ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Ανάπτυξη και ανεργία το επόμενο στοίχημα

Ο μακρύς δρόμος της «επιστροφής»

14/04/2014
Τα οφέλη από την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές δείχνει αποφασισμένη να κεφαλαιοποιήσει η κυβέρνηση, τόσο ενόψει ευρωεκλογών, όσο και ενόψει της ανάγκης η σημαντική αυτή κίνηση που κυριάρχησε στην ειδησεογραφία της προηγούμενης εβδομάδας να αποτελέσει την απαρχή για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως μπορεί να έγινε ένα πρώτο βήμα προς την σταθεροποίηση, αλλά τώρα πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου για να ακολουθήσει το επόμενο βήμα προς την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, αλλά η έμφαση θα δοθεί στη στροφή προς την ανάπτυξη, προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες.
Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από το εξωτερικό μαρτυρούν συγκρατημένη αισιοδοξία, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να δηλώνει πως η χώρα μας πρέπει «να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής» μετά την επιτυχία της έκδοσης ομολόγου στις αγορές, μια επιτυχία που αποδεικνύει ότι «οι αγορές αποτιμούν θετικά την πολύ σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στη χώρα». 
Υπογράμμισε ωστόσο, ότι «η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να συνεχισθεί», σε συνδυασμό τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την προσπάθεια για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Όπως είπε, «αυτές οι τρεις προϋποθέσεις είναι ακόμη πιο σημαντικές ώστε η επιστροφή στις αγορές να μην είναι ένα εφήμερο γεγονός, αλλά η αρχή ενός success story».
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θεωρεί ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δεν διευθετεί τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι Έλληνες.
«Το ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές δεν οδηγεί αυτομάτως σε σημαντική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου σε συνέντευξή του στη χθεσινή Tagesspiegel.
«Στην Ελλάδα, η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής θα διαρκέσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. «Οι συνθήκες διαβίωσης δεν μπορούν να βελτιωθούν παρά μόνο εάν το αβυσσαλέο ελληνικό χρέος μειωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα».
Παράλληλα, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θεωρεί ότι οι μεγάλες περικοπές που έγιναν στο ελληνικό σύστημα υγείας ήσαν «λάθος».
Όπως ανέφερε, «μέχρι σήμερα θεωρώ ότι τα μεγάλα μέτρα περικοπών στο ελληνικό σύστημα υγείας, τα οποία είχαν άδικες συνέπειες, ήταν λάθος.
Εκείνη την εποχή θεωρούσα ήδη ότι ήταν λάθος η μείωση του κατώτατου μισθού σε τέτοια κλίμακα. Αλλά αυτό δεν βοηθάει σήμερα τους Έλληνες. Και θα είχε πολύ βοηθήσει τους Έλληνες εάν η χώρα είχε ακολουθήσει μία σοβαρή δημοσιονομική πολιτική κατά τα τελευταία 40 χρόνια».
Όπως είναι γνωστό, επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, δήλωσε ότι η δημοπράτηση κρατικών ομολόγων από την κυβέρνηση της Ελλάδας αποτελεί κάτι που γεννά «αισιοδοξία», αλλά οι αναχρηματοδοτικές ανάγκες της χώρες για τα επόμενα δύο χρόνια αποτελούν μία μείζονα πρόκληση.
Πρόσθεσε πάντως πως η επιτυχία της έκδοσης κρατικών τίτλων από μέρους της Ελλάδας ενισχύει τις πιθανότητες η Πορτογαλία να μη χρειαστεί μια προληπτική γραμμή πιστώσεων από την Λισαβόνα όταν βγει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της, στα μέσα Μαΐου.
Ο Ντάισελμπλουμ επισήμανε επίσης ότι παρά την επιτυχία της έκδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η Αθήνα δεν μπορεί ακόμη να κάνει λόγο περί πλήρους επιστροφής της στη χρηματοδότησή της από τις αγορές.
«Πρέπει να αντιληφθείτε πως αν μια χώρα πάει στις αγορές μία φορά, με ένα είδος ομολόγου, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, ότι είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα ευρωπαϊκά δάνειά της με ένα λογικό τίμημα», σημείωσε.
«Για αυτό είμαι λίγο επιφυλακτικός και δεν ταυτίζομαι με τους υπεραισιόδοξους ανθρώπους, που λένε ότι αυτό είναι το τέλος του ελληνικού προβλήματος. Δεν είναι. Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.
Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σχετικά με το ποσό της πρόσθετης χρηματοδότησης που μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο αυτού του έτους.
«Θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για καταλήξουμε στα μεγέθη των αναχρηματοδοτικών αναγκών (της Ελλάδας) για το 2015 και πέραν αυτού, και θα συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση μετά το καλοκαίρι για να δούμε τι χρειάζεται», κατέληξε ο Ντάισελμπλουμ.


ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου