ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΥΠΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ Ο ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ
04/02/2014
 
Στα καθήκοντά του επέστρεψε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, την ώρα που όπως έγινε γνωστό η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ προετοιμάζουν ένα σχέδιο σημαντικής βραχυπρόθεσμης οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον ανέφερε ότι το πακέτο θα στοχεύει στην ενίσχυση της Ουκρανίας, η οποία μέσα από μια μεταβατική περίοδο προσωρινής κυβέρνησης θα μπορούσε να εγκρίνει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να προετοιμάσει το έδαφος για τις προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το επόμενο έτος .
Η Ε.Ε. και οι Ηνωμένες Πολιτείες «αναπτύσσουν ένα σχέδιο - ένα ουκρανικό σχέδιο- που εξετάζει τι πρέπει να κάνουμε σε διάφορα μέρη της οικονομίας αυτή τη στιγμή για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα», ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις της κ. Άστον στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μόναχο.
Πάντως, η κ. Άστον διευκρίνισε ότι το ποσό της προτεινόμενης δέσμης οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά όπως είπε «το ποσό δεν θα είναι μικρό». Ανέφερε επίσης ότι το πακέτο μπορεί να μην περιλαμβάνει μόνο «ρευστό», αλλά θα μπορούσε να περιέχει και «εγγυήσεις» ή βοήθεια σχετικά με τις επενδύσεις ή τη στήριξη του ουκρανικού νομίσματος.
Από την πλευρά του, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έπειτα από τέσσερις ημέρες αναρρωτικής άδειας, «επέστρεψε στη δουλειά», σύμφωνα με προεδρικό εκπρόσωπο, με την πρώτη του κίνηση να είναι ο διορισμός νέου πρωθυπουργού για να διαδεχθεί τον Μικόλα Αζάροφ, ενώ αύριο Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το κοινοβούλιο.
Στο μεταξύ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας έφτασε το βράδυ της Κυριακής ο Ουκρανός αντικυβερνητικός ακτιβιστής Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ο οποίος καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα απαγωγής προ ημερών και βασανίστηκε βάναυσα από αγνώστους, ενώ επισήμως καταζητείται από την αστυνομία κατηγορούμενος για «οργάνωση μαζικών ταραχών».
Στον τραυματισμένο ακτιβιστή δόθηκε άδεια να ταξιδέψει στο εξωτερικό για ιατρική περίθαλψη, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, μετά από πιέσεις που άσκησαν δυτικές κυβερνήσεις συγκλονισμένες από τις εικόνες του Μπουλάτοφ που έκαναν το γύρο του κόσμου.
 
ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου