ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων το ίδιο επικίνδυνη για την υγεία όσο το κάπνισμα

ΠΗΓΗ : "    pentapostagma.gr  " 

Posted: March 16, 2014 at 11:12 am, Last Updated: March 15, 2014 at 4:54 pm
η-υπερβολική-κατανάλωση-ζωικών-πρωτεινών-αυξάνει-τον-κίνδυνο-θανάτου-όπως-και-το-τσιγάροΗ υπερβολική κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων – η κατανάλωση δηλαδή ζωικών πρωτεϊνών – όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο αλλά ευθύνεται και για πρόωρους θανάτους σε ανθρώπους μέσης ηλικίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, που «ακολούθησε» για σχεδόν δύο δεκαετίες τις διατροφικές συνήθειες ενός μεγάλου δείγματος ενηλίκων, οι ερευνητές κατέδειξαν ότι ένα πρότυπο διατροφής με υψηλή ποσότητα πρόσληψης ζωικών πρωτεϊνών κατά τη μέση ηλικία καθιστά κατά τέσσερις φορές μεγαλύτερο τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο από ότι για κάποιον μεσήλικα που ακολουθεί ένα πρότυπο διατροφής με χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών.
Το στοιχείο που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους είναι ότι ο συγκεκριμένος κίνδυνος θνησιμότητας είναι συγκρίσιμος με αυτόν του καπνίσματος.
«Έχει επικρατήσει μια μεγάλη παρανόηση. Νομίζουμε ότι επειδή όλοι μας τρεφόμαστε, μπορούμε να κατανοήσουμε και τους διατροφικούς κανόνες. Όμως, η ερώτηση που θα πρέπει να θέσουμε δεν είναι ένα μία συγκεκριμένη δίαιτα μας επιτρέπει να «είμαστε καλά» για τρείς μόνο ημέρες.. Η ερώτηση θα πρέπει να είναι: Μας βοηθά η διατροφή μας ώστε να ζήσουμε έως την ηλικία των 100 ετών;», δήλωσε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης ο ValterLongo, Καθηγητής Βιογεροντολογίας στην Σχολή Γεροντολογίας USCDavis και διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροζωίας USC.
Η συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύει ότι οι διατροφικές «αποφάσεις» που λαμβάνουμε στο στάδιο της ενήλικης ζωής έχουν άμεσο αντίκτυπο στο μελλοντικό προσδόκιμο ζωής μας. Αν και η ακριβής ποσότητα πρόσληψης πρωτεϊνών για μία υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, εντούτοις έως τώρα καμία μελέτη δεν έχει καταδείξει μία σαφή συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών και του κινδύνου θνησιμότητας.
Ειδικότερα, η μελέτη αποδεικνύει ότι οι διατροφικές επιλογές θα πρέπει να μεταβάλλονται ανάλογα με το στάδιο του κύκλου ζωής. Οι πρωτεϊνες ελέγχουν την αυξητική ορμόνη IGF-I, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη του οργανισμού. Τα επίπεδα της ορμόνης IGF-I μειώνονται δραματικά έπειτα από την ηλικία των 65 ετών, οδηγώντας σε απώλεια μυϊκής μάζας. Η μελέτη απέδειξε ότι ενώ η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών κατά τη μέση ηλικία είναι εξαιρετικά επιβλαβής, εντούτοις λειτουργεί ως θύλακας προστασίας για τους γηραιότερους ενήλικες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου