ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: 120 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΕ

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΙΟ «ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΕΣ» Η ΕΛΛΑΔΑ
04/02/2014
Το τεράστιο μέγεθος της διαφθοράς στην Ευρώπη στοιχίζει στην οικονομία της περίπου 120 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 

Όπως δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σεσίλια Μάλστρομ, η διαφθορά διαβρώνει την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και αποστραγγίζει τους πόρους από τη νόμιμη οικονομία.
Σύμφωνα με την κ. Μάλστρομ, σε ορισμένες χώρες, οι διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων είναι πιο ευάλωτες στη διαφθορά, σε άλλες περιπτώσεις το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώ και οι δημοτικοί φορείς είναι επιρρεπείς στη διαφθορά.
Για την έρευνα αυτή, η Κομισιόν μελέτησε τη διαφθορά σε όλα τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που συνέταξε μια τέτοια έκθεση, ενώ επισημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις, και όχι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, έχουν την ευθύνη για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η μελέτη περιλαμβάνει δύο μεγάλες δημοσκοπήσεις, οι οποίες έδειξαν ότι τα τρία τέταρτα των πολιτών της ΕΕ θεωρούν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα τους. Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα περιέγραψαν τη διαφθορά ως ένα εμπόδιο για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη .
Χαρακτηριστικό είναι πως σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία θεωρούν πως το πρόβλημα είναι πλέον διαδεδομένο, ενώ από την άλλη, η διαφθορά θεωρείται σπάνια στη Δανία, στη Φινλανδία και στη Σουηδία.
Γενικότερα στην ΕΕ το 43% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν προβλήματα διαφθοράς, ενώ το πρόβλημα παρατηρείται συχνότερα στις κατασκευαστικές εταιρείες. Σημειώνεται πως περίπου οχτώ στις δέκα εταιρείες του κλάδου έχουν παραπονεθεί για περιστατικά διαφθοράς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το πρόβλημα έχει αναπτυχθεί ιδιαιτέρως κατά τα τελευταία έτη και ως οι πιο «διεφθαρμένες» θεωρούνται η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Τσεχία. Μάλιστα, οχτώ στους δέκα εκτιμούν πως οι στενοί δεσμοί μεταξύ των επιχειρήσεων και των πολιτικών είναι αυτοί που οδηγούν στη διαφθορά.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι το 2013, με τη στρατηγική καταπολέμησης της διαφθοράς καλύφθηκε ένα μεγάλο υφιστάμενο κενό και έγινε ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα. Σημειώνει, ωστόσο, ότι σύμφωνα με την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, το νομικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι υπερβολικά περίπλοκο και κατακερματισμένο, επηρεάζοντας την εφαρμογή του.
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο για τη διαφθορά, το 63% των Ελλήνων ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 26%.
Παράλληλα, το 80% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η ευνοιοκρατία και η διαφθορά παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ αγγίζει το 69%.
Επίσης, σύμφωνα με το 95% των Ελλήνων ερωτηθέντων υπάρχει διαφθορά σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με μέσο όρο στην ΕΕ 77% και το 93% θεωρούν ότι η δωροδοκία και η χρήση διασυνδέσεων είναι συχνά ο ευκολότερος τρόπος για την πρόσβαση σε δημόσια υπηρεσία, με μέσο όρο στην ΕΕ 73%.
 
ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου