ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Λιμενικό: Ψευδείς οι κατηγορίες

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ
25/01/2014
Για αήθεις και ψευδείς κατηγορίες περί βιαιοπραγίας και άρνησης παροχής βοήθειας έκανε λόγο το Λιμενικό. 
 
 
 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για το Φαρμακονήσι, πρόκειται για «άκριτες, βιαστικές και γενικευμένες κατηγορίες κατά του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για παράλειψη ενεργειών, αμέλεια, ή ακόμη και αποκλίνουσα – παραβατική συμπεριφορά των στελεχών του σε περιστατικά παράνομης μετανάστευσης αποσκοπούν μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων, τη μείωση του κύρους και αξιοπιστίας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και την υπονόμευση του ηθικού του προσωπικού του στο πλαίσιο της γιγαντιαίας προσπάθειας που καταβάλλει καθημερινά στο ελληνικό θαλάσσιο πεδίο προς διασφάλιση των θαλασσίων συνόρων της ευρωπαϊκής ένωσης, συνδράμοντας παράλληλα στη διάσωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και χρώματος».    
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το πλωτό περιπολικό σκάφος που ενεπλάκη στην υπόθεση του Φαρμακονησίου επελήφθη το έτος 2012 ενός περιστατικού παράνομης εισόδου αλλοδαπών στο οποίο εμπλέκονταν 24 μετανάστες. Επίσης το έτος 2013, το ίδιο σκάφος επελήφθη ενός ακόμη περιστατικού παράνομης εισόδου αλλοδαπών, στο οποίο εμπλέκονταν 40 μετανάστες.
Το Λιμενικό ανέφερε ακόμη πως έχει διαταχθεί και ανατεθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά, ως ανεξάρτητης αρχής, η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση των συνθηκών του συμβάντος, όπως αιτήθηκε από την πρώτη στιγμή η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Την ίδια ώρα, στη διεξαγωγή της εισαγγελικής έρευνας αναφέρθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβτσιώτης, ο οποίος, μιλώντας στον Αlpha 989 υπογράμμισε πως «υπάρχουν καταθέσεις ανθρώπων που λένε ότι "μας βοήθησε το Λιμενικό".
«Δεν ήταν μια προσπάθεια βίαιης επαναπροώθησης μεταναστών, το στίγμα όπου εντοπίστηκε το σκάφος ήταν ανατολικότερα από το σημείο που βυθίστηκε. Αυτό σημαίνει ότι το σκάφος κινούνταν προς το Φαρμακονήσι» πρόσθεσε.
«Όταν ξεκινούσαμε από την Τουρκία, ο Τούρκος διακινητής μας είπε να μπούμε, οι γυναίκες και τα παιδιά, μέσα στην καμπίνα του αλιευτικού. Όταν αυτό χάλασε, ήρθε το σκάφος του λιμενικού, μας πέταξε σχοινί και μας ρυμούλκησε. Κάποια στιγμή στη διαδρομή, είχαν μπει νερά μέσα στο σκάφος. Φώναξα στον άνδρα μου. Ήρθε και πήρε εμένα και το παιδί μου έξω. Οι άλλοι άνδρες δεν ήρθαν να πάρουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους από μέσα. Δύο άτομα έπεσαν στη θάλασσα, αλλά δεν ξέρω γιατί. Πήγαν όλοι από τη μία πλευρά της βάρκας να δούνε και λίγο μετά αυτή αναποδογύρισε» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά μια από τις διασωθείσες μετανάστριες στην κατάθεσή της, και σημειώνει: «Πιστεύω ότι θα είχαμε πεθάνει όλοι μας, αν δεν μας είχαν βοηθήσει οι λιμενικοί. Όταν μας περισυνέλεξαν μας μετέφεραν στη ξηρά, μας έδωσαν ρούχα, νερό και φαγητό, και μας πήγαν στο νοσοκομείο». 
Στο περιστατικό του ναυαγίου αναφέρθηκε και η ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ, εκφράζοντας τη λύπη της, καθώς και την επιθυμία να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα. 
«Το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στο Φαρμακονήσι δεν προσφέρεται για πάσης φύσεως εκμετάλλευση» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας.
 
ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ,    "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου