ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΘΕΜΑ-1

Α Σ Τ Υ Ν Ο Μ Ι Α

Η ανάγκη της αστυνομίας έγινε αντιληπτή τον 5ο αιώνα π.Χ. στην Αθήνα, για την επίβλεψη των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, για την συντήρηση των δρόμων κλπ.
Στη Σπάρτη, πρώτος ο Λυκούργος ανάθεσε την τήρηση της τάξης στους εφόρους. Στο Βυζαντινή Αυτοκρατορία το έργο της αστυνομίας ασκούσαν οι έπαρχοι, που είχαν αναλάβει και τη δικαστική εξουσία.
Κατά την Τουρκοκρατία, την επίβλεψη του τόπου είχε ο βοεβόδας με τους αγάδες και στις επαρχίες οι αρχηγοί των εθνοφυλάκων.
Μετά την Επανάσταση του 1821, η Γερουσία ανάθεσε αστυνομικά καθήκοντα στις τοπικές διοικήσεις. Μετά την απελευθέρωση, στα χρόνια του Καποδίστρια, αστυνόμοι ήταν οι πολιτάρχες μέχρι το 1833, οπότε έγινε η Δημοτική Αστυνομία.


 Το 1849 έχουμε διοικητική αστυνομία στον Πειραιά και στην Αθήνα, μέχρι το 1893 και μετά τη Στρατιωτική Αστυνομία. Λίγο αργότερα γίνεται η Αστυφυλακή για τους δήμους και η Χωροφυλακή για την ύπαιθρο, που υπάρχει μέχρι σήμερα εκτός από τις πόλεις Πάτρα, Κέρκυρα, Πειραιά και Αθήνα όπου το 1921 γίνεται Αστυνομία Πόλεων.         

Υπουργείο
Δημόσιας Τάξης
Έτος Ίδρυσης
Έτος Κατάργησης

Η Ελληνική Χωροφυλακή ήταν το πρώτο σώμα οργανωμένο στρατιωτικά με αστυνομικά καθήκοντα  βάσει του διατάγματος την 1 Ιουνίου του 1833.
Στις 12 Ιουνίου 1833, δηλαδή μόλις 12 ημέρες από την έκδοση του σχετικού διατάγματος που περιείχε 34 άρθρα, συγκροτήθηκε το Σώμα Χωροφυλακής από επίλεκτους άνδρες των προηγουμένων Πολιταρχιών, διαρθρούμενο από έναν αρχηγό, 10 μοιράρχους, 24 υπομοιράρχους, 1 «καταλυματία» (αντίστοιχος βαθμός περίπου σημερινού ανθυπασπιστού), 103 ενωμοτάρχες, 120 έφιππους χωροφύλακες και 800 πεζούς χωροφύλακες, συνολικής δύναμης 1059 ανδρών.
Παράλληλα και λίγο μετά την έκδοση του ιδρυτικού διατάγματος της Χωροφυλακής εκδόθηκε και το πρώτο διάταγμα «Περί Λιμενίων Αρχών» με σκοπό την αστυνόμευση του θαλάσσιου χώρου και τη πάταξη της πειρατείας που συνεχίζονταν στα ελληνικά ύδατα.
Το 1899 ιδρύθηκε και η Κρητική Χωροφυλακή ακολουθώντας το ιταλικό πρότυπο.
Τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Πάτρα και η Κέρκυρα), απέκτησαν τη δική τους Αστυνομία Πόλεων τη δεκαετία του 1920 (Νόμος 1370/1918), και η Χωροφυλακή διατήρησε την ευθύνη όλης της υπόλοιπης επικράτειας. Τα δυο Σώματα ήταν αυτόνομα, είχαν τον δικό τους αρχηγό και μόνο σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις υπήρχε συνεργασία των δυο Σωμάτων.
Πολλοί χωροφύλακες πήραν μέρος ανεπίσημα στον Μακεδονικό αγώνα. Αποσπάσματα της Χωροφυλακής πολέμησαν στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913) και στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918).
Μεταπολεμικά, το Σώμα προέβη στην αγορά ποικίλων μεταφορικών μέσων: περιπολικά («κούρσες» και τζιπ), μοτοσικλέτες, λεωφορεία και άλλα βοηθητικά οχήματα.

 Στα τέλη της δεκαετίαςτου 1950 απέκτησε τα πρώτα περιπολικά του(κούρσες). 
Διακριτικά βαθμών της Ελληνικής Χωροφυλακής 1833-1935
  • Ανθυπομοίραρχος     -     Υπομοίραρχος      -       Μοίραρχος




Υπενωμοτάρχης


Ενωμοτάρχης  Β΄
Ενωμοτάρχης  Α


Το κτίριο του Συντάγματος Χωρ/κης Μακρυγιάννη
Υπενωμοτάρχου Ελληνικής Χωροφυλακής 
Αγία Ειρήνη προστάτης και το Αργυρούν μετάλλιο στο τέλος της Ελληνικής Χωροφυλακής
Διακριτικών Αξιωματικών

Η Ελληνική Χωροφυλακή έδωσε πρώτη το παρόν σε όλους τους αγώνες του Έθνους και το αίμα των ανδρών της έχει χυθεί άφθονο στα Ελληνικά χώματα. Το 1984 η Ελληνική Χωροφυλακή συγχωνεύεται με την Αστυνομία Πόλεων,  για να δημιουργηθεί η σημερινή Ελληνική Αστυνομία.
Η Χωροφυλακή και συγχωνεύθηκε μαζί με την Αστυνομία Πόλεων στην σύγχρονη Ελληνική Αστυνομία το 1984.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου