποψή του”, δήλωσε ο Ολλάντ στην Άγκυρα κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Abdulahh Gul.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εταιρείας IFOP, το 83% των Γάλλων είναι αντίθετοι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η Γαλλία είναι η χώρα που σημειώνει το με το μεγαλύτερο ποσοστό εναντίωσης σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, την ακολουθεί η Γερμανία με ποσοστό 72% και η Αγγλία με 66%.
Ωστόσο , ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι “η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα της επέτρεπε να εξελιχθεί και να δεί τις ικανότητές της…”
Oι επιφυλακτικές δηλώσεις του Ολλάντ επιδιώκουν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη της Γαλλίας που ήδη εκφράζει αποδοκιμασία για την περίοδο της προεδρίας του, με αποκορύφωμα τη χθεσινή μαζική διαδήλωση στο Παρίσι. Δεδομένου ότι  πάγια θέση του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι η υποστήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας ένταξης, ο γάλλος Πρόεδρος αναδιπλώνεται για να αποφύγει ένα νέο κύμα λαικής δυσαρέσκειας όπως αυτή που ξέσπασε με τη νομοθέτηση του γάμου των ομοφυλοφύλων.
To δεύτερο ευαίσθητο θέμα που επίσης διαχειρίστηκε ο Hollande με διακριτικότητα ήταν το θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που αποτελεί σημείο τριβής για τις σχέσεις των δυο χωρών.
Το 2001 το Γαλλικό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει Νόμο με τον οποίο αναγνώριζε τη Γενοκτονία των Αρμενίων και ακολούθησαν και αρκετές νομοθετικές διατάξεις που προέβλεπαν πρόστιμα σε περίπτωση άρνησης του ιστορικού αυτού γεγονότος (κάτι ανάλογο με τον Νόμο περί αντισημιτισμού ).Oι διατάξεις αυτές  είχαν δημιουργήσει αντιδράσεις στην τουρκική κοινότητα της Γαλλίας και τελικά καταργήθηκαν ως αντισυγματικές τον φεβρουάριο του 2013 .
Όταν τέθηκε   στο γάλλο Πρόεδρο η ερώτηση για το αν θα επαναφέρει νόμο που να απαγορεύει την μη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων (κάτι που  στο παρελθόν είχε υποσχεθεί ) , απάντησε γενικώς και αορίστως ότι “ η Γαλλία θα πράξει το σωστό και μόνο το σωστό”. Ενώ, παρουσία του Abdulahh Gul δήλωσε με νόημα ότι « Η μνήμη είναι πάντα επώδυνη, αλλά πρέπει να γίνεται” .
πηγές: Figaro, Libération
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου