ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Οι ΗΠΑ θέλουν εδώ και τώρα την FYROM στο ΝΑΤΟ – Mας πάνε για “Βουκουρέστι νο 2″ με αφορμή την Κριμαία

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma.gr    "

Posted: March 26, 2014 at 3:00 pm, Last Updated: March 26, 2014 at 1:50 am
13FLARES Facebook 12Twitter 1Google+ 0
Pin It Share 0Buffer 0LinkedIn0Share
Οι ΗΠΑ θέλουν εδώ και τώρα την FYROM στο ΝΑΤΟΕσπευσμένα το ΝΑΤΟ ζητάει την είσοδο των Σκοπίων στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, με αφορμή τα γεγονότα στην Κριμαία, και σε μια προσπάθεια ισχυροποίησης της νότιας περιφέρειάς της χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

Όπως και το 2008 στο Βουκουρέστι το ΝΑΤΟ επανέρχεται, στον σχεδιασμό του για είσοδο των Σκοπίων με το όνομα FYROM. Έτσι εξηγείται η απαράδεκτη πρόταη που μας έγινε περί «Βόρειας Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (που έχει ακουστεί γεωγραφικός προσδιορισμός στο πολίτευμα!). Το 2008 το είχε απορρίψει ο Κ.Καραμανλής και αμεσως μετα ακολούθησαν οι γνωστές ταραχές και σκάνδαλα τα οποία τελικως τον έριξαν, και έφεραν στην εξουσία τον Γ.Παπανδρέου με τα γνωστά αποτελέσματα.
Η Αθήνα απέρριψε την πρόταση του Απριλίου για όνομα «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» [Горна Република Македонија], υποστηρίζοντας ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός δεν μπορεί να είναι πριν από λέξη «Δημοκρατία» διότι αναφέρεται στο πολίτευμα του κράτους και δεν καθορίζει (γεωγραφικά) τη χώρα.
Η αυριανή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, θα έχει ένα ουσιαστικό συμπέρασμα; ή, θα αποτελέσει ακόμη ένα προσχέδιο για να επιβεβαιωθεί ότι η διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι ακόμη ενεργή;
Ο μεσολαβητής για τη διαφωνία του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, πέρυσι επικεντρώθηκε ενεργά στο πρόβλημα, για οποίο ασχολείται, σχεδόν, δύο δεκαετίες.
Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, είχε μια συγκεκριμένη πρόταση.
Ωστόσο, η πρόταση δεν ήταν ιδέα ή ‘μια σκέψη’, όπως μας είχε συνηθίσει.
Συναντήθηκε με εκπροσώπους των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη και επισκέφθηκε τα Σκόπια και την Αθήνα.
Ακούστηκαν οι απόψεις των δύο χωρών και προέκυψε το «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Τώρα για το νέο γύρο, ο πρώην πρέσβης Ρίστο Νικόφσκι, συνδέει τα γεγονότα στην Ουκρανία και την ανάγκη να ενισχυθεί η νότια πτέρυγα του NATO.
«Δεν υπάρχει καμία βάση για θετική προσδοκία από τη συνάντηση του Νίμιτς, αντίθετα, αυτό θα αποτελέσει μια νέα ισχυρή πίεση προς τα Σκόπια να υπαναχωρήσει. Η συνάντηση μπορεί να θεωρηθεί, μόνο, ως μέρος των δραστηριοτήτων στην Ουκρανία και της προσπάθειας για την ενίσχυση της νότιας πτέρυγας του NATO και την ένταξη τη πΓΔΜ.
Το πρώτο στάδιο να προτρέψει ο Νίμιτς τα Σκόπια, να συνθηκολογήσουν. Μόλις αποτύχει αυτό  αναμένεται η εφαρμογή μιας modus vivendi [σημ. modus vivendi =συνθηκολόγηση, προσωρινή συμφωνία μεταξύ δυο μερών με διαφορετικές θέσεις], δηλαδή την ένταξη των Σκοπίων με την αναφορά ‘Fyrom’. Θα πρέπει να γνωρίζουμε την δυνατότητα αυτή και να προβούμε σε κάθε μέγιστη χρήση», είπε ο πρέσβης Ρίστο Νικόφσκι στην ‘Βέτσερ’.
Ο Μάθιου Νίμιτς, την περασμένη εβδομάδα συγκάλεσε νέα σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιολέφσκι, που έχει προγραμματισθεί για αύριο , 26 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, σημειώνει, διευκρινιστικά, το σλαβικό δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου