ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΛΕΥΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

ΗΜΕΡΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

15/04/2014
Τα πανανθρώπινα και διαχρονικά μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης των λαών έστειλαν σήμερα από το Παναθηναϊκό Στάδιο, περισσότεροι από 45.000 μαθητές και μαθήτριες από σχολεία όλης της χώρας, σε μια σπουδαία εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας (ΕΘΝ.Ο.Α.), σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τα μηνύματα μετέφερε σε όλο τον κόσμο ένα γιγαντιαίο λευκό περιστέρι που δημιούργησαν τα παιδιά με τρομερό ζήλο και μεράκι, τοποθετώντας επάνω σε ένα ειδικό υπόστρωμα χιλιάδες λευκά χάρτινα καραβάκια που έφεραν από τα σχολεία τους. Επίτευγμα που αποτελεί ρεκόρ Γκίνες. Στο γιγαντιαίο αυτό «παζλ» το τελευταίο καραβάκι τοποθέτησε ο Πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ Ισίδωρος Κούβελος.

Το δικό τους καραβάκι τοποθέτησαν στο περιστέρι της ειρήνης, εκ μέρους της Κυβέρνησης ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μανώλης Κατσιαδάκης, η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου, η πρώην Υπουργός Φάνη Πετραλιά, μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, εκπρόσωποι των Αθλητικών Ομοσπονδιών, αλλά και η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO και Πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Άλλωστε, το 4ο Πανελλήνιο Πρόγραμμα «Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας» που έχει σχεδιάσει η διευθύντρια της ΕΘΝ.Ο.Α. Ιλεάνα Κλοκώνη, ήταν αφιερωμένο στα σπουδαία παιδιά του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ που απέσπασαν το δυνατότερο χειροκρότημα μπαίνοντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο συνοδευόμενα από την Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου.

Συγκινημένη από την παρουσία των παιδιών, η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη δήλωσε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι σήμερα ανάμεσα σας. Μου είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω τη συγκίνηση μου, βλέποντας μαθητές απ' όλη την Ελλάδα, να βρίσκεστε εδώ στον ιστορικό χώρο του Καλλιμάρμαρου Παναθηναϊκού Σταδίου και να του δίνετε τόση δύναμη. Νιώθω την ενέργεια και τον ενθουσιασμό σας και θέλω να σας εκφράσω ένα μεγάλο μπράβο για τη συμμετοχή σας, στην Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας, της Παιδείας που συνδέει το παρελθόν με τις οικουμενικές αξίες και τον αθλητισμό με τον πολιτισμό. Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό προνόμιο να είναι η γενέτειρα του Ολυμπιακού Πνεύματος κι ενός πολιτισμού που κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, τον Πρόεδρο της Ισίδωρο Κούβελο και όλους τους συντελεστές που μας κάλεσαν εδώ, για να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα ειρήνης και φιλίας στους λαούς όλης της γης».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την είσοδο στο Καλλιμάρμαρο της ελληνικής σημαίας, με συνοδεία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού και κρατούσαν οι Ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμας ο οποίος έκανε και την έπαρση, Βασίλης Πολύμερος, Εύη Μωραϊτίδου, Δημήτρης Μούγιος, Κλέλια Πανταζή και Βάσω Βουγιούκα, ενώ την Ολυμπιακή σημαία μετέφεραν οι Ολυμπιονίκες Νίκη Μπακογιάννη, Βούλα Κοζομπόλη η οποία έκανε και την έπαρση, Αγγελική Καραπατάκη, Σοφία Παπαδοπούλου, Ειρήνη Αϊνδιλή και Γιώργος Χατζηϊωαννίδης.

Τον Εθνικό και τον Ολυμπιακό Ύμνο τραγούδησε ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου, με συνοδεία στο πιάνο ο Γιάννης Γιαννόπουλος, ενώ όλο το πρόγραμμα έγινε σε χορογραφία-σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού.

Ο Πρόεδρος της ΕΘΝ.Ο.Α. Ισίδωρος Κούβελος αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης: «Τα παιδιά αυτής της χώρας, στέλνουν σήμερα ηχηρό μήνυμα με τις Ολυμπιακές Αξίες. Αυτές τις Αξίες που γεννήθηκαν στη χώρα μας κι εμείς με τη δημιουργία αυτού του τεράστιου περιστεριού μεταλαμπαδεύουμε σε όλο τον κόσμο. Η φιλία, η αλληλεγγύη και το ευ αγωνίζεσθαι είναι το μήνυμα των Ολυμπιακών Αξιών και αυτό στέλνουμε σήμερα. Ευχαριστώ πολύ όλους για τη στήριξη στην ΕΘΝ.Ο.Α.».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός εκπροσώπησε την κυβέρνηση και τόνισε: «Θέλω ολόψυχα να συγχαρώ την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας για το σημαντικό έργο που επιτελεί, φέρνοντας τα παιδιά μας κοντά στις πανανθρώπινες αξίες του Ολυμπισμού. Η Ελλάδα, ως θεματοφύλακας του ολυμπιακού ιδεώδους έχει ένα ειδικό χρέος. Αυτές τις αξίες, την ειρήνη, την άμιλλα, τον συναγωνισμό, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη, να τις πραγματώνει κατά προτεραιότητα, αποτελώντας έτσι σταθερά το ζωντανό παράδειγμα αναφοράς σε έναν κόσμο που διψά για νοηματοδότηση. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι, παρά την περιπέτεια της κρίσης, οι ολυμπιακές αξίες, οι ασφαλείς γνώμονες για την υπέρβαση κάθε δυσκολίας, έχουν ισχυρούς εκφραστές στην χώρα μας, στο πρόσωπο βεβαίως και των αθλητών και αθλητριών μας που τιμούν το εθνόσημο με τις επιδόσεις και το ήθος τους, όπως και των ανθρώπων της ΕΘΝ.Ο.Α., αλλά και των δασκάλων που κάνουν πράξη στα σχολεία το σημαντικό μάθημα της Ολυμπιακής Παιδείας».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος είπε στους μαθητές: «Αγαπητά μου παιδιά, η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή καθώς είστε στο Στάδιο που αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ζείτε τη γέννηση του περιστεριού κι ενός μεγάλου ρεκόρ. Βάλτε όλα αυτά σε μια ξεχωριστή θέση μέσα στην καρδιά σας και να ξέρετε πάντα ότι ο αθλητισμός ενώνει».

Χαιρετισμό απηύθυνε και το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου: «Εύχομαι το ταξίδι του περιστεριού να είναι αέναο και να μεταφέρει τις αξίες της ειρήνης και του ευ αγωνίζεσθαι σε όλο τον κόσμο».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ενεργά και αφιλοκερδώς 37 Ολυμπιονίκες της Ελλάδας, 12 Πρόσκοποι, οι Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, οι καλλιτέχνες: Γιώργος Καπουτζίδης, Demy, Κώστας Μαρτάκης, Freaky Fortune & Risky Kidd, Boys & Noise, Vegas, Μελίνα, Shaya και 260 Εθελοντές του τμήματος εθελοντισμού της ΕΘΝ.Ο.Α.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου