ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ

15/04/2014
Δράσεις για την στήριξη των αστέγων και των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με κυριότερη πρωτοβουλία την θέσπιση κοινωνικής κατοικίας, όπου το δημόσιο θα μπορεί να αξιοποιήσει οποιοδήποτε ακίνητο διαθέτει προκειμένου να στεγάσει άστεγους.

Όπως αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν οι υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας Γιάννης Βρούτση, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζα και η τέως και νυν διοίκηση του ΕΚΚΑ, θα προσφέρονται επίσης στους αστέγους βασικές υπηρεσίες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κυρίως, με στόχο την επιτάγχυνση της κοινωνικής τους επανένταξης.
«Η κυβέρνηση προχωρά σε πρωτοβουλίες που στηρίζουν τους Έλληνες που υπέφεραν όλα αυτά τα χρόνια. Πρωτοβουλίες που βοηθούν την Ελλάδα που πληγώθηκε», τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί σε δύο άξονες. Πρώτον, όπως είπε, το ζητούμενο είναι να εξακριβωθεί τι μπορεί να δώσει το ίδιο το κράτος στους πολίτες που υποφέρουν, αλλά με τρόπο σίγουρο, χωρίς να υπάρχει ξόδεμα χρημάτων που δεν υπάρχουν.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε τη θέσπιση της κοινωνικής κατοικίας με την αξιοποίηση, άμεσα, όπως τόνισε, όποιου ακινήτου υπάρχει στη δικαιοδοσία του δημοσίου και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στεγάζει αστέγους «που σήμερα ζουν την πιο ακραία αδικία».
Δεύτερο ζητούμενο σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι η συνεργασία και ο συντονισμός με την ιδιωτική πρωτοβουλία. «Από μεγάλα ιδρύματα που κάνουν δωρεές, μέχρι αστικές εταιρείες και ομάδες πολιτών που αναλαμβάνουν δράση κοινωνική», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό το λόγο ψηφίστηκε πρόσφατα νέα νομοθεσία που διευκολύνει τις δωρεές ιδιωτών για κοινωφελείς λόγους, χωρίς τα φορολογικά βάρη, Φ.Π.Α. κ.τ.λ., που υπήρχαν προηγουμένως.
Στην προσπάθεια αυτή θα συνδράμει και η τοπική αυτοδιοίκηση, που όπως επισήμανε ο κ. Σαμαράς θα μπορεί να αναδείξει τον κοινωνικό της ρόλο.
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «πρώτη τέτοια πρωτοβουλία, είναι η δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Αστέγων. Έτσι, με ιδιωτική δωρεά, ανακαινίζεται το Δρακοπούλειο Κέντρο, που βρίσκεται στην πλατεία Βάθης, στην Αθήνα. Σε ενάμιση μήνα περίπου θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει» και πρόσθεσε: «Στο ισόγειο του Κέντρου θα λειτουργήσει ιατρική μονάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα εξετάζει τους άστεγους πριν προωθηθούν στους κοιτώνες. Στους αστέγους που φιλοξενούνται, θα παρέχεται στέγαση, σίτιση, ιατρική φροντίδα και κοινωνική μέριμνα».
Στην αρχική φάση, το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενεί 80 άτομα για διάστημα που θα φτάνει έως τις 20 μέρες, ενώ μετά θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους βραχυχρόνιας φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα προστατευόμενα, με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη. Έχουν, επίσης, επιλεγεί και τα πρώτα 35 διαμερίσματα που ανήκουν στο δημόσιο, προκειμένου να στεγάσουν ανθρώπους που βρίσκονται ανάγκη.
Το επόμενο βήμα, περιλαμβάνει τη δημιουργία ακόμα 4 κέντρων Άμεσης βοήθειας αστέγων, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα.
«Τίποτα δεν θα μείνει αναξιοποίητο, ανεκμετάλλευτο ή ανενεργό, προκειμένου να βρεθεί στεγαστική λύση για εκατοντάδες άστεγους συμπολίτες μας. Η σχετική δαπάνη προβλέπεται κι αυτή από το κοινωνικό μέρισμα που θα μας δώσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατί ό,τι δημιούργησε το κράτος με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, το επιστρέφει πίσω με πολλαπλασιαστικά οφέλη στον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

ΠΗΓΗ :  "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου