ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Δημόσια διαβούλευση για την ηλεκτρονική υγεία

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

14/04/2014
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα

Έως το 2017, 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα διαθέτουν έξυπνο τηλέφωνο και οι μισοί από αυτούς θα χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές εφαρμογές κινητής υγείας.
Μάλιστα, σύντομα, οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια θα μπορούν να παρακολουθούν την αιμοκάθαρσή τους στο έξυπνο τηλέφωνό τους.

Τάδε έφη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει ανοίξει δημόσια διαβούλευση για την κινητή υγεία (#mHealth), ζητώντας βοήθεια για να διερευνήσει τρόπους βελτίωσης της υγείας και της ευεξίας των Ευρωπαίων με τη χρήση κινητών συσκευών, όπως είναι κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, συσκευές παρακολούθησης των ασθενών και άλλες ασύρματες συσκευές.
Οι οργανώσεις καταναλωτών και ασθενών, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, οι οργανώσεις υγείας, οι δημόσιες αρχές, οι σχεδιαστές ηλεκτρονικών εφαρμογών, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι κατασκευαστές κινητών συσκευών, οι ιδιώτες και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρουν μέρος στη διαβούλευση έως τις 3 Ιουλίου 2014.
Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει την περίληψη των απαντήσεων το τελευταίο τρίμηνο του 2014· ενδεχόμενες δράσεις πολιτικής αναμένονται για το 2015.
Παραδείγματα των ερωτήσεων που τίθενται είναι τα ακόλουθα:
  • Ποιες απαιτήσεις, όσον αφορά την ασφάλεια και τις επιδόσεις, θα πρέπει να ισχύουν για τις σχετικές με τον τρόπο ζωής και την ευεξία ηλ. εφαρμογές;
  • Ποιες ρήτρες ασφαλείας θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια των δεδομένων υγείας στο πλαίσιο της κινητής υγείας;
  • Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προώθησης του επιχειρηματικού πνεύματος στον τομέα της κινητής υγείας στην Ευρώπη;

Η ανακοίνωση της Επιτροπής
Σε μια ανακοίνωση με τίτλο: «Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην τσέπη σας: ελευθέρωση του δυναμικού της κινητής υγείας – mHealth»,η Ειτροπή αναφέρει, πως εάν αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της κινητής υγείας, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 99 δισεκατ. ευρώ δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην ΕΕ το 2017.
Πρόοδος που οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε
Διατίθενται ήδη σχεδόν 100.000 ηλ. εφαρμογές κινητής υγείας (mHealth #apps) σε πολλαπλές πλατφόρμες, όπως οι iTunes, Google play, Windows Marketplace, BlackBerry World.
Οι 20 κορυφαίες δωρεάν ηλ. εφαρμογές για την άθληση, τη φυσική άσκηση και την υγεία αριθμούν ήδη 231 εκατ. τηλεφορτώσεις παγκοσμίως.
Πώς μπορεί να βοηθήσει η κινητή υγεία;
Με την κινητή υγεία είμαστε τριπλά κερδισμένοι, αναφέρει η Επιτροπή, διότι οι υπηρεσίες κινητής υγείας:
  • επιτρέπουν στον ασθενή να έχει τον έλεγχο της υγείας του, παρέχοντάς του μεγαλύτερη αυτονομία και συμβάλλοντας στην πρόληψη προβλημάτων υγείας·
  • ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας, παρέχοντας μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης· και
  • δημιουργούν τεράστιες ευκαιρίες για καινοτόμες υπηρεσίες, τη σύσταση νέων επιχειρήσεων και την οικονομία των ηλ. εφαρμογών (Apps).

Ορισμένα παραδείγματα εφαρμογής της κινητής υγείας
  • ηλ. εφαρμογή που μετρά τα ζωτικά σας σημεία, όπως την αρτηριακή πίεση·
  • ηλ. εφαρμογή που βοηθά στην παροχή ινσουλίνης στους διαβητικούς με τη μετάδοση σημάτων ελέγχου στην αντλία από κινητή πλατφόρμα·
  • ηλ. εφαρμογή που υπενθυμίζει στους ασθενείς ότι πρέπει να πάρουν το φάρμακό τους·
  • ηλ. εφαρμογή που παρέχει συμβουλές για φυσική άσκηση ή τη διατροφή με στόχο τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας των χρηστών.

Ποιες ανάγκες πρέπει να αντιμετωπιστούν;
Χρειάζεται ακόμη να αντιμετωπίσουμε ζητήματα όπως η ασφάλεια των ηλ. εφαρμογών κινητής υγείας, τα προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση των δεδομένων τους, η έλλειψη διαλει τουργικότητας μεταξύ των διαθέσιμων λύσεων και η άγνοια των ενδιαφερομένων όσον αφορά τις νομικές απαιτήσεις που ισχύουν σε σχέση με τις ηλ. εφαρμογές για τον τρόπο ζωής και την ευεξία, όπως η τήρηση των κανόνων προστασίας των δεδομένων και η υποχρέωση λήψης σήματος «CE» αν οι εφαρμογές αυτές θεωρούνται ιατρικές συσκευές.
Επίσης, είναι σημαντικό, αναφέρει η Επιτροπή, να οικοδομήσουμε σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας και των πολιτών και να βοηθήσουμε τους πολίτες να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τις υπηρεσίες κινητής υγείας»
Δηλώσεις Επιτρόπων σχετικά με τη διαβούλευση
Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Neelie Kroes, αρμόδια για το ψηφιακό θεματολόγιο, δήλωσε: «Η κινητή υγεία θα μειώσει τις δαπανηρές επισκέψεις στα νοσοκομεία, θα βοηθήσει τους πολίτες να αναλάβουν οι ίδιοι την υγεία και την ευεξία τους και να προσανατολιστούν περισσότερο στην πρόληψη παρά στη θεραπεία. Αποτελεί επίσης μοναδική ευκαιρία τόσο για τη ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία των ηλ. εφαρμογών (Apps) όσο και για τους επιχειρηματίες.
Προσωπικά, είμαι ήδη ένθερμη οπαδός της κινητής υγείας, όπως φαίνεται και από το ηλεκτρονικό βραχιόλι που χρησιμοποιώ για να μετρώ το επίπεδο δραστηριότητάς μου σε καθημερινή βάση. Σας καλώ να συμμετάσχετε σ' αυτή τη διαβούλευση για να μας βοηθήσετε να γίνουμε πρωτοπόροι παγκοσμίως σ' αυτόν τον συναρπαστικό τομέα».
Επίσης, ο ευρωπαίος Επίτροπος για την υγεία κ.Tonio Borg δήλωσε τα εξής: «Η κινητή υγεία έχει μεγάλο δυναμικό: θα μπορούσε να παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να διαχειρίζονται οι ίδιοι την υγεία τους και να παραμένουν υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και της εξυπηρέτησης των ασθενών και να βοηθά τους επαγγελματίες της υγείας στο έργο τους. Η αναζήτηση λύσεων στον τομέα της κινητής υγείας μπορεί να συμβάλει σε σύγχρονα, αποτελεσματικά και βιώσιμα συστήματα υγείας.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου