ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΠΣΕ: Οι τέσσερις βασικοί άξονες ανάκτησης θετικών ρυθμών στις εξαγωγές

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2014

22/05/2014
Η φετινή χρονιά έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας νέας αφετηρίας οριστικού μετασχηματισμού του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, όπως ανέφερε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) η πρόεδρος Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Η ίδια αναφέρθηκε στους τέσσερις βασικούς άξονες ανάκτησης θετικών ρυθμών στις εξαγωγές: τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, την ανταγωνιστικότητα σε όρους κόστους και επιβαρύνσεων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την προβολή της ποιότητας, της καινοτομίας και της ασφάλειας των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές.
Η κ. Σακελλαρίδη επισήμανε «τη μεγάλη σημασία της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάπτυξης με την υποστήριξη και τη συμμετοχή της KfW, καθώς, όπως είπε, χαράζει νέους δρόμους ενίσχυσης ρευστότητας και πρόσβασης σε νέες και ανταγωνιστικές γραμμές χρηματοδότησης ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ, το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών προβλέπει αύξηση των εξαγωγών προϊόντων στα επίπεδα του 2-3%, παρ' όλου που σε επίπεδο α' τριμήνου 2014 καταγράφεται μείωση των εξαγωγών της τάξης του 3% (ή 4,8% αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή).
«Η ανοδική όμως αντίδραση ορισμένων κλάδων (όπως τα χημικά, τα διάφορα βιομηχανικά και τα εμπιστευτικά προϊόντα) μάς προσθέτει αισιοδοξία για τη συνέχεια», συμπλήρωσε η κ. Σακελλαρίδη.
Σχετικά με την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, η Διοίκηση του Συνδέσμου έθεσε ως βασικούς στόχους και προτεραιότητες, δράσεις που αφορούν:
- Την ανάδειξη του ΠΣΕ, ως Κέντρου Επιχειρηματικής Υποστήριξης για όλες τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας, στο πλαίσιο των ανακατατάξεων γύρω από τον θεσμό των Επιμελητηρίων. Απώτερος στόχος είναι η λειτουργία του ΠΣΕ και ως θερμοκοιτίδας εξαγωγικών start ups, καθώς και η προσέλκυση business angels, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
- Την επίσπευση ενισχύσεων μέσω του ΣAE 2014-2020, που παίρνει τη σκυτάλη από το ΕΣΠΑ, με επίκεντρο την εξωστρεφή επιχειρηματικότητας, καθώς και στοχευμένες δράσεις προώθησης- προβολής των αγροτικών προϊόντων από το Νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με συμμετοχή και συλλογικών φορέων όπως ο ΠΣΕ.
- Την επέκταση των δράσεων Εκπαίδευσης- Κατάρτισης σε θέματα εξωστρέφειας και σε ανέργους, αλλά και πιο αποτελεσματική προσέγγιση στελεχών επιχειρήσεων και επιχειρηματιών σε ολόκληρη τη χώρα.
- Την ενίσχυση του ερευνητικού έργου του ΠΣΕ.
- Τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε θέματα εξωστρέφειας


ΠΗΓΗ :  "    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου