ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Επιστροφή στην ανάπτυξη με μεταρρυθμίσεις και πολιτική σταθερότητα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΗΣ EUROBANK

22/05/2014
«Η εφαρμογή μιας κρίσιμης μάζας μεταρρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσει την επιστροφή σε ένα βιώσιμη μονοπάτι ανάπτυξης, προϋποθέτει όμως προσήλωση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και πολιτική σταθερότητα», σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο.

Όπως υποστηρίζουν «τα αποτελέσματα τόσο του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών όσο και των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο – είτε θετικά είτε αρνητικά είναι για την κυβέρνηση συνεργασίας – δεν πρέπει να αποτελέσουν πρόφαση για την τελμάτωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας».
«Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι αναγκαίο να συνεχιστεί όχι γιατί επιβάλλεται από την τρόικα αλλά γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς την βιώσιμη ανάπτυξη», σημειώνουν οι αναλυτές και προσθέτουν πως «μόνο με τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας θα μπορέσουμε μεσοπρόθεσμα να δομήσουμε μια οικονομία με βιώσιμους θεσμούς που όχι μόνο επιβιώνουν αλλά συμβάλλουν και στην καταπολέμηση των κρίσεων προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου».
Συνεπώς, σύμφωνα με την Eurobank η περιγραφή των κλάδων που θα αναδειχθούν σύμφωνα το νέο αναπτυξιακό ελληνικό πρότυπο αν και σημαντική κατέχει δεύτερο ρόλο και το βασικό σημείο ενδιαφέροντος πρέπει να εστιαστεί στους πυλώνες στους οποίους αυτό θα πρέπει να στηριχτεί.
Αυτοί οι πυλώνες, σύμφωνα με την πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού, περιλαμβάνουν τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την εξασφάλιση της ρευστότητας της οικονομίας, τη μείωση του κόστους παραγωγής σε συγκεκριμένους κλάδους, τη μείωση της φορολογίας και τη μείωση της ανεργίας.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ως ένα επιπλέον ενθαρρυντικό στοιχείο τη δήλωση ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναλάβουν από μόνες τους την προσπάθεια για την μεταρρύθμιση της οικονομίας ώστε να καταστούν εφικτά τα παραπάνω. Κάτι τέτοιο συμβαδίζει τόσο με τα αποτελέσματα της μελέτης των Acemoglou & Robinson (2012) όσο και με τα αποτελέσματα των αναλύσεων του ΔΝΤ περί της θετικής σχέσης μεταξύ της ανάληψης της ιδιοκτησίας (ownership) των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων από τις αρμόδιες εγχώριες αρχές στις χώρες που έχει παράσχει βοήθεια και της επιτυχίας του προγράμματος.
Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις:
Σύμφωνα με τους αναλυτές της, η εφαρμογή μιας κρίσιμης μάζας μεταρρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσει την επιστροφή σε ένα βιώσιμη μονοπάτι ανάπτυξης, προϋποθέτει όμως προσήλωση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και πολιτική σταθερότητα.
Αναλυτικότερα, σημειώνουν ότι η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων χωρίς ταλαντεύσεις θα επιτρέψει σύμφωνα και με την πρόσφατη μελέτη των ΙΟΒΕ-BCG:
- Την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή δικαιοσύνης
- Τη δημιουργία ενός σταθερού και προβλέψιμου φορολογικού πλαισίου
- Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος
- Την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας
- Την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος μέσω της συνεχούς αξιολόγησης.
- Την προώθηση της έρευνας και της εμπορικής αξιοποίησης των καινοτομιών
- Τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της πολυνομίας
- Την επιτάχυνση των διαδικασιών δημοσίων προμηθειών και την ενίσχυση της διαφάνειας στις σχετικές συμβάσεις
- Την ενίσχυση του βαθμού διεθνοποίησης της ελληνικής οικονομίας

ΠΗΓΗ :  "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου