ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Η πιο μακριά νύχτα της διαπραγμάτευσης

Με αιχμή του δόρατος απολύσεις και ΟΟΣΑ
17/03/2014
Μπορεί το «τελεσίγραφο» του Eurogroup να έληξε το βράδυ της Κυριακής, οι διαπραγματεύσεις όμως, που κράτησαν ένδεκα ώρες το Σάββατο και επαναλήφθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με την βεβαιότητα ότι «η νύχτα θα είναι μακρά», συνεχίστηκαν, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμεναν στις θέσεις τους – ανάμεσά τους οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015 – και το ίδιο έκανε και η κυβέρνηση.
Με την αντιπολίτευση να μιλά για «θέατρο», τα ανοιχτά θέματα ανά υπουργείο δεν έκλειναν, με αιχμή του δόρατος τις απολύσεις στο δημόσιο και την πλήρη συμμόρφωση με την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.



Ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν συνεχώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ευρισκόμενος σε συνεχή επαφή με το υπουργείο των Οικονομικών, αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς.
«Στα ίδια επιμένουν αυτοί, αλλά στα ίδια μένουμε και εμείς», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όλα έδειχναν πως στη συνολική διαπραγμάτευση με την τρόικα θα παραπέμπονταν τα επιμέρους ανοικτά ζητήματα των υπουργείων, «υπάρχει μεν σύγκλιση, αλλά δεν έχει κλείσει καμία ενότητα».
Οι επικεφαλής της τρόικας απέστειλαν χθες το μεσημέρι στην ελληνική πλευρά ένα επικαιροποιημένο κείμενο με τις θέσεις τους, από το οποίο προέκυπτε πως η τρόικα δεν υποχωρεί, αλλά εκδηλώνει τη διάθεσή της να υπάρξει συμφωνία. 
Στο υπουργείο των Οικονομικών, μπαινόβγαιναν χθες ο ένας υπουργός μετά τον άλλο, χωρίς όμως να κλείνουν τα θέματα.
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρέμενε ανοικτό το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο για το 2015, ενώ δεν ετέθη θέμα για οριζόντιες μισθολογικές περικοπές, αλλά θέμα εξορθολογισμού των πρόσθετων αμοιβών.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης, ανοικτά παρέμεναν τα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, το θέμα των φαρμακείων, αλλά και παρεμβάσεις στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία). Συμφωνία υπήρξε χθες στο θέμα των εμπορικών μισθώσεων, με την τρόικα να δέχεται το πλαίσιο που πρόσφατα ψηφίστηκε από την ελληνική πλευρά.
Στο υπουργείο Οικονομικών, το επίδικο θέμα δεν ήταν άλλο από τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, με την ελληνική πλευρά να αναφέρει ότι «καταθέσαμε ένα πολύ έξυπνα διατυπωμένο σχέδιο, δεν θα πάμε σε μονομερή προώθηση», καθώς και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών φορέων του Δημοσίου στη ΔΕΗ, οι φόροι υπέρ τρίτων και η προσαρμογή της οικονομίας μετά τη λήξη του μνημονίου.   
Χωρίς τελική συμφωνία για τα ενεργειακά αλλά με πρόοδο σε αρκετά επιμέρους ζητήματα ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών. 
Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, στα θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος καθώς και για τους υδάτινους πόρους υπήρξε συμφωνία ωστόσο στα ενεργειακά «δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση».
Ο ίδιος τόνισε ότι τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετίζονται στενά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα συνεδριάσει με αντικείμενο μεταξύ άλλων την προστασία της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας (ζήτημα στο οποίο το ενεργειακό κόστος παίζει κεντρικό ρόλο) και την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.
Όσον αφορά στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, αν και πρόκειται για πολύπλοκο θέμα, καθώς εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδικότερα, ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χ. Αλμούνια, έχει αποστείλει επιστολή επιστολή στον κ. Στουρνάρα, με την οποία ζήτησε να ακολουθηθούν οι κανόνες κρατικών ενισχύσεων στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Η Κομισιόν, ζητεί την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών, «όμως τη "δίκαιη τιμή" θα την ορίσει η κυβέρνηση», δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Έτσι, ένα από τα θέματα που συζητούνται με την τρόικα, είναι εάν το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάταξη, η οποία θα καθορίζει συγκεκριμένο όριο συμμετοχής στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου ως «ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου».

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου