ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Εκδήλωση μνήμης από τα ΕΛΤΑ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ

15/04/2014
Η συμπλήρωση 72 ετών από την πρώτη απεργία στην σκλαβωμένη Ευρώπη που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των εργαζομένων στα Ταχυδρομεία-Τηλεγραφεία-Τηλεφωνεία τιμήθηκε χθες στην πλατεία Κοτζιά. 


«Σήμερα 72 χρόνια μετά, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για πρώτη φορά στην Ιστορία τους, τιμούν αυτή την επέτειο και αποτίουν φόρο τιμής σε εκείνους που τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημα απέναντι στο Ναζισμό. Σε εκείνους τους λίγους, που έδωσαν το παράδειγμα κι έκαναν πολλούς, να στρέψουν το βλέμμα σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σήμερα επιδίδουν μια επιστολή που άργησε πολλά χρόνια. Ίσως γιατί θεωρούνταν ενδοοικογενειακή υπόθεση που μπορούσε να περιμένει» δήλωσε ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ, κ. Κωστής Μελαχροινός.

Την εκδήλωση μνήμης διοργάνωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για να αποτίσουν φόρο τιμής στους «Τριατατικούς» εργαζόμενους στα Ταχυδρομεία-Τηλεγραφεία-Τηλεφωνεία του 1942, οι οποίοι ξεκίνησαν την απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), κ. Γιώργος Βασιλόπουλος, έκανε λόγο για τη σημασία της ιστορικής παρακαταθήκης που άφησαν οι «Τριατατικοί» του 1942 τονίζοντας ότι «οι σημερινοί Ταχυδρομικοί, πρωταγωνιστές της ζωής και συνεχιστές της δράσης, δεν ξεχνούνε και τιμούνε όλες τις ηρωικές σελίδες που γράφτηκαν από τους συναδέλφους τους στη διάρκεια των 186 χρόνων αδιάκοπης λειτουργίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων».

Ακόμη, ο κ. Ηλίας Νικολακόπουλος καθ. Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), έκανε την ιστορική τεκμηρίωση της εκδήλωσης και τιμήθηκε συμβολικά για τη δράση του πατέρα του, Κώστα Νικολακόπουλου, που σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Πανυπαλληλικής Επιτροπής, η οποία διοργάνωσε την απεργία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κα Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής Β’ Αθήνας ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Γιώργος Αρσένης, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, ο κ. Φώτης Προβατάς, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων, ο κ. Νίκος Κόκκινος, εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων, ο κ. Αθανάσιος Μπούρας Γεν. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Β’ Αθήνας, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Οδυσσέας Ντριβαλάς, ο αναπληρωτής Γ.Γ. της ΓΣΕΕ κ. Θανάσης Δανούσης, ο Πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ κ. Παναγιώτης Κούτρας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νέου ΤΤ κ. Αντώνης Δεληχάτσιος, μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, εργαζόμενοι των Ελληνικών Ταχυδρομείων και πλήθος κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε εντοίχιση αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας ενώ στο χώρο της εκδήλωσης εκτέθηκε αρχειακό υλικό των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) καθώς και πρωτότυπο υλικό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταχυδρομικών Υπαλλήλων (φωτογραφίες, εφημερίδες, αποκόμματα βιβλίων κα).


ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου