ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

21/05/2014
«Βγαίνουμε από την εποχή των μνημονίων και προχωράμε στο επόμενο βήμα, στην ανάπτυξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας το σχέδιο που αποσκοπεί να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας και να δημιουργήσει 550.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τίτλο «Ελλάδα 2021: Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο».

Ο κ. Σαμαράς κάνοντας έναν απολογισμό των τελευταίων δύο ετών, σημείωσε πως μέχρι τώρα βάζαμε τα θεμέλια και τακτοποιούσαμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν και τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».
«Προχωράμε στην ανάπτυξη», «χτίζουμε μία νέα Ελλάδα, της εξωστρέφειας και όχι του κρατισμού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα επανέλθουμε στα προ κρίσης επίπεδα ευημερίας χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.
«Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο δεν θα στηρίζεται σε έναν σοβιετικού τύπου σχεδιασμό, όπου το κράτος καθόριζε τα πάντα και στο τέλος έπεφτε σε όλα έξω», είπε χαρακτηριστικά.
Για το χρέος επανέλαβε πως το φθινόπωρο θα επικυρωθεί από τους δανειστές μας ότι είναι βιώσιμο. «Ελέγξαμε το χρέος. Μειώσαμε τους τόκους που πληρώνουμε κάθε χρόνο στο μισό απ’ ότι δίναμε πριν την κρίση. Και κάτω από το ένα τρίτο, απ’ εκείνο που θα δίναμε, αν δεν είχαμε πετύχει το κούρεμα του 2012. Και οι τόκοι θα μειωθούν κι άλλο το φθινόπωρο, όταν θα επικυρωθεί πλέον από τους δανειστές μας, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», σημείωσε.
Ακόμη, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «σήμερα κάνουμε κάτι αυτονόητο για κάθε άλλη σύγχρονη χώρα. Και αδιανόητο, δυστυχώς, μέχρι σήμερα για την Ελλάδα: Υιοθετούμε για πρώτη φορά, Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο. Σύγχρονο και Ολοκληρωμένο» και υποστήριξε πως «στις σύγχρονες ανοικτές οικονομίες, ο ιδιωτικός τομέας έχει την πρωτοβουλία της παραγωγής. Αλλά το κράτος διατηρεί ένα ρόλο σοβαρό: Να χτυπά τις στρεβλώσεις, να ρυθμίζει τις αγορές, να εξασφαλίζει σταθερότητα και ασφάλεια. Να προσελκύει επενδύσεις, να δημιουργεί σύγχρονες υποδομές».
Ο πρωθυπουργός έθεσε κατά την ομιλία του πέντε προτεραιότητες. Πρώτον την μείωση της ανεργίας. Ήδη, όπως είπε, έχουν γίνει μειώσεις στο ποσοστό της ανεργίας και σε τέσσερα χρόνια θα έχουν δημιουργηθεί 550.000 θέσεις εργασίας. Όπως εκτίμησε ο κ. Σαμαράς, έως το 2020 η ανεργία στην Ελλάδα θα έχει πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα, με την ανάπτυξη, θα ανέβει με υγιή τρόπο ο κατώτατος μισθός. «Το μοιράζεις λεφτά που δεν έχεις, είναι ο προθάλαμος για μία καινούργια κρίση και η Ελλάδα δεν αντέχει μία νέα κρίση» δήλωσε.
Δεύτερον την μείωση της φορολογίας. «Θα μειώσουμε παντού τους φορολογικούς συντελεστές με σχέδιο» είπε ο πρωθυπουργός. Η μείωση αυτή «θα προχωρήσει βήμα-βήμα παντού, θα γίνει όμως σταδιακά για να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα και να μην ξαναμπούμε σε μνημόνια». Στόχος είναι ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη να φτάσει το 15%, ο ανώτατος συντελεστής στα εισοδήματα να μην ξεπεράσει το 33%, το ΦΠΑ να μην ξεπερνά πουθενά το 12%. Παράλληλα, ο φορολογικός μηχανισμός θα ξεχωρίσει αυτόν που δεν έχει να πληρώσει από εκείνον που συστηματικά κλέβει. «Το χτύπημα αυτό στη φοροδιαφυγή ήδη ξεκίνησε» τόνισε.
Τρίτον την μείωση του κόστους, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα. «Όλοι οι συντελεστές πρέπει να αντιμετωπιστούν ένας-ένας» και ανέφερε ως παράδειγμα την κάρτα πετρελαίου στους αγρότες που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη της τυποποίησης κορυφαίων ελληνικών προϊόντων. «Δεν μπορεί το καλύτερο ελαιόλαδο να πωλείται χύμα στο εξωτερικό» είπε.
Τέταρτον την εξασφάλιση ρευστότητας. Το τραπεζικό σύστημα -δήλωσε- είναι πλέον αξιόπιστο και οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς. Ο κ. Σαμαράς μίλησε επίσης για μέτρα που θα ενθαρρύνουν την ταχύτερη επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, καθώς και για την ενεργοποίηση εργαλείων ρευστότητας όπως αυτά που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Ανάπτυξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πέμπτον την συνεχή προώθηση μεταρρυθμίσεων: Μείωσης γραφειοκρατίας («τον επενδυτή τον διευκολύνουμε δεν τον διώχνουμε»), πάταξη φοροδιαφυγής, επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, συνταγματική αλλαγή («περιορισμένη θητεία ακόμη και για τον ίδιο τον πρωθυπουργός της χώρας»).
Επίσης, ο κ. Σαμαράς ανέλυσε τους 10 κλάδους που μπορούν να παράξουν άμεσα εισόδημα, θέσεις εργασίας και κατ' επέκταση κρατικά έσοδα.
Οι κλάδοι αυτοί μέσα στην επόμενη επταετία σύμφωνα με τις μελέτες θα παράξουν πάνω από 50 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσουν περισσότερες από 770.000 θέσεις εργασίας.
Τουρισμός, πρωτογενής τομέας, ενέργεια-περιβάλλον, έρευνα-τεχνολογία, logistics, φαρμακοβιομηχανία, ναυτιλία, βρίσκονται εντός της λίστας αυτής.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της ευημερίας των Ελλήνων, όπως είναι η βιομηχανία ορυκτού πλούτου και μετάλλων και ο πολιτισμός.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στα ενεργειακά αποθέματα της χώρας, τονίζοντας ότι ο ένας μετά τον άλλον ενεργειακοί κολοσσοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με διεθνείς οργανισμούς να υπολογίζουν ότι τα ελληνικά ενεργειακά αποθέματα μπορούν να αποδώσουν στα επόμενα 30 έτη, 300 δισ. ευρώ.
«Πιστεύω πραγματικά ότι αν μείνουμε στο σωστό δρόμο, και δεν επιστρέψουμε στα παλαιά λάθη, η Ελλάδα σε 6-7 χρόνια δεν θα θυμίζει σε τίποτα η κρίση. Η κρίση θα είναι μία θλιβερή ανάμνηση, ενώ στην Αργεντινή, το υπενθυμίζω, τα πράγματα χειροτερεύουν», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επανέλαβε συχνά ότι η σταθερότητα, ή η μη διατάραξη του ευνοϊκού κλίματος, είναι η προϋπόθεση της ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ :  "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου